• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
resistbody - майстор
ср яну 05, 2022 12:11 amivan_ti написа:
30 ката каква отоплителна мощност може да искара като квт. Съмнявам се, че тази която ще правим ще може да загрее системата ми.
8кв и нещо ако говорим за киловати...
Аз не се притеснявам, защото съм със стайни термостати във всяка стая и рядко ми трябва пълната мощ на котела.. а и ще оставя водата на газта..

Реално би ми стигало и за всичките 200 глидера сега като гледам данните.. и без това се чудя какво да правя след 18ч поне да си начеша крастата...
шоп - майстор
вт яну 04, 2022 10:29 pmivan_ti написа:
не знам само, дали да вземам пластинчат ТО и някакъв филтър или нещо със серпентина, с кое КПД то е по добро.
Вземи си пластинчат ТО. И не пести от топлообменна площ. Всеки преоразмерен ТО ще ти се изплати. Обикновенно при самоделни ТП се спестява от ТО и голямото ДТ между Т на кондензация и средната Т на топлоносителя в ТО орязват КОПа на машината.

Серпентина изобщо не е вариант за основен ТО. Компресора ще вдига много бързо налягане, защото няма да има достатъчен топлообмен.
ivan_ti - напреднал
ср яну 05, 2022 12:32 amresistbody написа:
ср яну 05, 2022 12:11 amivan_ti написа:
30 ката каква отоплителна мощност може да искара като квт. Съмнявам се, че тази която ще правим ще може да загрее системата ми.
8кв и нещо ако говорим за киловати...
Аз не се притеснявам, защото съм със стайни термостати във всяка стая и рядко ми трябва пълната мощ на котела.. а и ще оставя водата на газта..

Реално би ми стигало и за всичките 200 глидера сега като гледам данните.. и без това се чудя какво да правя след 18ч поне да си начеша крастата...
Тези стайни термостати какво управляват, нещо в котела ли, при мен всички са със термоглави, като този във стаята със СТ е отворен на 100%.
Предполагам, че като застудее КПД на машината ще падне, и тези 8 кв няма да са 8 и ще куца.
шоп - майстор
ср яну 05, 2022 8:36 amivan_ti написа:

Предполагам, че като застудее КПД на машината ще падне, и тези 8 кв няма да са 8 и ще куца.
Тези 8 киловата са при 7 гр външна Т
Като застудее, пада мощността. Някои производители качват коректни данни в табличен вид. Други не.
Като сложиш и дефростите, когато отнемаме топлина от стаите за да размразим външното тяло и често машината верно куца.
speka_rs - майстор
вт яну 04, 2022 10:29 pmivan_ti написа:
До седмица трябва да го почна с един приятел, не знам само, дали да вземам пластинчат ТО и някакъв филтър или нещо със серпентина, с кое КПД то е по добро. Това със серпентина ще да е нещо като малък буфер предполагам.
Държа да отбележа, че аз давам съвет за серпентините за котела, а за ТП само и единствено пластинчат топлообменник.
джеки - специалист
Здравейте,45 градуса на водата достатъчни ли са за водните конвектори :?
шоп - майстор
Предостатъчни!
Ако са ти преоразмерени конвекторите и 35 стига.
У нас ги карам на 30-35 гр
ivan_ti - напреднал
Кое е по добрия вариант за тялото за ТП, да е конвенционална или инвертор, че тая е конвенционална 24 AOY24RZAL с R22.
andy_forresite - майстор
Аз съм лаик по темата, нека да е ясно. Моето мнение е, че машина с инверторно управление е по-добрия вариант. По-скъп и по-сложен уред, но като представяне бие обикновените.
Конвенционалните машини функционират по предварително зададен алгоритъм. Влизат в размразяване по зададеното време, без да се интересуват има ли необходимост от това в този момент. Друг голям недостатък е че работят на принципа всичко или нищо, т.е. или работят със 100% мощност или спират/изключват. Докато инверторното управление прави възможно функционирането на системата с по-малко количество хладилен агент, с по-малко товар на компресора и съответно с широк диапазон от топлинна (и консумирана) мощност. А последното е добре дошло за нашите отоплителни системи. Ние не се нуждаем от постоянни 8 киловата топлинна мощност към дома си. Трябват ни 2, 5, 4, 7, 2.5 и т.н. Водният акумулатор трябва да е големичък за да поема прилично количество енергия, която после да отдаде към дома докато конвенционалната машина се е изключила. Под големичък разбирам поне 500 литра. 1000 още по-добре, макар че акумулираното пак е малко. Поне ще намали броя на вкл/изкл. Един компресор от 24-ка при старт поема голям стартов ток. Отделно трябва време докато сработи цикълът. Нещо което инверторният не прави понеже почти не се спира. Плюс това инверторната машина ще е доволна и от 100 л буферче, което ще се ползва за размразяването. Като акумулатор е пренебрежимо малък този обем и то при нискотемпературна с-ма.

Да питам и аз нещо. Имаме една машина да кажем 24000бту - 8 киловата да приема, инверторна, с широк диапозон - от 0.900 до 8 kw. Производителят й е дал СОР=4.2. Правим я на ТП въздух/вода. Всичко изпълняваме както трябва и машината заработва гладко. С колко средно спада СОР при една такава функционална промяна (от въздух/въздух към въздух/вода)?
speka_rs - майстор
чет яну 06, 2022 12:37 pmandy_forresite написа:
С колко средно спада СОР при една такава функционална промяна (от въздух/въздух към въздух/вода)?
Всичко зависи от това какви температури на водата се подържат, но повече от 2.5-3 не трябва да очакваш средно. Просто допълнителния топлообмен ( вода-въздух) и по-високата температура заради водата.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Термопомпа от климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: