Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
чет яну 27, 2022 6:39 pmzz_stefanov написа:
.
Обвий го с вата. Има топло обмен, но към околния въздух.
[/quote]

+1 към мнението

Ти колкото печелиш от топлообмена с кюнеца-толкова и губиш към помещението заради уголемената площ на топлообмена към помещението.

И още една препоръка от мен. Имаш много малък контакт между комина гофре и водното гофре. Буквална някакви точки под 1мм2

Обмажи плътно всичко с термоустойчив черен или червен силикон. Завий с вата, прави икономия и си свиркай!
zaksofon - специалист
Да посъживя темата... От сума ти време си мисля как да хвана някой друг драдус от изгорелите газове, които след една камара подобрения на котела (Емташ 35 кв), успях да сваля до към 110-120 градуса. Лошото е, че нямам място за топлообменник на кюнеца, защото е доста къс. Чудя се, дали ще е проблем ако насоча кюнеца около половин метър надолу, за да има място за вертикално разполагане на топлообменника? Комина е 6 метра - ф250 и мисля, че има доста добра тяга. Дали ще се наложи да монтирам вентилатор за изгорелите газове и как да тествам дали ще има нужда от такъв вент, преди да тръгна да си правя топлообменник? Благодаря!
6osi6 - майстор
Коляно 90° е равно на метър коминна тяга. Няма да стане. Виж темата за този котел - нови редуктори, мотори, вентилатори и управления. По-добре е да го ползваш колкото изкара и после за скрап.
zaksofon - специалист
съб фев 05, 2022 3:12 pm6osi6 написа:
Коляно 90° е равно на метър коминна тяга. Няма да стане. Виж темата за този котел - нови редуктори, мотори, вентилатори и управления. По-добре е да го ползваш колкото изкара и после за скрап.
Аз вече съм му сменил управлението, а иначе котела си е бомба, след като му сложих още 3 м2 изолация и още турболатори във всички димогарни тръби и отражател с вертикални турболатори над горелката.... Искам да кажа, че достатъчно много време и средства съм инвестирал в този котел, за да го прежалвам още от сега. А и не виждам, защо да е чак толкова лош, след като веднъж си си го направил прилично добър. Добра икономия на въглища има - средно по 10 кг на денонощие (без да гори нощем). Докато не се продъни, ще си го ползваме. Но имам един радиатор в коридора, който по принцип е затворен и много ми се иска да го свържа към един топлообменник на кюнеца (и без това, тази топлина се губи в атмосферата). Ако тягата на комина няма да е достатъчна, няма ли да стане с коминен вент? Натурелата може да управлява такъв.
6osi6 - майстор
За един радиатор заслужава ли си да слагаш всмукателен вентилатор и ревизия в долната част на метровото отклонение, която трябва редовно да чистиш, понеже вентилаторът няма да може да издърпва пепелта от там. Ако е за бойлер по може.
monkata200 - специалист
Здравейте, днес сложих гофрето върте в кюнеца и пуснах пробно и резултата беше много добър. Закачих една помпа на 12 волта на единия край на серпентината и я пуснах в една кофа с 7-8 литра вода да върти водата. За 15 минути температурата на водата в кофата стана 80 градуса и помпата се разпадна заради температурата. Изображение. Изображение
Понеже сега го направих набързо само за проба не ми харесва кака стана самата серпентина. Мисля да направя медна серпентина когато правя системата.
шоп - майстор
Не мисля, че да вкараш неръждаема или медна серпентина в димохода е добра идея.
Димните газове са агресивни и ще протече. Отделно чистенето е невъзможно.
monkata200 - специалист
Нали и гофрето кюнец е неръждавейка пък държи на димните газове. Медните казани за ракия са директно на огъня и те издържат с години. А чистене не е нужно. След 2 г експлоатация нямаше какво да се чисти като го свалих. Времето ще покаже колко е удачно.

Тема "Серпентина около кюнец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: