Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gladiator_BG - специалист
В началото на седмицата заредих нова партида пелети - PELLET ENERGY
Мнението ми за тях:
За разлика от MAXPELL, размера им е между 1 и 3см, докато макспела бяха много по натрошение /0-2см/. Разтварят се за секунди във вода. Нямат добавени химикали. Сухи са. Леко опушване на стъклото на камината. Количеството в торбите е 14,8-15,2 кг. Това може би са първите пелети, които нямат остатъчна пепел в чувалчетата. И понеже много ги нахвалих сега да споделя и единствения минус, който намирам в тях - не са достатъчно калорични. За разлика от MAXPELL-a, при минималния режим на работа на камината значително по - бавно затоплят водата в бойлера и радиаторите са ми на половина студени.
Относно слуховете които се носят за тези пелети, при една бърза проверка се вижда, че фабриката е на 200км от Чернобил, но не мисля, че има нещо страшно в това

Прикачен файл:
20220305_220213.jpg
20220305_220213.jpg (83.96 KиБ) Видяна 2288 пъти
Прикачен файл:
20220305_220237.jpg
20220305_220237.jpg (109.43 KиБ) Видяна 2288 пъти
Прикачен файл:
20220305_220300.jpg
Прикачен файл:
20220305_220728.jpg
Restaurant - напреднал
Здравейте! Цвета на пелетите има ли отношение към качеството? Пелети които се разтварят във вода по- бързо по хубави ли са? Питам конкретно за тези от Беларус, защото те са бели на цвят, разтварятсе бързо във вода. Сравнявам с тези, който сега използвам gruneholz pellet. Благодаря

Прикачен файл

Screenshot_20220307_110047.jpg

Прикачен файл

7831845_117789985_big.jpg
7831845_117789985_big.jpg (113.07 KиБ) Видяна 2171 пъти
Christo - майстор
Никой не слага лепила в пелетите, защото това оскъпява производството. При процеса на пресоване на материала се отделя топлина. Топлината предизвиква отделяне на лигнин от дървесината, който служи за естествено лепило. Светли пелети може да означава, че са от светли видове дървесина, но и че не са "изпечени". Тъмни пелети може да означава, че са от тъмен материал, че имат повече кора(което хич не е добре), също така, че са добре изпечени. Ето защо, цветът не е критерий за качество. Пелети, които се разтварят във вода по-бавно, са по-добри. Това значи, че са по-добре слепени и няма толкова лесно да се разтрошават при транспорт до зоната на горене.
Restaurant - напреднал
Благодаря за бързия отговор :)
silent - майстор
Днес и аз напълних пелетарника с 3т....ще имам за другия че и за по- другия ще остане...а ако всички цени се върнат на нивата от миналата година ще прежаля с радост 600те лева в повече....истината е че обедняваме а и никой не знае какво ни чака...
Pipo71987 - специалист
съб мар 12, 2022 4:36 pmsilent написа:
Днес и аз напълних пелетарника с 3т....ще имам за другия че и за по- другия ще остане...а ако всички цени се върнат на нивата от миналата година ще прежаля с радост 600те лева в повече....истината е че обедняваме а и никой не знае какво ни чака...
На какви пари са в момента ?
silent - майстор
Хотц Фокс широколистни 650лв за тон ....по-миналата година бях с Ред меджик тази година горя Фокс и половин тон останали Ред Меджик...не намирам разлика ако има е минимална....Фокса е с обяснимо по-компактни чували и събирам повече в пелетарника затова ги предпочитам...разлика та в цената е минимална...Ред Меджика е 670лв за тон...към днешна дата...
Gladiator_BG - специалист
Актуално инфо от последната седмица... бях заредил нова десятка торби на TRON. Направо на проблема - калоричността е много зле. При -1 -2 градуса отвън, камината едва се спраява на втората степен. Разхода ми се покачи почти двойно.
нед ное 14, 2021 2:07 pmGladiator_BG написа:
Да се върнем към същността на темата. Похвалиха ми пелетите на TRON 670лв/т, но скиптика в мен заговори и реших да взема само 10 чувалчета за проба.
След изгорени 2 чувала /30кила/ за два дни - джама е опушен, пеплта е много и е полепнала навсякъде, понякога "пукат" в камерата.
Отделно когато ги купувах бяха извън навес покрити само с найлон. При разтоварването установих, че капектите са мокри.
Вероятно ще пробвам друга марка следващата седмица.

ПП: Снимките как да ги направя една до друга?
IvanGeorgiev13 - помощник
Това лято няма да има спад на цените ,което означава ,че трябва да се минава на друга алтернатива. :?
fbr - майстор
Алтернатива може да се търси там, където не се вкарва цената на свободнотъргуваната енергия в цената. Например битов ток, дърва.

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: