Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пет окт 08, 2021 8:25 pmmilen7773 написа:
Здравейте. Мисля да си купя 20 киловатовата версия на котела, но на мен ми трябва не за отопление , а за захранване с гореща вода на пастьоризатор за сок. Купешкият модел на пастьоризатора работи с 14 киловата нагревател на ток. Пастьоризатора работи по следния начин - през 80 литров казан с вода минава 12 метра серпентина . Сока тече по серпентината и за да се пастьоризира трябва да достигне около 80 градуса . За целта водата в казана трябва да се поддържа около 85 градуса. Та въпроса ми е дали котела може да поддържа изходяща вода на 85 градуса. В описанието пише ,че максималната работна температура е 85 гр , но може ли чрез настройките да се зададе да я поддържа тази температура - да се включва , да се изключва и да поддържа постоянна температура около 85 гр на изхода?
здравей! Аз мисля,че няма да може,защото има защитен клапан на 3 бара налягане а моя на 75гр вдига над 3 бара и клапана почва да пуска водата да свали налягането.Не съм специалист лично мнение :) успех
Здравейте отново!
Имам доста допълнителна информация.
На въпроса на колегата дали би държал 85* - смятам че да! Но, това са градусите на котела, на водата биха били малко по-ниски = около 80 - 82*. Действително на 3 бара предпазния клапан отваря и пуска малко вода, но това няма отношение към температурата а към налягането. При мен почти всеки ден леко отваря клапана, защото често допълвам системата.
Тук обаче има един друг проблем - има предпазител, който ще изключи шнека при температура над 90 или 95* на котела - не помня точно градусите, пише ги в книжката. И за да заработи отново, трябва да се натисне механично един бутон отзад на котела при шнура за тока. А при положение, че няма да се използва съвсем по предназначение, е възможно котлето да загрява бързо. И като е зададен на 85* - 88*, много лесно би достигнал до 90+* и би се включила тази защита. Най - добре тук е да се вземе съвет от производителя дали е рентабилно да се купува котела за поддържане на тази температура. Моето мнение е, че тези котлета са за нагряване на водата до по-ниски температури.
Сега за тези, които имат PELL EASY 35 - ако помпата Ви е Shinhoo, имате проблем. При мен котлето започна да вдига много бързо температура 10 -15* над зададената, а в същото време не топли водата, и така не топлеше къщата. Причините за този проблем са три (поне за мен, аз не съм специалист) - въздух в системата, недостатъчно вода (или глюкол, в зависимост с какво сте напълнили системата) и неработеща добре помпа. Тъй като видимо помпата работеше, проверих другите две причини. Всичко там се оказа наред. Смених помпата, и нещата се оправиха. Оказа се, че без видима причина, помпата не върти добре водата. Казаха ми, че тази помпа била евтина китайска и с малък живот.
Сменяйки помпата, забелязах, че има страшно много фин прах от пелети на дъното на котлето и върху вентилатора най-долу. Около педя на височина... А го нямаше миналата година! Разгледах от къде може да пада и се оказа много интересен проблем, който няма да забележете навреме... ако не знаете за него.
Като докоснах мотора на шнека, целия се разклати, сякаш не е захванат добре, или се е разхлабил.
Разгледах внимателно и се оказа, че самия шнек (желязото, което се върти и подава пелетите, и което виждате на дъното на бункера) е захванат за корпуса на неговия кожух с две цилиндрични втулки от горе и от долу, които играят роля и на лагери и на уплътнения. те са жълти на цвят. Долната се беше изяла и счупила. Не уплътнява въобще и от там фината прах пада директно върху вентилатора на дъното на котела. Освен това, като не уплътнява добре, шнека играе, много се клати и при въртене бие на една страна в ограничителите. От там, поради лошото въртене се изяжда в горната част на желязото и е въпрос на време да се счупи или откачи заедно с мотора и да направи поразии.
Демонтирах целия шнек с мотора му (не е трудно), разглобих го и стигнах до втулките. Не съм звънял във фирмата, реших, че по-лесно и бързо, а и по - евтино... :) би било да ми ги направят на струг - купих материал (според стругари, материала е много важен, тъй като тези втулки играят ролята и на лагери и трябва да е същия, като оригиналните, иначе биха повредили нещо друго), Материала е фосфорен бронз - 10 см. на Ф25 ми излезе 18 лв. и от него ми направиха на струг няколко втулки по модела на здравата.
Монтирах обратно шнека и сега работи идеално.
Съвета ми е да си смените помпата, ако е като моята, и да си проверите шнека дали играе.
А мнението ми за тези проблеми е, че са сериозни и не бива да се случват на четвъртата година експлоатация. Тук Sun Systems търпят сериозни критики...
P.S. Ако решите да ремонтирате сами, имайте предвид, че черните старници на котела се свалят много лесно - на по два винта са отгоре, а отдолу са на шипове, просто като развинтите винтовете горе, вдигате страниците нагоре и те излизат много лесно. Лявата страница излиза със се вратата. Така бихте имали идеален достъп и до помпата и до шнека.
Поздрави на всички и пишете или звънете,ако имате въпроси.

Тема "ПЕЛЕТЕН КОТЕЛ BURNIT PELL EASY настройки и мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: