Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Трифон П.Трифонов
- майстор
3149 мнения в "Мнение за производители на пелети"
Кумчо Вълчо
- специалист
Ех Андри, Андри...... Гледам подсмихваш се, кефариш нещо? И какво викаш, ''положението може и да е безисходно, но не е сериозно''? Да му се невиди. Май не си схванал, това което написах в предния си пост, че иначе най-вероятно щеше да ти се стъжни. Поне направи ли си труда да поразровиш тук-таме и видиш каква я мислят, че и вършат тези двете хубавелки и то точно в този куц момент, в който гледам приклякате и залягате между тоягите/цените/, в смисъл чудите се какво ще слагате зимата в печките? Явно имаш някакъв друг прочит за ситуацията покрай това цялото безумие с цените на каквото се сетиш-от какво произтича, какво всъщност се случва, накъде отиват нещата? Ако искаш сподели, сериозно е.
prascho
- майстор
Апокалиптичните сценарии дето тук ги разтягате няма да се случат. Официалната инфлация ще продължи да бъде в интервала 5-10% и ще ни тормози в следващите 5-10г. Пелетите поскъпнаха с около 100% за 12 месеца, но това не означава, че всяка година ще поскъпват с 100%. През юли наблюдвам нещо, което не се е случвало до момента. В мола, почти във всеки магазин, са обявили примоция до -50%. През август се очаква до -70%..Дори преди Коледа не е имало подобно "чудо". Когато стихне търсенето (а това винаги се случва), то възхода на цените ще се кротне.
kalin72
- майстор
И аз мисля като теб, Прасчо. Цените на пелетите няма да паднат, или поне не с повече от 10%, но и няма да се качват, защото стават непродаваеми. За останалите енергоизточници важи същото. Истината е добра изолация, и лека диверсификация на топлото ;) Имам си климатик и конвектори на ток, та в преходните сезони май тях ще ползвам...да видим.
Andri01
- майстор
Ех, Вълчо,Вълчо. Човека задава конкретен въпрос. С отговор: не или да/ и поне приблизителни цифри/. Ти филосостваш на политически теми. Е, това ми е смешно. Не ме интересува доколко си прав с тези лакърдии,но това НЕ е отговор на въпроса му!!! Калин отговаря много по добре!
шоп
- майстор
Пилците се броят на есен:-)
Сега е лято, морето и басейните са пълни с хора. Никой не мисли какво иде.
Ще си говорим отново когато сняг забръзка:-)) Опасявам се от цени 20-30 лв за чувал пелети или пакет екобрикети ако има режим на тока и аварии в електропреносната мрежа и липса на газ.
Спекула винаги е имало и ще има.
Сега е лято, морето и басейните са пълни с хора. Никой не мисли какво иде.
Ще си говорим отново когато сняг забръзка:-)) Опасявам се от цени 20-30 лв за чувал пелети или пакет екобрикети ако има режим на тока и аварии в електропреносната мрежа и липса на газ.
Спекула винаги е имало и ще има.
prascho
- майстор
съб юли 23, 2022 6:12 pmшоп написа: ....Опасявам се от цени 20-30 лв за чувал пелети или пакет екобрикети ако има режим на тока и аварии в електропреносната мрежа и липса на газ.Това опасение няма да се случи (първата част, и да може да има режим на тока и аварии, Газпром може да спре и газа за Европа. Но газ за БГ няма и сега от Газпром, а ние изразходваме едва 3 милиарда/м3). Отоплението на пелети има силни икономически недостатъци съпоставимо с отоплението на ток. Изисква склад и първоначално финансиране на целия отоплителен сезон. Бюджетът на масата е доста натоварен от вече индексираната инфлация (+ добавената спекула към цените на енергийните източници; пример официалната инфлация за бг през юни е 16.9%, някои храни са поскъпнали с 30-50%, пелетите с 100%) и повечето ще предпочетат да плащат ток месец за месец, пред това да извадят 4К лева през август или септември за пелети. Тезата за режим на тока също не е фактор и няма да окаже натиск върху купувачите. Пелетната горелка работи на ток (хубав ток с гладка синусоида, масата нямат подходящ юпс).
....
Горното опасение е силна опорка на късия (другаря Путин): "Европа не може без руските газ, петрол, въглища". Да, краткосрочно не може, но след една година нещата ще се променят.
По отношение на руската газ в Европа и зимата 2022-2023г трябва да мислят петте нации в Европа, които са нетен вносител на руски газ с тегло по-голямо от това на Китай (нация 1.4 милиарда), а именно Германия, Италия, Нидерландия... При нас мутрата Борисов (лансиран от ДС и обявен за "Боко тиквата" от народните комунисти) не направи разклонения на "Балкански=Турски=Руски" поток на територията на БГ. А след година, ако все още късият е на власт, ушите ще са му клепнали до земната повърхност, тъй като Азия няма как да замести Европа като нетен вносител на руски газ (поради технически и икономически съображения).
silent
- майстор
силно се надявам прасчо да имаш взор по далеч от кочината в която живеем и този взор да не е политически изкривен в "правилната " посока ...за съжаление аз не споделям оптимизма ти въпреки че много ми се иска...аз не очаквам нищо да поевтинее...а напротив да поскъпва още....и това няма как да няма ток...щото не знам си какво .....пелетите няма да станат еди колко си щото няма кой да ги купува ..не е аргумент....и аз се чудя кой дава по 7-10000лв за почивка на нашто черноморие в един лайнян Созопол или Несебър ...кат за теч пари ще ида на бахамите ....ма хотелите пълни...чудя се как в София квадрата е 2000евро ма апартаментите се харчат кат топъл хляб... те и на 850лв нямаше да се купуват пелетите ма никъде няма ...
oberst
- специалист
съб юли 23, 2022 7:07 pmprascho написа: ... и повечето ще предпочетат да плащат ток месец за месец, пред това да извадят 4К лева през август или септември за пелети.Утрешни сметки по днешни цени... Засега бавят изкарването и на битовите потребители на свободния пазар, но това се очертава. За промишления ми ток бях с цена 130 лв./MWh, преди да ни изкарат на свободния пазар. Сключих договор за доставка с ЕВН пак на същата цена, като има клауза за промяна на цената 2 пъти годишно. По-миналия месец ми я "индексираха" на 430 кинта. Гледам смяташ бакалски разни проценти и бодряшки обявяваш, че по-страшно нямало било да става. Кажи им на тия в Цейлон, дето са окончателно провалена държава от месец и виж какви са перспективите пред PIGS, следователно и пред целия ЕС. В ЕС вече никой никакви икономически критерии и показатели не спазва и го е ударил на уволнявка.
Я виж какви са основните оперативни разходи във формирането на себестойността на пелетите, освен фонд работна заплата - гориво за добива и транспорта, а после токът да върти десетките и стотици киловати оборудване. За капиталовите да не отварям и дума. Това, че като спаднело било търсенето, щели били и да спаднат цените на пелетите важи до един момент и цената започне ли да доближава себестойността, производителят хлопва кепенците и не го интересува вече. Иначе, хубаво ако една стока поскъпне, то има преминаване към заместващи стоки, обаче това вдига тяхното търсене и автоматично вдига цените им. На теория, падащото търсене на първоначалната стока, би трябвало да доведе да спад в цената й, но това важи в пазарна икономика, а не в химерата между планова икономика и крони капитализъм, в който се намираме и тепърва ще затъваме. Ето ти пример - новите коли поскъпват сериозно, пък и ги и няма, следователно алтернативата е коли втора употреба и "о, чудо" - при тях поскъпването е даже още по-голямо.
Да не коментирам, че едно зареждане на бус вече ми е 300 кинта, а на кола - 200. Ама нямало било да става рязко по-зле, та да сме били свиквали с новите реалности. Официалната инфлация я смятат по съвсем други методологии, спрямо използваните през 80-те, та ако се ползват старите, САЩ не са с 9,6%, ами с над 14% и то официална. Реалната е поне двойна, а предвид, че една от ролите на долара като световна резервна валута е да изнася инфлация навън, за такива треторазрядници като нас не ми се и мисли, особено предвид, че демографски сме се напълнили с "цейлонци", та приликите със Шри Ланка стават все повече.
prascho
- майстор
съб юли 23, 2022 7:45 pmsilent написа: силно се надявам прасчо да имаш взор по далеч от кочината в която живеем....Не съм писал, че цените ще паднат. A "Когато стихне търсенето (а това винаги се случва), то възхода на цените ще се кротне."
Китай са в дългова/ипотечна криза на физически лица. Очаквам в следващите 12-18месеца тази криза да се наблюдава в Европа.
Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература