• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kisyov - напреднал
Здравей, колега
И на мен след първото пускане ми изписа грешката ЕЕ. Какво да направя сега, да я оставя така с грешката за 12 часа или рестарт,
Благодааря
radius - майстор
Не виждам грешка ЕЕ в сервизното на външното тяло, сигурен ли си?
Ahmakov - специалист
ЕЕ - Трябва да се подгрее маслото в кратера на компресора. Остави я под напрежение за 12 часа.
Детето - специалист
Здравейте, искам да попитам от какво зависи работата на ТП. Смисъл при мен веднъж може да работи с 5 минутни почивки а понякога може да почива и 2 часа. Тези изключвания и включвания през 5 минути не са ли вредни. Също така не мога да хвана логика от какво зависи дългата почивка, защото водата може да изстине до 28*С и помпата да не включи.
Това е помпата ERSC-VM2C/PUHZ-SHW112VHA Zubadan. ТП е свързана през буфер 150л като на буфера има отделно ЦП която върти водата през радиаторите. ЦП и ТП съм ги сложил на 1-степен. ТП в момента следи t* на водата, но има доста показания които са замръзнали и не знам дали те нямат някакво значение.
Хората които я монтираха не видях да настройват нищо. Вързаха кабелите и тръбите, дадоха ON и помпата тръгна, казаха че машинката била умна и всичко сама си прави, и си тръгнаха. Започнах аз да ровя по разни менюта и да гледам и единственото което направих е да намаля ЦП на ТП от 5-скорост на 1-ва. Купих си и wi fi управление и от там следя как работи помпата и според мен поведението и е странно.
На последния скрин шот си гледам консумацията на ел. енергия, двете скачания на консумацията е от двата бойлера и разни други неща. Помпата е долу в ниското под 2Kw

Прикачен файл

Screenshot 2022-10-29 10.01.12.png

Прикачен файл

Screenshot 2022-10-29 09.54.11.png

Прикачен файл

Screenshot 2022-10-29 09.53.56.png

Прикачен файл

Screenshot 2022-10-29 09.53.16.png

Прикачен файл

Screenshot 2022-10-29 08.37.07.png
LazarGanev - "Велик майстор"
Сгрешил си като си намалил скоростта на помпата. Иначе за нелогичното намаляване и увеличаване на мощността и аз не можах да намеря - 4-5 години ползвах правена от външно тяло на климатик, която се държеше по същия начин.
шоп - майстор
съб окт 29, 2022 10:24 amLazarGanev написа:
Сгрешил си като си намалил скоростта на помпата.
+1 към мнението
Сложи 4 или 5 степен на ЦП между ТП и буфера.

Иначе не е нормално Т на водата да спада до 28 гр, ако си задал например на 35 да вклщчва и на 40 да изключва. Това ако управлението е по Т на водата. Да нямаш някъде стаен термостат жичен или безжичен, който да управлява ТП по Т на въздуха в стаята?
kisyov - напреднал
Стои повече от 12 часа, но пак я показва.
Може ли грешката да идва, че нямам датчик поток.
Прикачен файл:
viber_image_2022-10-28_14-22-23-056.jpg
пет окт 28, 2022 11:47 pmAhmakov написа:
ЕЕ - Трябва да се подгрее маслото в кратера на компресора. Остави я под напрежение за 12 часа.
Последна промяна от kisyov на съб окт 29, 2022 1:09 pm, променено общо 1 път.
Детето - специалист
съб окт 29, 2022 10:30 amшоп написа:
съб окт 29, 2022 10:24 amLazarGanev написа:
Сгрешил си като си намалил скоростта на помпата.
+1 към мнението
Сложи 4 или 5 степен на ЦП между ТП и буфера.

Иначе не е нормално Т на водата да спада до 28 гр, ако си задал например на 35 да вклщчва и на 40 да изключва. Това ако управлението е по Т на водата. Да нямаш някъде стаен термостат жичен или безжичен, който да управлява ТП по Т на въздуха в стаята?
ОК, ще върна скоростта на 5. Нямам датчици, температурата която да поддържа е на Ауто. Иначе видях настройки с които да се зададе да достига +5*С отгоре над зададената при изключване и до -9*С под зададената за включване, но в момента е +5-5*С. Както и има някакво време за изчакване което е 30 минути в момента.
До сега единственото което има връзка с работата е външната температура на въздуха, снощи е изключила в 23:30 и е включила в 1:30 когато температурата е паднала под 10*С.
Според мен трябва да наглася джъмперите така, че всичките температури които нямат отношение към работата на помпата, но се виждат от нея да ги няма. Защото в момента ми показва температура в зона 1 -39*С и зададени 10*С. Зададена температура на водосъдържателя 50*С и всякакви разни такива които не знам дали имат връзка с работата.
За мен по правилно да работи е да тръгне и когато започне да достига зададената температура да сваля мощността до някакво ниво и чак тогава ако продължава да загрява водата да изключи. А помпата реално ртъгва с 2kw за няколко минути слиза на 1.6 и след това спира. Понякога тръгва на 1.6 слиза на 1.3 и може така да остане два часа.
шоп - майстор
съб окт 29, 2022 12:28 pmДетето написа:
За мен по правилно да работи е да тръгне и когато започне да достига зададената температура да сваля мощността до някакво ниво и чак тогава ако продължава да загрява водата да изключи. А помпата реално ртъгва с 2kw за няколко минути слиза на 1.6 и след това спира. Понякога тръгва на 1.6 слиза на 1.3 и може така да остане два часа.
100% си прав. Именно това е идеята на инверторната технология. ТП да работи в номинален диапазон. Ако се наложи да има повишена консумация на енергия да се форсира и да я набави. Ако има моменти на спад да намали оборотите си ди минимум и пак да поддържа системата без да спре.
Старт-стоп работа за 5 минути на такава система означава прединфрктно състояние. Повишен разход на ел. енергия, нисък КОП и бърза смърт на компресора,
radius - майстор
съб окт 29, 2022 11:21 amkisyov написа:
Стои повече от 12 часа, но пак я показва.
Може ли грешката да идва, че нямам датчик поток.

viber_image_2022-10-28_14-22-23-056.jpg
пет окт 28, 2022 11:47 pmAhmakov написа:
Не е от датчик поток, мислех че гледаш външното за тази грешка. В случая е Communication error between FTC и външното.
Провери как си окабелил, кой тип захранване си избрал за външното от суичовете и дано да е нещо такова...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Въпроси за ОИ с термопомпа Mitsubishi Ecodan PUZ 8.5 kw R32" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: