Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Transporterr - специалист
на френски камери съм виждал да се подава от долу от към пепелта, също и от горната част на стъклото - това с цел по малко да се опушва. както и от долния край на вратичката. на български пък откровено се включва въздуховод в пепелника..
според мен това има най -голяма значение при откритите камини, при закритите не чак толкова. е не става на нивото на клапата да се подава , все пак.. :)
по скоро за дълговременно и по пълно изгаряне, е количеството което може да постъпи за 1 -ца време
zlatko64 - специалист
LazarGanev написа:
Ерато продават реулатор на тягата на кантарен принцип - това е най-доброто решение, защото поддържа автоматично зададената тяга
Намерих някакъв автоматичен - FR124 Combustion Regulator FOR SOLID FUEL AND MULTLI-FUEL BOILERS - това не е ли за парно? Моята камина е "суха".
zlatko64 - специалист
vvventsi написа:
Направи си нещо като клапа на комина,която да можеш да си я отваряш и затваряш,така ще си определяш ти тягата!
Това мисля сега. Ще направя процеп в зидарията на комина над втора плоча. Ще ръгна една ламарина и ще я вкарвам навън-навътре. Долу някой ще гледа камината на отворена врата докато пропуши, ще върна малко назад и това е. М? Нали така се регулират котлите - на отворена вратичка.
zlatko64 - специалист
Transporterr написа:
vvventsi написа:
Направи си нещо като клапа на комина,която да можеш да си я отваряш и затваряш,така ще си определяш ти тягата!
И при напълно затворена клапа камината продължава да гори, при това пламъците се движат енергично за напълно затворена клапа.
тука май стана като с котката която си гони опашката.. :)
в крайна сметка тази камина има ли клапа или няма?
дет се вика в това е въпроса щом при
клапата на димоотвода е доста плътно направена...И при напълно затворена клапа камината продължава да гори..
да не вземе да се окаже феномен да го ева, при затворен комин
да гори като обезумяла :shock:

явно има такива области на кълбото за които познатите физични закони не важат, ама чак пък толкова :? или може би идва краят на света какъвто го познаваме..
:-D О искрено се надявам, че грешиш :-D Впрочем ЧНГ на всички!!! Да сте живи здрави и такива да са ви проблемите - комините ви да теглят, а не обратното :-D
И сега сериозно - така е както съм го написал. Обяснявам си го с високата скорост която набират газовете в комина и по-голямото сечение на димоотвода от необходимото. Ще дам пример с камината в апартамента/тази е на вилата/ тя леко припушва като се отвори. Когато е затворена вратичката лесно се намаля интезитета на горене само чрез регулация на въздуха. Но дори и при затворена клапа на диоотвода продължава да гори, причината е, че клапата не е плътна като тази на вилата.
А пък че е феномен си е истина :x - миналата година се качвах на покрива и напълно закрих комина с тротоарни плочки. Продължи да гори пущината и изхвърляше дим от неуплътнените места около плочките :x
zlatko64 - специалист
За да затворя темата:
Пробих комина малко над ниво втора плоча, т.е. по средата на комина горе-долу. Правих отвори докато тягата намяла до степен, че теста със свещта се получи - пламъка се накланя на 45 градуса. Запалих я и сета наистина всичко е наред. Съвсем малко й остава да пропуши при отваряне.

Благодаря на всички за съдействието.
пон дек 26, 2011 5:42 amzlatko64 написа:
Здравейте,

Нещо става и за това втори път неуспешно отварям тази тема.

Имам проблем с голяма тяга на комина на камината си. Уплътних изцяло камината, изолирах 100 % първичен въздух, разпалих я като огнище, затворих вратата и тя продължи да гори!!! :?

И преди съм имал подозрения, че изпускам много топлина от комина, ама сега е ясно като бял ден. Ето как са разположени нещата. Камината е самоделна. Разположена е в приземен етаж/наполовина в земята/. Димоотвод ф 200 - подозирам, че е трябвало да бъде стандартен. Димоотвода/метална тръба/ пресича първата плоча вертикално, т.е. няма никаква чупка, преминава през втория етаж м/у две спални. Там тръбата е оребрена за да топли спалните. От там пресича втората плоча и се включва в зидан комин. Обща дължина от изхода на камината до билото 6-7 м. напълно прав без никакви завои т.н. А, щях да забравя - клапата на димоотвода е доста плътно направена прибл. 19 см. И при напълно затворена клапа камината продължава да гори, при това пламъците се движат енергично за напълно затворена клапа.

Четох за тест със свещ - на полуотворена вратичка слагаш запалена свещ, ако пламъка се отклони леко значи имаш добра тяга, ако се наклони хоризонтално или изгасне - тягата е прекалено голяма. Не съм го правил, ама съм убеден, че при мен не само ще изгасне, ами и свещта ще тръгне нагоре по комина :shock:

Дали поради това, че комина е напълно вертикален газовете набират голяма скорост и за това да не мога да овладея нещата :?

Четох и тук и в нета ама не намирам решение. Айде давайте акъл за този нетипичен проблем.
И аз имам проблем с голяма тяга на комина.
Вертикален е около 10м.
В къща живея на 3 етажа,а комина минава посредата между две стаи.
И всяка зима поне 2-3 пъти се запалва коминът.
И вече ме е страх да паля камината.
Дайте съвети,моля.
Какво ли не пробвах.
Правих чупки преди да вкарам към комина и т.н
Освен това вътре в самия комина е изключително гладко,все едно има гланц от дървата или нещо такова.
Буквално блести, сякаш току що е замазан с Черна боя..
Помагайте
kalin72 - майстор
нед ное 27, 2022 9:57 amDonchodonev223 написа:

Буквално блести, сякаш току що е замазан с Черна боя..
Помагайте
https://prity.com.ua/images/editor/file ... stvane.pdf
Точният отговор от Калин.
Всъщност, това е причината да се пали.
Причината да се стига до натрупване на креозот е друга. В никой случай не е от прекалената тяга.
Дори тягата би помогнала горенето да е по интензивно и качествено.
Причината е съвсем тривиална и многократно дискутирана.

Прекалено е мощността на отоплителното съоръжение.

Голямка е каминката, та се кара със затворени клапи почти постоянно.
Давайте им газ ежедневно на тия пущини, та да не се задръства катализатора бе!
Как да чакаш от една кола да литне, като никога преди това не си ѝ настъпвал педала?!

Тема "Прекалено голяма тяга на комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: