чет яну 05, 2023 5:26 pmLazarGanev написа: Докато има мед и алуминий ще има реакция. Шумът не е от това, а се предава лесно по медните тръбиДнес случайно видях подобна на моята инсталация с ал.радиатори и медни тръби, но от 6 радиатора 3 имат авт. обезвъзд. Човека ми каза, че никога не е имал въздух в радиаторите.А спрямо шума какво може да се направи освен смяната на помпата и притваряне на секретните вентили?
чет яну 05, 2023 5:50 pmStefan1993 написа:Аз не разбирам особено, но си мисля, че с притваряне на секретите още по силно ще се чува шума. Имам преки наблюдения в нас. Най-близкия радиатор до котела е 10 глидера алумин и съответно е най-навъртян секрета. Само от него се чува шума от помпата. Преди докато я нямаше новата къща към котела и бях намалил помпата почти не се чуваше. Сега помпата е почти докрай и се чува повече. В другите стаи съм с панелни радиатори и проблем няма. Но идеята ми беше, че съм си правил опити и с докрай отворен секрет шума намалява осезаемо. Като цяло обаче си мисля и че алуминиевите радиатори доста повече шумят отколкото панелните.чет яну 05, 2023 5:26 pmLazarGanev написа: Докато има мед и алуминий ще има реакция. Шумът не е от това, а се предава лесно по медните тръбиДнес случайно видях подобна на моята инсталация с ал.радиатори и медни тръби, но от 6 радиатора 3 имат авт. обезвъзд. Човека ми каза, че никога не е имал въздух в радиаторите.А спрямо шума какво може да се направи освен смяната на помпата и притваряне на секретните вентили?