Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Stefan1993 - помощник
чет яну 05, 2023 5:26 pmLazarGanev написа:
Докато има мед и алуминий ще има реакция. Шумът не е от това, а се предава лесно по медните тръби
Днес случайно видях подобна на моята инсталация с ал.радиатори и медни тръби, но от 6 радиатора 3 имат авт. обезвъзд. Човека ми каза, че никога не е имал въздух в радиаторите.А спрямо шума какво може да се направи освен смяната на помпата и притваряне на секретните вентили?
sokolov.91 - майстор
чет яну 05, 2023 5:50 pmStefan1993 написа:
чет яну 05, 2023 5:26 pmLazarGanev написа:
Докато има мед и алуминий ще има реакция. Шумът не е от това, а се предава лесно по медните тръби
Днес случайно видях подобна на моята инсталация с ал.радиатори и медни тръби, но от 6 радиатора 3 имат авт. обезвъзд. Човека ми каза, че никога не е имал въздух в радиаторите.А спрямо шума какво може да се направи освен смяната на помпата и притваряне на секретните вентили?
Аз не разбирам особено, но си мисля, че с притваряне на секретите още по силно ще се чува шума. Имам преки наблюдения в нас. Най-близкия радиатор до котела е 10 глидера алумин и съответно е най-навъртян секрета. Само от него се чува шума от помпата. Преди докато я нямаше новата къща към котела и бях намалил помпата почти не се чуваше. Сега помпата е почти докрай и се чува повече. В другите стаи съм с панелни радиатори и проблем няма. Но идеята ми беше, че съм си правил опити и с докрай отворен секрет шума намалява осезаемо. Като цяло обаче си мисля и че алуминиевите радиатори доста повече шумят отколкото панелните.
Отваряне на секретните вентили!!! Не притваряне.
Stefan1993 - помощник
чет яну 05, 2023 6:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
Отваряне на секретните вентили!!! Не притваряне.
Колкото повече са Отворени секретните вентили, толкова повече бучат радиаторите. И не е помпата, тъй като 3 различни смених за година. Колкото по висока степен, толкова по силно се чува бученето. Сега съм с електронна на даб евоста по препоръка, възможно най- минималната скорост, но шума си остана същия.
Съжалявам! При теб нещата са по особени.
Тук има специалисти, които са с дипломи. Нямам такава, самообучавал съм се.
Та, от туй самостоятелно упражнение разбрах, че течността трябва да се движи със скорост 30-70 см в секунда. Всичките ми помпи, без соларната, работят на минимална предавка. Няколко тук са ми опонирали, със собствени проблеми, но.....Скоро качвах образователно клипче, където случайно се вижда и работата на някаква помпа, настроена на Ауто, с консумация 7W.
За мен помпата е Грундфос. Нямам проблеми с Вилото, което дойде вградено.
Вероятно ми се получава, поради късметът на начинаещият.
.....и правилен подбор, спрямо задачата. Може и на педали да е, но едно е усилието върху моят курбел, друго е на г-н Лансовият.
Stefan1993 - помощник
чет яну 05, 2023 7:43 pmТрифон П.Трифонов написа:
Съжалявам! При теб нещата са по особени.
Тук има специалисти, които са с дипломи. Нямам такава, самообучавал съм се.
Та, от туй самостоятелно упражнение разбрах, че течността трябва да се движи със скорост 30-70 см в секунда. Всичките ми помпи, без соларната, работят на минимална предавка. Няколко тук са ми опонирали, със собствени проблеми, но.....Скоро качвах образователно клипче, където случайно се вижда и работата на някаква помпа, настроена на Ауто, с консумация 7W.
За мен помпата е Грундфос. Нямам проблеми с Вилото, което дойде вградено.
Вероятно ми се получава, поради късметът на начинаещият.
.....и правилен подбор, спрямо задачата. Може и на педали да е, но едно е усилието върху моят курбел, друго е на г-н Лансовият.
Аз съм тук за помощ. И споделям какво съм опитвал. След консултация с техници 5 или 6 не помня вече, хората вдигат рамене и не знаят от къде се получава това. И търся съвет или сходен проблем. Шумът е все едно пускаш вода от чешмата и я чуваш как минава по стените постоянно, с разликата че е в радиаторите и колкото повече отварям секретните кранове толкова по- силно се чува.Помпата сме я въртяли на всички позиции, звукът е един и същ с разлика в силата му към по малките степени на помпата. В момента съм ги притворил секретните кранове на половин оборот от пълно затваряне, за да можем да стоим в къщи и пак ако спрем телевизора се чува бучене и не е приятно за сън и си мисля че наи-вероятно са навързани нещата и с този въздух който постоянно се формира в системата и повишава налягането. Интересното е че теч няма от никъде, дори пробвахме под налягане с компресор на 6 бара, като бяхме затворили крановете към камината и нямаше пробоина никъде. Просто наистина е много странно и може би 1:100000 случая. Просто търся човек, който може да ми каже какво се случва и какво да се направи.
Този шум е поради наличието на газ. Остава да се установи газът от къде идва.
Манометърът дали показва вярно? РС да се провери, както и всички АО да се затворят с капачките!
Ако отново се появява газ, значи наистина си имаш газ-генератор.
krasi92 - майстор
Геройски сте щом две години живеете на този шум. Опитай с автоматичните обезвъздушители дето е посочил колегата. Ще има ли проблем ако намалиш налягането в системата на 1 атмосфера.
vladtod - специалист
Ако се напълни системата с антифриз и ли друга незамръзваща течност ще има ли пак реакция мед -алумин, аз бих пробвал.
Stefan1993 - помощник
пет яну 06, 2023 7:43 amkrasi92 написа:
Геройски сте щом две години живеете на този шум. Опитай с автоматичните обезвъздушители дето е посочил колегата. Ще има ли проблем ако намалиш налягането в системата на 1 атмосфера.
Да пробвахме с различно налягане, но не се получи.

Тема "Помощ!Проблем с инсталацията на парното!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: