Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dimos1975 - помощник
Здравейте колеги,имам контролера NPBC-V6T-2 на Натурела от 2 години.Направих си пелетна горелка с един шнек и контролера бачкаше досега с един шнек.Имах проблеми с горелката и направих втора горелка с 2 шнека(копие грейко).Не мога да схвана колко процента да напиша в настройките на 2рия шнек.Може ли малко помощ?
-1 шнек 46 кг.ч
-2 шнек 22 кг.ч
-1ва доза запълва горивната камера за 50 сек. (горе долу до запалката)
Това са ми измерванията.Колко процента да напиша за върешен шнек в менюто?
съб яну 14, 2023 1:12 amdimos1975 написа:
...
Това са ми измерванията.Колко процента да напиша за вътрешен шнек в менюто?
Не помня някой да е измервал капацитет на малкият шнек.
Като гледам цифрите....въведи максималното (по спомен- 150%) и гледай! Вероятно ще се справя, а после може да намалиш.
Изправи още големият шнек!
Как правиш измерванията и в какво положение са тия шнекове?
https://termaex.com/UserFiles/File/term ... rukcia.pdf
стр.26
dimos1975 - помощник
До колкото разбрах,настройката на процентите на малкия шнек е да се синхронизира да работи с големия едновременно.Та затова измерих капацитета и на малкия.Правилно ли е?
Горелката е с конструкция като гейковската,но вътрешният шнек е калибровано желязо и спирала за шнек (плътен шнек).Бункера и шнек гориво сам си ги заварях и конструкцията не позволява вдигане на шнек гориво нагоре.
Измерване на капацитета:
При запълнени шнекове,пускам шнека да върти 1 мин и събирам пилетите в чувалче.После ги тегля на кантар и умножавам по 60.Измерването го направих 3 пъти и взех среден резултат.
съб яну 14, 2023 3:32 pmdimos1975 написа:
Наблюдавай работата на шнековете и засичай колко секунди след спиране на големия, малкият прэдължава да работи! Тръгват заедно, но точно поради тази настройка 100-150%, малкият работи по дълго, за да се гарантира, че цялото количество пелети, доставено от основния, ще бъде транспортирано в главата на горелката. Инак ще последва препълване, грешка, гасене.
Ако с настройката не може да се постигне правилна работа, то ще трябва да преработваш- вероятно големият. Редуктор, с друго предавателно число, е възможност.
Не съм сигурен, но предполагам, че моторите на оригиналните шнекове са еднакви или поне са подбрани така, че малкият да се справя със задачата при всички условия. Спиралите са еднакви.
На мен ми бе препоръчано да изправя на ок. 60 градуса големият шнек, когато се правих на самоинсталатор.
Ще се справиш.
dimos1975 - помощник
съб яну 14, 2023 6:01 pmТрифон П.Трифонов написа:
съб яну 14, 2023 3:32 pmdimos1975 написа:
Наблюдавай работата на шнековете и засичай колко секунди след спиране на големия, малкият прэдължава да работи! Тръгват заедно, но точно поради тази настройка 100-150%, малкият работи по дълго, за да се гарантира, че цялото количество пелети, доставено от основния, ще бъде транспортирано в главата на горелката. Инак ще последва препълване, грешка, гасене.
Ако с настройката не може да се постигне правилна работа, то ще трябва да преработваш- вероятно големият. Редуктор, с друго предавателно число, е възможност.
Не съм сигурен, но предполагам, че моторите на оригиналните шнекове са еднакви или поне са подбрани така, че малкият да се справя със задачата при всички условия. Спиралите са еднакви.
На мен ми бе препоръчано да изправя на ок. 60 градуса големият шнек, когато се правих на самоинсталатор.
Ще се справиш.
Исползвам мотор-редуктори с 11 об/мин.вътрешният шнек е плътен(направих го така за да спира обратно горене) с диаметър на тръбата 60мм.Шнек гориво също е плътен но с тръба 76мм.Контролера на Натурела е този с тъч,wi fi
и измерване температура на изгорелите газове .Има доста настройки в него,но не мога да схвана логиката на синхронизиране на шнековете.Продължавам експериментално да настройвам.
Въпрос2:Когато гаси горелката се изпразва вътрешният шнек изведнъж в горивната камера.Стават доста пелети и трябва ли да оставя по дълго вентилатора да работи за да изгорят.Или да ги оставя да си тлеят до сутринта?
Трети път да опитам, по убаво не мога да обясня логиката за по дълговрменната работа на малкия шнек.
Дали има смисъл да продължавам с други съвети....

Бе, по добре е да изгори напълно, вместо да тлее до когато и да е. Освен времето, може да дирижираш и с осветеността. За всеки случай го пиша.
Все още съм сигурен, че ще се справиш, но за качеството се съмнявам.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед яну 15, 2023 9:02 am, променено общо 1 път.
dimos1975 - помощник
[/quote]
Не помня някой да е измервал капацитет на малкият шнек.
Като гледам цифрите....въведи максималното (по спомен- 150%) и гледай! Вероятно ще се справя, а после може да намалиш.
[/quote]
Контролера NPBC-V6T-2 позволява настройка на вътрешен шнек от 100% до 500% не е максимум 150%.Контролера NPBC-V6T-2 спира запалката по температура на димните газове.С каква осветеност да си играя?
И 10 пъти да обясняваш не е разбираемо.Благодаря все пак за отделеното време.

Има ли колега с контролер NPBC-V6T-2 да помогне с настройките?
LazarGanev - "Велик майстор"
Дори и да копираш, пак си требе акъл, в някои случаи дори повече. Обади се в Грейко и ги питай - "А бе тъпаци, опитвам се да ви копирам горелката, ама що сте сложили на двата шнека моторредуктори с различни обороти (няма да споменаваш, че друг ти го е казал), толкова ли е трудно да се сетиш, че може да са с еднакви?" :cool:
Еййй, 500%, тъчове, цветове!!! Браво на Натурела!

Все пак, гори ли тая пущина? Как гори, какви настройки?

И пак все пак
съб яну 14, 2023 6:01 pmТрифон П.Трифонов написа:
... малкият работи по дълго, за да се гарантира, че цялото количество пелети, доставено от основния, ще бъде транспортирано в главата на горелката. Инак ще последва препълване, грешка, гасене...
Затуй са тия проценти. Ако при 100% не успява да намаа всичките пелети в горелката, увеличаваш процентите.
Дори се съмнявах, че със 150% ще успее, както е при теб, но те вече били 500%. Това гарантира, че флекса, чука и ел.жена няма да влизат в употреба.
Едно по едно, ще стане работата.

Лазаре, има няколко тука, дето са по фините настройки, но са толкова високомерни, че се включват само след като е свършена грубата работа.
dimos1975 - помощник
Колеги като ви гледам и двамата сте майстори,но с тези исказвания не ми помагате.Какво значение има дали горелката е копие на някой производител.Контролера е универсален натурелски и горелката е с 2 шнека и точка.Това изделие не го прави Грейко RB.Кажете с едно изречение така и така да се синхронизират шнековете.Ако не желаете да помагате поне не пречете.Не се обръщам точно към вас,все някой ще помогне.

Тема "НАТУРЕЛА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: