• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Така е. Още се чудя, но ето моите сметки:
Термопомпа 12 000
Ток: 10г по 6месеца по 250лв = 15 000
Общо 27000

Пелетна камина 3500
Пелети 3тона годишно по 600лв средна цена 18 000
Общо21500
Та след 10г трябва да се изръся още 12хилки или да продължавам да си купувам пелети с останалите пари.

То по пелетните печки ремонтите не са скъпи и поне за моята(алфа плам) всичко има. Най честата повреда е запалка. На мен за две години ми изгоря първата преди месец. Смених си я сам за около половин час. Виж за термопомпата си трябва специалист, а те са тежки на повикване, особено извън гаранция.

Пелетната печка се сменя ако протече. Моята съм я защитил с антифриз за кола и анодна защита в разширителния съд свързана за камината с едно кабелче. За две години е намалял електрода наполовина. Предполагам ще изкара още две преди да се наложи да го сменя.
fantom - специалист
вт юли 04, 2023 4:35 pmivanovbg написа:
Така е. Още се чудя, но ето моите сметки:
Термопомпа 12 000
Ток: 10г по 6месеца по 250лв = 15 000
Общо 27000

Пелетна камина 3500
Пелети 3тона годишно по 600лв средна цена 18 000
Общо21500
Та след 10г трябва да се изръся още 12хилки или да продължавам да си купувам пелети с останалите пари.
Аз ли бъркам :?
сравняваш разходи за:
ТП за 10 години - 27 000
Пелети за 1 година - 21 500 (за 10 години - 180 000)
Така излиза че с ТП ти е 6,667 пъти по ефтино.
addicted - специалист
Бъркаш, смята и тока и пелетите за десет години.
Единствено в сметките не си е включил надниците за прибиране на пелети.
И това като оставим факта че цените няма да са все така.
brum - майстор
Иванов, похвално е, че си смяташ нещата. Като си направил сметките и не те устройват - не купуваш.

А ако търсиш някой да ти каже колко живее термопомпа - казаха ти. Аз имам 2 климатика дето са на по 15 години. До тук нито ремонт, нито проблем е имало. Та да залагаш 10 години живот и после нова термопомпа за мен е преувеличаване.
LazarGanev - "Велик майстор"
Иванов, само глупости пишеш и ние ти се връзваме да пишем в темата :-D .
1. В тоя угода (за да ти излязат кривите сметки) сравняваш цените на японска/корейска/немска термопомпа и на евтина сръбска камина (12000 към 3500лв). Защо не сравняваш маркова италианска/австрийска/швейцарска камина/котел и китайска термопомпа (15000 към 5000лв)?
2. За 100м2 аз плащам по 500лв на сезон с термопомпа, но по-малко от 2т пелети няма как да изгоря, т.е. поне 1200-1500лв
3. Термопомпата ми е с каталожна цена под 5000лв, с буфер и оборудване става 7000лв и 10г по 500лв=5000, общо 12000лв за 10 години
4. С пелетна камина Грейко Бижу за 4000лв и буфер и оборудване 2000, става 6000лв и 10 години по 1500лв = 15000лв, става ощо 21000лв, т.е. - почти двойно. За вносен марков котел има ли смисъл да говорим?
5. На десетата година е трудно да се прогнозира, но аз си мисля, че камината ще се е пробила, а ТП ще има още толкова живот. През тези 10 години камината със сигурност ще има много повече грижи и ремонти, хамалогия и т.н.
6. Това са сметки при сегашни цени на енергоносителите, не се наема да прогнозирам как ще се развиват нещата в бъдеще
7. На тебе ти казах, че не си за термопомпа, не си купувай!
вт юли 04, 2023 6:09 pmaddicted написа:
.......
Единствено в сметките не си е включил надниците за прибиране на пелети.
И това като оставим факта че цените няма да са все така.
И това не е всичко, а като пропусна още нещо, добавяме изхвърляне ня пепел, понякога с неизгорели пелети, риенето ѝ от каминката като нерез, прахът в помещението, който също трябва да се почисти, гъзурченето, изтупването на кюнци, чакането на сервиза за настройки (евентуално), главоболията и хилядите въпроси по намирането на "качествени" на добра цена (всяка година х10), заигравки с шлаки, и т.н.
Човек, когато няма финансовата възможност, с радост и желание приема всичките тези гимнастики.
ivanovbg - майстор
Като не са ви настроени печките е така. Пелетите с пелетна количка ми ги вкарват направо в гаража, а до вътре по чувалче на ден си е безплатен фитнес.

То чуденката не е за мен, пелетите си ме устройват, аз съм си баровец и с цена не могат да ме бутнат. Затова и не гоня икономия, а надеждност. За къщата на сина се чудим.

Днес пуснах подовото. Работи. Другата седмица ще е заливката.
вт юли 04, 2023 8:56 pmivanovbg написа:
Като не са ви настроени печките е така. Пелетите с пелетна количка ми ги вкарват направо в гаража, а до вътре по чувалче на ден си е безплатен фитнес.

То чуденката не е за мен, пелетите си ме устройват, аз съм си баровец и с цена не могат да ме бутнат. Затова и не гоня икономия, а надеждност. За къщата на сина се чудим.

Днес пуснах подовото. Работи. Другата седмица ще е заливката.
Иванов, ти новобранец ли си? Да ортуваш за настройки на печки, настроение и др. подобни, е меко казано неуместно, при такава аудитория. Друга квалификация би била достойна за БАН.
Потвърждаваш предният ми пост с думичката Фитнес.
А Баровец на пелети обикновено плаща на огняр(и).
Нямаш ли резерва на каквото и да е, Надежда ще ти е нужна.
Подовото работи?!!! Топли ли?!
Тая тема умре.
ivanovbg - майстор
Подовото топли от слънцето за сега от буфера. Тествах термоглавите. Между другото на колко литра в минута се настройват кръговете?

От буфера имам изводи ф50 за термопомпата и ф32 за камината.

Друго хубаво на пелетите е че с едно юпсче 1кват всичко ще работи дори ако трябва да го захраня от акумулатора на колата. С термопомпата ще трябва доста по солидно захранване да ми мисля.

А и предпочитам да гледам живия огън отколкото разни циферблати. Кефа цена няма.

Понеже живея на Брезник и сме приятели с шевчето пелетите са ми винаги на добра цена, а качеството си им е екстра. Две години съм на пелети и настройки на камината освен като я пускаха не съм пипал. Няма недоизгорели пелети , няма шлаки... Е, един път седмично се чисти с прахосмукачката, но иначе жената какво ще прави?
speka_rs - майстор
Колега,
питаш за термопомпа, правиш реклама на пелетна камина. Сега и връзки при продаването на пелети. Недей ги гледа тези термопомпи , не са за теб. Остави хората дето им излизат сметките и са си оставили пелетарниците да си почиват и само ако се наложи нещо - тогава ги пускат.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Живот на термопомпа въздух вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: