• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Е точно затова пуснах темата. Да кажат такива хора колко е живота на една термопомпа. Никъде не пишат такова нещо. Там са доста движещи се части и се износват. Няма начин да няма такава информация. При колите си пише - на толкова км се сменят валове, вериги, ... Ако не ги смениш после обикновено търсиш друг двигател.

Реклама не правя и не нападам термопомпите. Просто трябва да решим с какво да топлим внуците есента и събирам мнения.
Virtex - майстор
не знам за сметките на ivanovbg, но с тези големи жеги една ТП с конвектори може да се ползва и за охлаждане.

Докато котела ще трябва отделно климатици за охлаждане.

Та не знам това със сметките колко е вярно да се счита само за отопление. Поне го казвам от моя опит, понеже тук без охлаждане лятото малко трудно се живее.
kalin72 - майстор
А Баровец на пелети обикновено плаща на огняр(и).
Много са извинявам, ама я пак??? За 3 минути работа на ден кво да му плащам на тоя огняр????
LazarGanev - "Велик майстор"
Колко квадрата е туй подово, Иванов?
ivanovbg - майстор
Два етажа по 80 квадрата като това включва и стълбището. Освен от подовото в коридорите стълбището ще се доотоплява и с конвектор. 5-7 см ще е замазката. Най дългия кръг е 85м ако има значение. Тръбата е ф16. Във всички стаи има дублирана отделна инсталация за конвектори/радиатори ако не успее да стопли само подовото или ако се пробие някога.

При нас климата е планински и няма нужда от охлаждане, ако имаше- термопомпата е задължителна. Зимата често има мъгли и термопомпата ше дефроства постоянно. Зимата тук стига до -25, че и по долу за поне седмица- две.
MamaMy - майстор
Мисля, че в една термопомпа няма кой знае колко скъпи износващи се елементи. Скъпо става ако изгори компресор или инвертор, като втория не се износва, а е на късмет. Друго което може да се износи са вентилатор, трипътен вентил и помпа за водата. Все неща които са заменими лесно и не струват кой знае колко, а и подлежат на подмяна и с други марки.
Купете една качествена ТП на момчето, да си гледа децата, жената и рахата!
Преди време приятел хвърли прекрасно Саньо, чист йероглиф, заради електроника. Машината беше на 17г. Не намери кой да я ремонтира. Мидеята, с която го замени през 2006г още седи закачена на магазина му.
Имам нисък клас инверторен, работил 8г, още е жив, но без вътрешна турбина.
Не зная колко е животът на такова животно. Като се огледам, наоколо има машини на 7-10-12г и повече.
Всичко се износва в този свят, ние също.
Не си ли попадал на тема за подмяна на шнек, лагерчета, редуктор, изгоряла електроника?
вт юли 04, 2023 11:39 pmkalin72 написа:
А Баровец на пелети обикновено плаща на огняр(и).
Много са извинявам, ама я пак??? За 3 минути работа на ден кво да му плащам на тоя огняр????
Калине, теб те приемам за Баровец, който е над нещата.
Имам още наколко познати, които не знаят как да си включат лампите у дома. Ти си изключение.
Chefo77 - майстор
Иванов, имам някакъв смътен спомен, че преди години убеждаваше всички, че няма никакъв смисъл от изолация на къща, защото разликата в разходите за отопление межу "с" и "без" била по-малка, отколкото цената на изолацията. Интересно ми е, това пак ли е от онези "сметки"? :wink:
Иначе за консумацията - винаги можеш да боднеш панели и акумулатор и да осигуриш "безплатно" отопление с ТП зимата. Но ме съмнява някой да си е посадил горичка в задния двор и да си е сглобил инсталация за пелети в гаража ...
ivanovbg - майстор
ср юли 05, 2023 7:55 amChefo77 написа:
Иванов, имам някакъв смътен спомен, че преди години убеждаваше всички, че няма никакъв смисъл от изолация на къща, защото разликата в разходите за отопление межу "с" и "без" била по-малка, отколкото цената на изолацията. Интересно ми е, това пак ли е от онези "сметки"? :wink:
Иначе за консумацията - винаги можеш да боднеш панели и акумулатор и да осигуриш "безплатно" отопление с ТП зимата. Но ме съмнява някой да си е посадил горичка в задния двор и да си е сглобил инсталация за пелети в гаража ...
Еми продължавам да мисля така. В момента съм без топлоизолация отвън. Имам вътрешно ламперии на повечето външни стени и на втория етаж гипсокартон с вата по таваните. Както казах разхода ми е 3тона пелети годишно, като имаш в предвид че до края на май печката си гореше поне вечер за няколко часа и от края на август пак почва да се припалва. Целогодишно не се изключва и е настроена да поддържа 23 градуса +-1
Офертите за външна изолация почват от 20 000 лв. Дори да ми спадне консумацията с тон и половина на годишна база при цена от 600лв. за тон сметни за колко би ми се изплатила. Сега съм на 60г. Май няма да съм жив да бера от икономията.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Къща 80м2+80м2, без изолация в планински климат и гори 3 тона на сезон ?
Хммм, честно казано не вярвам.
3т. * 4kWh = 12 000kWh за сезон 6м. Делено на 6, делено на 30, делено на 24 става, че ти трябва средно по 2,77kW на час. Или 694 гр. пелети на час. Много ниска консумация, което ще рече много ниски загуби на къщата.
Интересно, защо същите квадрати къща пак на 2 ет. по 80м2, не е в планината със много добра изолация включително и вътре с изолирани тавани и т.н. не може да постигне подобен нисък разход?
Реторна горелка, хубав котел и т.н. Горивата са пробвани почти всички възможни: антрацит, донбас, пелети дървени, слънчогледови и т.н.
Иска си около 6kW на час и това е, т.е. двойно на твоята.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Живот на термопомпа въздух вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: