Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Иванов, енергията дето трябва да вкараш е правопропорционална на загубите. Загуби за един месец са 30 пъти по-големи от загубите за 1 ден. Айде, да държи 18 градуса вместо 22. Няма да са 30 пъти, ми ще са 20 пъти по-големи. Както и да го въртиш и сучеш ще е в пъти по-евтино да стоплиш ударно за 2-3 дни отколкот да достоплиш за 2-3 дни и да държиш леко хладно през останалите 27-28.

Целта е да нимимизираш загубите.

С топлоизолация от вътрешният край не топлиш стените. Нужната енергия за да подгрееш само въздуха и инвентара вътре спада значително. През стените имаш най-големи загуби след през тавана. Като не са топлоизолирани отвън няма много полза да ги грееш. То ида са топлоизолирани няма много смисъл да ги топлиш ако не живееш вътре.
ivanovbg - майстор
Честно казано и аз мислех като теб, но се оказа че не е вярно. Ще обясня:

Сина от месец се нанесоха в новата къща. Отоплението е с подово като на втория етан по стаите сложихме по един допълнителен радиатор тъй като се оказа, че заради ламината дето сме монтирали на втория етаж температурата не може да се вдигне повече от 21 през деня и 19 през нощта.
Системата за отопление съм я проектирал да работи с всичко, от термопомпа до дърва. Има много и най различни входове и изходи, но в момента е на пелетна камина. Тази година не успяхме с външната изолация, а вътрешна няма никаква. Стените са на гипсова шпакловка за да не стесняваме стаите с гипсокартон. Има 200литров буфер.
Та както казах - мислех като теб. Сложих термостат на буфера и камината като вдигне 60градуса на буфера се изключваше, а като падне на 40 да се пали отново за да го сгрее. Разхода беше две чувалчета на ден. Даже мислех да пусна тема кой как е настроил логиката на управление, но се отказах и си почнахме наши експерименти за по няколко дни различни варианти. Та в края на краищата се оказа, че най добре е да не се управлява по водата в буфера, а да си работи нонстоп на модулация. Разхода падна на чувал и половина за денонощие.
GPGP - напреднал
И така, доста варианти се изпонасъбраха :-) евтини, скъпи - всякакви... Ще си напиша мнението за всеки, пък дано съм полезен по-нататък на някой.
Пелетна печка и въздушна риза - не видях пелетна печка с повече от един въздуховод. Това е вариант, когато искаш да топлиш две помещения с обща стена, не е подходящо за моите нужди.
Климатици - могат да се пускат дистанционно, но 3 хубави климатика за отопление са скъпа инвестиция, може би ще се доближат до цената на ТП
Конвекторни ел. радиатори с WiFi - най-евтиното, лесно и бързо решение; по-енергоемко от ТП във времето
Пелетен котел - може би, ако къщата е постоянно обитаема е един доста добър вариант, но остава настройка, поддръжка, почистване и т.н.
ТП въздух-вода - май най-мързеливото решение с най-висока инвестиция:-) защо ли хаха
Склонен съм да се спра на ТП, поради следните причини: дава най-голям комфорт, икономична е във времето и ми се струва, че ще е много подходяща за отопление в преходните сезони. Защото от пролетта до късна есен майка ми живее там и така ще отпадне нуждата от носене на дърва, чистене и т.н.
За резерва остават дървата, както и за красота.
Сега трябва да намеря някой, който да ми проектира системата - тръби, радиатори, ТП и да започнем изграждането. Ще съм ви много благодарен, ако препоръчате човек/фирма.
Още веднъж благодаря на всички за мненията, коментарите и сметките :-)
Забравих да кажа - къщата е по средата м/у София и Пловдив, на 15-ина км от магистралата, с много лесен достъп,ако местоположението има значение
пет дек 01, 2023 10:03 amivanovbg написа:
...че най добре е да не се управлява по водата в буфера, а да си работи нонстоп на модулация. Разхода падна на чувал и половина за денонощие.
Иванов, 200л е буфер за термопомпа, със съвсем друго предназначение там, а в отоплителна, твърдогоривна инсталация, е хидравличен изравнител, но не и буфер.
В случая ти нямаш буфер.
пет дек 01, 2023 11:58 amGPGP написа:
...
Сега трябва да намеря някой, който да ми проектира системата - тръби, радиатори, ТП и да започнем изграждането...
Супер избор, според мен.
Хубаво, че обяви решението, понеже се заформи един "хипотетичен" спор между все още експериментиращ и още няколко.
imegogo - специалист
в метро и емаг има климатици по 600-700 лв ,които не са лоши ,ако се пресметнат правилно и монтират кадърно ще топлят няма как да очакваш чудеса,но са най-евтиния вариант за отопление ,ако много студено може да запалиш и печка
brum - майстор
Сина от месец се нанесоха в новата къща. Отоплението е с подово като на втория етан по стаите сложихме по един допълнителен радиатор тъй като се оказа, че заради ламината дето сме монтирали на втория етаж температурата не може да се вдигне повече от 21 през деня и 19 през нощта.
Тия неща се смятат преди да се направят. При мен с ламината с лекота се поддържат 23 градуса при термопомпа пусната да поддържа 35 градуса на изхода. Ама съм чел спецификаци и смятах, та избрах подходящ ламинат и подложки.
пет дек 01, 2023 2:32 pmbrum написа:
.....с ламината с лекота се поддържат 23 градуса при термопомпа пусната да поддържа 35 градуса на изхода. Ама съм чел спецификаци и смятах, та избрах подходящ ламинат и подложки.
Чел съм и аз, ама мойта работа се отзад напред.
За да поддържам подобна Т, вероятно ТП трябва да подава 50 градуса.
Следвашият охладителен сезон ще добавя два радиатора, а по натам подово в две стаи, както и при ремонта на банята.
Тогава вероятно ще се доближа до 35 градуса. Топлоизолация също ще се добавя.
ivanovbg - майстор
пет дек 01, 2023 2:32 pmbrum написа:
Тия неща се смятат преди да се направят. При мен с ламината с лекота се поддържат 23 градуса при термопомпа пусната да поддържа 35 градуса на изхода. Ама съм чел спецификаци и смятах, та избрах подходящ ламинат и подложки.
Всичко си е сметнато както трябва. При 32градуса на подаващата вода в подовото на първия етаж пода е 25 щот е на плочки. На втория етаж пода пак е 25 , но подаващата вода е 36,5. Тоест заради ламината и подложката се получават 4,5 градуса разлика. Иначе всичко е ок и като се сложи външната изолация догодина радиаторите ще станат излишни. Както казах системата е изградена така че да работи с всякакъв вид отопление. Подовото също е отделно от радиаторите, могат да работят независимо едно от друго или заедно. Ако някой го интересува мога да нарисувам и схемата.

Трифоне, буфера ми е свързан и като хидравличен изравнител. Само на буфер подовото работи без да му спадне температурата на буфера под 40 почти два часа. А ако е слънчево и панела дава топло рекорда е 3часа и 15минути.
vlax - майстор
пет дек 01, 2023 4:40 pmivanovbg написа:
Ако някой го интересува мога да нарисувам и схемата.

Мен не ме интересува,но за някой може би.Пусния, на някой може да послужи за Сламка,ще му спести време.
:partyman:
ivanovbg - майстор
Еми това е схемата. Максимално убрана от излишна електроника. Бойлера е с две серпентини 150литра на елдом и като спре да се пали камината ще се подвърже и другата серпентина към слънчевото.Буфера е 200 литров обикновен пак на елдом. Колекторите за подовото са с дебитомери, помпа и с термостатичен вентил. Радиаторите също са с термостатични вентили. Слънчевото е с тръбен колектор 20 тръби изпълнен като дрейнбег система от затворен тип като се ползва и като разширителен съд на системата. Засега ми прави впечатление ниския добив в хубав слънчев ден. Около 3-4 градуса долу при бойлера. Очаквах повече,но напролет ще му търся проблема. Предполагам , че е от термопастата. Тази която беше в комплекта беше доста малко. Купил съм още и напролет като я добавя ще видя как ще е. РС е от канта за кока кола и идеално херметизира системата.

Камината е Алфаплам комо15. Избрах я нея защото си има всичко вградено. Помпа, РС, стаен термостат. Хубавото е че има защита по повишено налягане в системата. Така ако се спука серпентината на бойлера и почне да се вдига налягането тя ще сезадейства и ще има ранно предупреждение. В момента е почти без налягане. Манометъра показва 0.6 бара - тоест водния стълб. Не мисля и да го вдигам. Нищо не шуми. Държи зададената температура без проблем.

Прикачен файл

otoplenie.JPG
otoplenie.JPG (45.97 KиБ) Видяна 610 пъти

Прикачен файл

0-02-05-978609e193f2b3aab8475bd5831b950aa549f63bc5c9b7a65f12a3cb1857d048_full.jpg
0-02-05-978609e193f2b3aab8475bd5831b950aa549f63bc5c9b7a65f12a3cb1857d048_full.jpg (74.24 KиБ) Видяна 610 пъти

Тема "Отопление на вила - избор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: