Най - вълнуващия въпрос зимно време.
DinkoIvanov - напреднал
ср яну 17, 2024 11:45 amKrasi_S написа:
Липсата на тяга може да е от непочистена камина. Чистена ли е основно? През сервизните капаци странично и димогарните тръби горе?
Ако да, преди колко време (количество пелети)? За тази камина, при лоши пелети и след половин тон се задръства.

Иначе параметрите за въздуха в сервизното меню са:
1ст - U03
2ст - U04
3ст - U05
4ст - U06
5ст - U07
В момента си ги вдигнал през потребителското меню на +7, което за 3 степен със зададени 1250 оборота ще отиде към 2000.
Вчера я почистих отгоре (димогарните тръби) и от двете страни (малките капачета долу), както и почистих кюнците.
Днес намалих Vent от 7 на 4 и вдигнах tH (водата) от 60 на 65. Няколко часа я карах на степен 5 и след това я върнах отново на 3. Притесняваме и едно бучене, което чувам днес (все едно двигател на кола). Горния капак също ми се вижда доста по-горещ в сравнение с преди почистването.
Как да си пипна настройките, трябва да ги свалям ли?
Изгорелите пелетите са малко над тон.
Качвам и снимка на пепелта около кошничката. Замислям се следващия отоплителен сезон да сменя с Атлантически Уей пелети.

Прикачен файл

20240117_122604.jpg
Krasi_S - специалист
Answers: 1
Добре е да се чисти отвътре на всеки половин до един тон. Нормално е сега да загрява повече отгоре. Няма я вече пепелта, която е действала като изолатор. И да, трябва да се намалят след такова почистване оборотите на вентилатора. Пътя на димните газове е вече свободен и с високите обороти ще излитат през комина заедно с топлото, което искаме да задържим по-дълго в камината. Това обяснява и горещите тръби.

Това количество пепел от снимката след колко време работа е? И от колко изгорени пелети? На пръв поглед ми изглежда финна пепел от добре изгорели пелети. Т.е. сравнително добро качество.

Аз в крайна сметка не разбрах какъв е точно проблема? С тази информация на час по лъжичка, се обърках... :?

Ако въпроса е за разхода - да, доста е 2 чувала за ден за изолиран апартамент 64кв.

Препоръчвам да прочетете темата от началото. Има разписано всичко необходимо за да разберете как да си настроите оптимално камината. Трябва да знаете, че няма да стана веднага. Иска се постоянство - пипате един параметър, чакате да видите резултата. После следващотото и т.н. Няма универсални настройки. За всяко жилище са си индивидуални според топлозагуби, брой на консуматори, тяга на комин и т.н. Прочетете добре темата и тогава ще помагаме при нужда. Наготово обаче няма как да стане :)
Желая Ви успех.
DinkoIvanov - напреднал
ср яну 17, 2024 5:10 pmKrasi_S написа:
Добре е да се чисти отвътре на всеки половин до един тон. Нормално е сега да загрява повече отгоре. Няма я вече пепелта, която е действала като изолатор. И да, трябва да се намалят след такова почистване оборотите на вентилатора. Пътя на димните газове е вече свободен и с високите обороти ще излитат през комина заедно с топлото, което искаме да задържим по-дълго в камината. Това обяснява и горещите тръби.

Това количество пепел от снимката след колко време работа е? И от колко изгорени пелети? На пръв поглед ми изглежда финна пепел от добре изгорели пелети. Т.е. сравнително добро качество.

Аз в крайна сметка не разбрах какъв е точно проблема? С тази информация на час по лъжичка, се обърках... :?

Ако въпроса е за разхода - да, доста е 2 чувала за ден за изолиран апартамент 64кв.

Препоръчвам да прочетете темата от началото. Има разписано всичко необходимо за да разберете как да си настроите оптимално камината. Трябва да знаете, че няма да стана веднага. Иска се постоянство - пипате един параметър, чакате да видите резултата. После следващотото и т.н. Няма универсални настройки. За всяко жилище са си индивидуални според топлозагуби, брой на консуматори, тяга на комин и т.н. Прочетете добре темата и тогава ще помагаме при нужда. Наготово обаче няма как да стане :)
Желая Ви успех.
От 4 още ли да го сваля вентилатора, на 3 да го направя? Настройките U за всички ли да ги променям или само за тези степени, на които работи камината? С по колко да ги свалям и какво трябва да наблюдавам в огъня като направя промяната?
Относно форума, четох от началото до тук няколко пъти. 99% от нещата са ми все едно от учебник по ядрена физика.
Krasi_S - специалист
ср яну 17, 2024 6:02 pmDinkoIvanov написа:
От 4 още ли да го сваля вентилатора, на 3 да го направя?
Аз лично, потребителските бих ги върнал на 0. Така ще имаш ход нагоре и надолу при нужда.
Настройките U за всички ли да ги променям или само за тези степени, на които работи камината? С по колко да ги свалям и какво трябва да наблюдавам в огъня като направя промяната?
Късия отговор е ДА, за всички. Дългия е, че зависи от няколко параметъра, които вече изброихме - топлозагуби, комин, качество на пелети.

При мен е същата камина, само че брандирана Burnit. Не ползвам автоматичната степен, защото този контролер има "бъг" и там не прави периодичното почистване. Настроил съм си 3 степен на горене да ми е "основна". Т.е. при външни температури около 0 градуса да ми е топло навсякъде. При по-студено време вдигам една мощност нагоре, а при топло - надолу.
Степените на вентилатора ти зависят основно от тягата на комина. При добър комин, добро обдухване става и с ниски обороти (заводските настройки). При по-голямо съпротивление си иска вдигане на оборотите. На много места има описано какъв трябва да е пламъка.
Може да започнеш с по 100 оборота разлика между степените и да видиш как е. В крайна сметка, трябва да имаш добро изгаряне на пелетите без да са ти прекомерно горещи кюнците. Това при вече достигнато задание на водата, т.е. да ти е влязла в "модулация".

Пробвай с една промяна, виж как се държи, после втора и така, докато хванеш някаква закономерност.
DinkoIvanov - напреднал
ср яну 17, 2024 6:25 pmKrasi_S написа:
От 4 още ли да го сваля вентилатора, на 3 да го направя?
Аз лично, потребителските бих ги върнал на 0. Така ще имаш ход нагоре и надолу при нужда.
Настройките U за всички ли да ги променям или само за тези степени, на които работи камината? С по колко да ги свалям и какво трябва да наблюдавам в огъня като направя промяната?
Късия отговор е ДА, за всички. Дългия е, че зависи от няколко параметъра, които вече изброихме - топлозагуби, комин, качество на пелети.

При мен е същата камина, само че брандирана Burnit. Не ползвам автоматичната степен, защото този контролер има "бъг" и там не прави периодичното почистване. Настроил съм си 3 степен на горене да ми е "основна". Т.е. при външни температури около 0 градуса да ми е топло навсякъде. При по-студено време вдигам една мощност нагоре, а при топло - надолу.
Степените на вентилатора ти зависят основно от тягата на комина. При добър комин, добро обдухване става и с ниски обороти (заводските настройки). При по-голямо съпротивление си иска вдигане на оборотите. На много места има описано какъв трябва да е пламъка.
Може да започнеш с по 100 оборота разлика между степените и да видиш как е. В крайна сметка, трябва да имаш добро изгаряне на пелетите без да са ти прекомерно горещи кюнците. Това при вече достигнато задание на водата, т.е. да ти е влязла в "модулация".

Пробвай с една промяна, виж как се държи, после втора и така, докато хванеш някаква закономерност.
Благодаря много за съветите.
Промених Vent на 0.
Мисля да направя така
U03 от 1100 на 0900
U04 от 1200 на 1000
U05 от 1250 на 1100
U06 от 1350 на 1200
U07 от 1450 на 1300
Така добре ли ще са?
Относно комина, сградата е строена 80-те години и ползвам главния за десните апартаменти във входа. Уж всяка година викат коминочистач, но нямам си и напредстава дали е добър или не.
Krasi_S - специалист
Дали тегли добре комина може да съдиш по пламъка при ниски обороти - ако не е мижав, значи е ОК.
DinkoIvanov - напреднал
чет яну 18, 2024 9:30 amKrasi_S написа:
Дали тегли добре комина може да съдиш по пламъка при ниски обороти - ако не е мижав, значи е ОК.
Благодаря много, това е също нещо ново което научих. А относно оборотите, така да ги тествам?
Krasi_S - специалист
Да, пробвай. И наблюдавай горенето. Двете неща са свързани - подаване на гориво и обдухване.
Аз бих тръгнал от някоя от текущите мощности, за която виждам, че ме устройва горе-долу като отопление. Взимам за база нейните стойности за време за подаване на пелети и обороти на вентилатора. Като времето за подаване на пелети е водещо. То ти определя мощността. И оттам почвам да променям с малки стъпки и дълго наблюдение.
DinkoIvanov - напреднал
чет яну 18, 2024 11:02 amKrasi_S написа:
Да, пробвай. И наблюдавай горенето. Двете неща са свързани - подаване на гориво и обдухване.
Аз бих тръгнал от някоя от текущите мощности, за която виждам, че ме устройва горе-долу като отопление. Взимам за база нейните стойности за време за подаване на пелети и обороти на вентилатора. Като времето за подаване на пелети е водещо. То ти определя мощността. И оттам почвам да променям с малки стъпки и дълго наблюдение.
Кои са настройките за подаване на пелетите за степените? Уча се в движение и всичко записвам.
Krasi_S - специалист
Качвам сервизното ръководство, ако го нямаш. Прочети го. Вътре са описани кой параметър за какво е.
https://dox.abv.bg/download?id=af1c9bd867#

Иначе времената за работа на шнека (подаването на пелети) за мощности от 1 до 5 са от C03 до C07.

Тема "Настройки на пелетна камина BURNit PM Comfort plus 13 и 25 kW" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: