Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Имай предвид, че точно с абонатна станция този байпас ти е много полезен, защото помпите в абонатните са много мощни и доста често се случва да бутат повече от необходимото през кръговете. По този начин могат да ти объркат настройките на дебитомерите.
Jacomo - специалист
Тази циркулация има 2 функции:

1. Да имаш топла вода на разположение, без да е необходимо да се чака да дойде
2. Да върне топла вода, ако темп. на топлоносителят е над настроената необходима

Ако всички си спрат циркулацията и вечер по едно и също време поискат топла вода, дали абонатната ще успее да ги обслужи бързо?
kozl - майстор
Абонатната е съвсем нова и съвременна. Помпата за ВОИ е с електронна автоматика и настроена да поддържа константно налягане.
Така че мощността и варира според дебита, след като налягането е постоянно.
Така че
syncho написа:
Имай предвид, че точно с абонатна станция този байпас ти е много полезен, защото помпите в абонатните са много мощни и доста често се случва да бутат повече от необходимото през кръговете. По този начин могат да ти объркат настройките на дебитомерите.
това го изключвам.
Jacomo написа:
Ако всички си спрат циркулацията и вечер по едно и също време поискат топла вода, дали абонатната ще успее да ги обслужи бързо?
Понеже темата е за подово отопление, а това е инертно отопление, то понятието бързо не се вписва в категорията.
Трудно е да се разсъждава в тази насока, защото абонатната е автоматизирана и когато "всички" си спират подовото то това обичайно се случва в топло време, а тогава абонатната автоматично намалява Т към ВОИ.
Тогава когато Т на ВОИ спадне под настроената от термостата на подовото и те ти байпас на топлоносителя през помпата на подовото. Това вече е експериментално потвърдено от мен.
Основният недостатък е шумът от клапана на термостата. Но също може би и неконтролируемата и вероятно ненужна циркулацията през помпата на подовото. И дали пък като няма дроселиране на потока от термостата, то целият дебит да заобикаля подовите маркучи :?
При тази "обърната" система на подовото, това което ме притеснява е, че подовите маркучи работят в посока обратна на напорния градиент създаван от помпата на абонатната. Иначе казано движението в подовите маркучи е обратно на движението на топлоносителя от абонатната.
Така че при спряла помпа на подовото, теоретично през маркучите на подовото няма да има дебит или ако има ще е в обратна посока.
Jacomo - специалист
Ако всички са на подово и конвектори, тогава махнете помпите и термостатните вентили и регулирайте температурата на водата от абонатната, съответно помпата в абонатната да върти през кръговете на пода. При нашата малка кооперация е така и няма никакъв проблем.
kozl - майстор
Не са подовото е в баните и дневните. В останалите помещения - радиатори, а в баните има и лири + подовото.
Така е по проект.
syncho - майстор
ср фев 21, 2024 7:51 amkozl написа:
Абонатната е съвсем нова и съвременна. Помпата за ВОИ е с електронна автоматика и настроена да поддържа константно налягане.
Така че мощността и варира според дебита, след като налягането е постоянно.
Така че
syncho написа:
това го изключвам.
Основният недостатък е шумът от клапана на термостата. Но също може би и неконтролируемата и вероятно ненужна циркулацията през помпата на подовото. И дали пък като няма дроселиране на потока от термостата, то целият дебит да заобикаля подовите маркучи :?
При тази "обърната" система на подовото, това което ме притеснява е, че подовите маркучи работят в посока обратна на напорния градиент създаван от помпата на абонатната. Иначе казано движението в подовите маркучи е обратно на движението на топлоносителя от абонатната.
Така че при спряла помпа на подовото, теоретично през маркучите на подовото няма да има дебит или ако има ще е в обратна посока.
Радвам се, че си мислите, че абонатната ви е настроена да работи така, както си мислите, но ще останете неприятно изненадан от фактическите обстоятелства. В 90% от случаите това, което ви казах, се случва. Не случайно имате и шум и неконтролируема циркулация през помпата на подовото. Проверете си дебитомерите и вижте на колко са настроени. Сравнете ги с настройката, която трябва да е по проект. Отворете байпаса напълно. Настройте си тогава дебитите на кръговете, както са ви дадени по проект и оставете циркулационната помпа и смесителя да си свършат работата от там нататък. Реално с този байпас се реализира един вид хидравличен изравнител.
kozl - майстор
Имам опит от няколко такива абонатни и не мисля, а споделям това което съм констатирал.
Вчера пробвах лидълския шумомер. На метър от колекторите изписа 45 децибела по неговата скала. Като загася помпата става 42 децибела.
Всъщност като наглася термостата на максимум 50 градуса, шума от него практически изчезва и се чува само помпата. Помпата издава и по-силен нискочестотен звук, по моя преценка към 50 херца.
За сега нямам време да се заигравам повече с подовото. При първа възможност ще намаля настройките на налягане помпа ВОИ в абонатната.

Погледнах проекта и не виждам означени дебити на чертежа. Това, което е надписано е:
S? (? от 1 до 6) за полетата
PE 16/2
F=1.0(5,5,8,8,3)m2
S=10cm
I=10(50,50,80,80,30)m
Qom=120(600,600,960,960,360)W

с обяснителна записка не разполагам, така че това е.
syncho - майстор
Не знам какъв ви е проекта, но трябва да има някъде таблица с настройките на дебитомерите по кръгове за подовото.

Не знам и какъв точно опит имате с абонатните станции, но моя съвет е да НЕ ги пипате, защото от това, което пишете, виждам, че имате някаква техническа грамотност, но тя не е от сферата на отоплителните инсталации.

Отворете си байпаса на максимум, сложете си задвижките по гръговете и ги свържете с термостатите по помещенията, а не само с един термостат. Сложете си и една клемна шина, която да ви управлява нещата. Не измисляйте топлата вода. Тя е измислена отдавна. Казвам ви как да си го направите, за да ви работи както трябва, а не да обикаляте с шумомер от лидл да мерите шум и да пипате настройките на абонатната станция.

Ако не искате да го направите както е правилно и имате излишно време за губене, направете го както сте решил.

Ако не знаете как да го направите, платете на някой, който знае и ще ви спести време и вероятно излишни нерви и разходи.
kozl - майстор
чет фев 22, 2024 10:57 amsyncho написа:
Отворете си байпаса на максимум, сложете си задвижките по гръговете и ги свържете с термостатите по помещенията, а не само с един термостат. Сложете си и една клемна шина, която да ви управлява нещата. Не измисляйте топлата вода. Тя е измислена отдавна. Казвам ви как да си го направите, за да ви работи както трябва, а не да обикаляте с шумомер от лидл да мерите шум и да пипате настройките на абонатната станция.
И да отворя байпаса на максимум шума от термосмесителя много леко се променя. Така че байпаса не премахва шума и проблема със шума остава.
Обаче топломера е в общите части и пътя на тръбите от топломера до подовата кутия е над 10 метра. Та байпаса ще грее общи части по сметката на ползвателя. Но и да го затворя, когато изходната температура от ВОИ е под нагласената на термостата пак се реализира байпас през колекторите и помпата. Примерно вчера към 20:00 часа Т на ВОИ в абонатната беше 38 гр. изходяща. А през деня вероятно и по ниска.
Не ръзбрах какъв е намека за шумомера. Ползвам го като някаква измерителна единица, а не да пиша по лирическа градация. Освен това ще измеря с него шума на помпата за БГВ в абонатната при нас. Помпа която е съпоставима по мощност, но е друга марка и за мен работи по тихо на усет, но да проверя какво ще покаже уреда де. Може и да се заблуждавам.

Относно съвета за специалисти - мерси - приложил съм го. Ще идват, но за момента ще е само разкарване, защото дневната е затрупана. Иначе и аз имам инфраред термомер и ми се искаше да прегледам с него зоните, но уви няма достъп.
А специалистите споменаха някаква сума за управление по wi-fi и система с изнесени датчици, но за момента собствениците не могат да си я позволят и явно управлението ще остане така. Пък апетита иде с еденето :)

Към настоящия момент температурата в дневната може да се контролира според зависи от настройката на термостата в дневната и Т на ВОИ регулирана от контролера на абонатната.
Hursa - майстор
Сигурни ли сте в така показаната схема? И ако действително е такава - дали не може да се преработи - след като ще идват специалисти. Не изглежда удачна. (При такова отчитане - "топломера" отчита ли и температурата на изходящия поток?)

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: