Най - вълнуващия въпрос зимно време.
MamaMy - майстор
ср май 29, 2024 12:29 amQwertygrinch написа:
Всички ли чешми трябва да се пуснат при обезвъздушаваето?
Само специалните в баните. Ако пуснеш другите смуче още повече въздух. Ако обаче няма вързано тоалетно казанче ще е проблем. Голям проблем. Няма да има как автоматично да се обезводнява системата. Ще трябва да го правите с ръчна помпа.
kozl - майстор
вт май 28, 2024 6:21 pmQwertygrinch написа:
Четете по няколко пъти като не разбирате! Искам да я обезвъздушава....... как?
Писаха ти как - през пробката.
Е има и други начини, но от твоето написано мога да отсъдя, че не са за теб.
През пробката се налива вода при спряна помпа докато се напълни. Ако не може да се напълни вероятно значителна повреда в смукателния водопровод от помпата надолу в кладенеца. Най-долу трябва да има смукател - цедка с вградена обратна клапа, която задържа водата в смукателния водопровод и съответно в помпата, след като помпата спре да работи. И ако смукателния водопровод не изпуска вода в обратна посока, то логично няма да е необходимо обезвъздушаване на помпата при последващо пускане след престой на помпата.

За напорната част на водопровода (от помпата към чешмите), обезвъздушаването става след като заработи помпата и започне да подава вода. Може да се изкара въздуха и само от една чешма и в последствие да се изредуват една по една всичките при работеща помпа.
А тази помпа как се управлява - ръчно, автоматично?

Ако след обезвъздушаване през пробката на помпата има вода в чешмите, а след престой на помпата и последващо пускане чешмите не протекат и след ново обезвъздушаване на помпата през пробката чешмите протекат - основното съмнение е в смукателната част. Най-вероятно засядане на обратния клапан в смукателя.
nikolson - майстор
[Баща ми наля вода в помпата, но спря да идва вода след известно време.]
Според мен, помпата "изпуска". При отворена пробка, след като се напълни с вода, ако се губи, значи не държи.
ср май 29, 2024 8:50 amnikolson написа:
Според мен, помпата "изпуска". При отворена пробка, след като се напълни с вода, ако се губи, значи не държи.
Нищо не пречи да "изпуска", с едно уточнение- самозасмукваща е. Има си резервоар с вода.
Те това чудо осигурява "самозасмукването", обикновено.
Възможно е изобщо да не е поставен клапан, но пък е хубаво да го има.
Изпуска някъде нещо, но какво?
kozl - майстор
ср май 29, 2024 8:50 amnikolson написа:
Възможно е и да изпуска помпата, примерно през салника на остта.
Но...
вт май 28, 2024 6:50 pmQwertygrinch написа:
вт май 28, 2024 6:47 pmТрифон П.Трифонов написа:
Отгоре има пробка.
Развийте я, налейте вода и я завийте отново!
Така направи Баща ми. Държахме я пусната и водата течеше, но не за дълго време(я държах е пусната) . Като си замина той и като пробвах не течеше.
Обаче от горното обяснение ми се :rolleyes:
"Държахме я пусната и водата течеше" - нормално възприятие.
"но не за дълго време" - това допълнение ще рече, че след известна работа на помпата, чешмата не тече :?
Обаче като добавя и това:
"(я държах е пусната)" - и :rolleyes: "но не за дълго време(я държах е пусната)" - не за дълго време е била пусната :? Може би.
"Като си замина той и като пробвах не течеше."
След колко време си е заминал бащата и през това време текло ли е или не :?
Помпата работила ли е през това време или е била спряна :?
Какво е пробвал автора - най-вероятно дали тече чешмата :?
Те за тва имам съмнения по управлението на помпата и зададох въпрос за това.
Вероятно като няма консумация помпата не върти.

Иначе:
Помпата спря да работи спря да идва вода по чешмите! Баща ми мислеше, че трябва да се обезвъздушава. Мисля, че не знае как да се направи затова не стана.
Помпата е спряла да работи и вода няма по чешмите - означава, че няма РС - примерно. Или мое би има грешно обяснение :?
Не знае как се правии затова не стана,
Баща ми наля вода в помпата, но спря да идва вода след известно време.
но вода е тръгнала по чешмите за известно време. Значи все пак я е обезвъздушил или :rolleyes:
ESPACE - майстор
Помпата е самозасмукваща и няма нужда да се обезвъздушава. Щом не го прави значи има някакъв проблем с импелерите в помпената част.
Qwertygrinch - помощник
Преди като я купих Баща ми пак не успя. Майка намери по нейна позната майстори по обезвъздушаване и те ми казаха да ходя чешма по чешма да излезе въздуха(чешмата където се мият чинии, банята и на втория етаж) . Това направих, но в банята душа като спрях водата да идва към него въздух излизаше. Това да не е заради налягане или нещо такова? В момента издава някакъв звук. :rolleyes:
Последна промяна от Qwertygrinch на ср май 29, 2024 8:55 pm, променено общо 1 път.
Ами ти защо не си търсиш майстора?
Qwertygrinch - помощник
ср май 29, 2024 8:26 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ами ти защо не си търсиш майстора?
Защото трябва да се плати нещо, а нямаме пари.
Толкова силно налягането на въздуха още малко ще счупи душа.
Счупилого е донякъде. (още може да се къпеш)
kozl - майстор
ср май 29, 2024 8:07 pmQwertygrinch написа:
Преди като я купих Баща ми пак не успя. Майка намери по нейна позната майстори по обезвъздушаване и те ми казаха да ходя чешма по чешма да излезе въздуха(чешмата където се мият чинии, банята и на втория етаж) . Това направих, но в банята душа като спрях водата да идва към него въздух излизаше. Това да не е заради налягане или нещо такова? В момента издава някакъв звук. :rolleyes:
Въздух, въздух, мноо въздух :?
Това означава, че водопровода се източва при спряла помпа.
Но от авторските описания считам, че нема полза от съвети в стила "направи сам".

Тема "Обезвъздушава е на помпа над водата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: