Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Налага се да подменя течащо кранче с термо глава на един от алуминиевите радиатори. Спрял съм централния кран на входящата топла вода в апартамента. Тръбите до радиаторите са pex/al. Но понеже системата е пълна с вода се стига и до въпросът - Как да източа водата, не на целия щранг на блока, а тази само от моя апартамент. Логично ми се вижда да е от най-ниската точка, и капаче на съответния радиатор, но той е над ламинат и предполагам водата - няма да е 1 кофа. Вариант ли е от лирата в банята да опитам да източа колкото мога, въпреки че е по-висока точка?

Благодаря!
joro_kem - специалист
обаждаш се в топлофикационното дружество, плащаш си таксата за източване и обратно напълване и си правиш ремонта ;)
MamaMy - майстор
Както разбирам, ти си по новата система. Няма ли табло с колектори в апартамента от където да се спира всеки радиатор по отделно? Направи една снимка на това какъв кран и къде си спрял! Ако е топлата вода до водомера си го пусни пак. той не участва в тази група. :lol:
chapara - майстор
Трябва да можеш както каза колегата да затвориш само този радиатор. Водата ще е по мако и от кофа. После автоматичната пълначка, която е в абонатната ще си го напълни, след отварянето на крана.
Но снимай първо да видим как е в колекторната кутия.
Прикачен файл:
viber_image_2024-08-07_19-24-23-009.jpg

Няма кран за всеки радиатор, има един централен в колекторната кутия, очертания в червено, за топлата, друг горе за студената вода.
Опитах от пробката за обезвъздушаване да източа водата от радиатора, водата е под налягане и напълни 3 литра кофа, без да намаля дебита. Не знам дали да продължавам, досадно е, но ако това е варианта - ще :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако крановете държат - продължавай по същия начин
Три литра!!!
Имаш не повече от 40л вода в системата.
Продължавай да източваш докато падне налягането!
Сам ще разбереш кога вече е безопасно да отвинтиш крана, но внимателно и подготвен със съдинка под него.
Предварително си подготви новият, ако ще го сменяш!

пп. Докат надраскам Лазар се разписал!
MamaMy - майстор
Tрябва да спреш и студения кран. В противен случай ще връща налягане през съседите.
ср авг 07, 2024 8:55 pmMamaMy написа:
Tрябва да спреш и студения кран. В противен случай ще връща налягане през съседите.
Е, спрял (затворил) го е де!
MamaMy - майстор
Писал е само за топлия. Отделно, че на дръжки не вярвам. Имам кран който затваря по дължина на дръжката с тръбата.

Тема "Източване инсталация на парно в апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: