Най - вълнуващия въпрос зимно време.
'стрищя пак тос.
Пусни си онас, на Маричков, и щи мини!
От пеття поста, с "новия" патър, само първия е........с жената и що годе нормален.
Останалите са "контра". Е?!!!
Поста "с жената" си беше БАШ нормален ама отговори йок. Затуй реших пак да обърна на стария патър, поне да пада веселба. Сега чакам и Чапай люто да изригне, само да се върне от казана.
ср фев 03, 2021 3:27 pmshopa1981 написа:
ср фев 03, 2021 2:22 pmstridata написа:
pepi3196, аз лично нито те критикува, нито каквото и да било. Просто се учиме доста хора и както сам виждаш страниците са над 1000 и трудно се изчита всичко.

shopa1981 може ли да кажеш какво отопляваш с тези 30kw?
, отопляемата площ е 150 квадрата къща нямам външна изолация
Инсталатора ми каза че 30 kW Котел и горелка са ми нужни и такъв поръчах
Днес моли за помощ.
пон ное 04, 2024 8:11 pmshopa1981 написа:
Здравейте имам следния проблем. РБ 30 горелката прави много буци точно в средата не може да ги избута и почва да се препълва пелетите почват да падат от двете страни почти не изгорели губи пламака кат се напълни много. Трябва с нещо постоуано да ги избутам от пред.
Проблема дали е настройки или пелетите са калпави
viewtopic.php?f=10&t=44543&start=15560#p1181049

Точно преди две години абсолютно същия проблем.
ср ное 23, 2022 10:54 amshopa1981 написа:
здравейте с пелетна горелка рб star 30 kw и котел грейко екзотик ползвам стаен термостат горя слънчогледови пелети 6мм проблем с почистването твърде много пепел и буци се пълни чашката не може хубаво да се почисти сама трябва всяка сутрин аз да я почистя отпред
viewtopic.php?f=10&t=44543&p=1118863#p1118863

Последвалата дискусия е потресаваща. Не стига, че не могат да открият топлата вода, после пелетите им били калпави!
30 киловатов кютук за 150м2 жилище!!!
Не стига това, ами и никаква обратна връзка. Да сподели какво е променил, какво постигнал- недонатамънил.......Няма!
На такъв, след като си чупил пръсти, дори и грешно да си посъветвал, какъв епитет приляга?!

А при мен защо не прави такива бели? На Лазар горелките също, при Филма, Калин.............

Цитирал съм го, ще види, давани са всякакви съвети. Да отсява и да действа!
andy_forresite - майстор
Трифоне, вземи 300 кг от пелетите на shopa1981, спри буфера и се отоплявай с твоята 20-ка да видим колко големи ще са буците.
Знаеш кога се образуват бучки . При горене с 3, 4 или 5 кг/час сигурно няма да се образуват. Но как постигне такова интензивно горене? Трябва да ползва таймера. Той пък може до три пъти на ден. Значи трябва и ръчно да включва и изключва.
Помниш ли преди години една препирня по същия повод, в която участваше и Калин? Ставаше дума за керпи. Хора, купили от хубавите керпи в зелени чували, спореха с нас, купили в оранжеви. Във форума валяха мнения за липса на правилната настройка, а а в моя регион 5 познати, в т.ч. и аз, се измъчихме. Бучки, бучки... С големи къщи, с малки, с термостат, с термоглави, даже без нищо като темп.контрол, с буфер, без буфер.. Всички имахме еднакъв проблем. Ама, какво да правиш като няма някой професор да ни настрои горелките ще е така.
Бях забравил какво е да не вижда пламъка от бучкообразуване, но извадих 20 торби оранжево керпи (реколтата не я помня) и си припомних.

Иначе, по темата... Българска черта е от много глава не боли; нека да има - голямото може и малко, и много. Не можело да сгрее водата ако не е минимум 25 киловата... Друго характерно е квадратите площ да се пишат както дойде, но по старо неписано българско правило - със запас в размер на актуалната ставка на ДДС в момента. То и с климатиците е същата картина.
пон ное 04, 2024 11:52 pmandy_forresite написа:
Трифоне, вземи 300 кг от пелетите на shopa1981, спри буфера и се отоплявай с твоята 20-ка да видим колко големи ще са буците.
Знаеш кога се образуват бучки . При горене с 3, 4 или 5 кг/час сигурно няма да се образуват. Но как постигне такова интензивно горене? Трябва да ползва таймера. Той пък може до три пъти на ден. Значи трябва и ръчно да включва и изключва.
Помниш ли преди години една препирня по същия повод, в която участваше и Калин? Ставаше дума за керпи. Хора, купили от хубавите керпи в зелени чували, спореха с нас, купили в оранжеви. Във форума валяха мнения за липса на правилната настройка, а а в моя регион 5 познати, в т.ч. и аз, се измъчихме. Бучки, бучки... С големи къщи, с малки, с термостат, с термоглави, даже без нищо като темп.контрол, с буфер, без буфер.. Всички имахме еднакъв проблем. Ама, какво да правиш като няма някой професор да ни настрои горелките ще е така.
Бях забравил какво е да не вижда пламъка от бучкообразуване, но извадих 20 торби оранжево керпи (реколтата не я помня) и си припомних.

Иначе, по темата... Българска черта е от много глава не боли; нека да има - голямото може и малко, и много. Не можело да сгрее водата ако не е минимум 25 киловата... Друго характерно е квадратите площ да се пишат както дойде, но по старо неписано българско правило - със запас в размер на актуалната ставка на ДДС в момента. То и с климатиците е същата картина.
Анди, виждам, нашата любов ръжда не я е хванала.

Защо съм избрал система с буфер?
Котела ми е 20, на 100м2 отопляема площ. Винаги съм обявявал 90, но вчера мерих с рулетка външно.
Съотношението е същото, като при шопчето.
Въпреки това, както многократно сме писали, който е направил неговата грешка, минава на
отопление по график в преходните сезони.
Писал съм до премаляване- при боклучави пелети горенето трябва да е интензивно, при по висок разход и на интервали, за да може да се самопочиства горелката

Нещо неясно? Трябва да има кой да чете, обаче!
Да ти прави впечатление шопа да се е сгънал пред монитора?
Съшите неща, но писани между редовете, съм ги намерил сам, прочел съм, осмислил и взел правилно решение за правилната инсталация.

Този, който е гонил и евтини пелети, обикновено се сблъсква с бучки. Научил съм се да различавам добрите от некачествените.
Миналата година от скука си активирах поддържането. Махнал съм буфера, както казваш да направя сега. Имам още половин тон от същите пелети. Закъсня!
Бучки няма, Анди.

Разликата, между мен конкретно и тези, с големите печки, е около година четене предимно тук.
Справка; дата на регистрация- фактура горелка (10.2015г.) Първо купих буфера, после котела.
Започнах в края на 2014г.

С трици маймуни не се ловят. Модулацията е хубаво нещо, но на лист хартия.
Почти всеки новобранец с Грейко се мята на модулация. За него идеалната е Р1- Поддържане, като стремежа е Р1 да е не повече от 3 киловата.
Ако върна назад, сигурно и ти не си изключение. Спомням си за "тухличките", оборотите, плаващото напрежение......Голямо реване.

Не може да си купиш джип и да се оплакваш, че не вози меко! Радваш му се на други качества.

viewtopic.php?f=10&t=44543&p=1181069#p1181069
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на вт ное 05, 2024 6:47 am, променено общо 5 пъти.
Анди, прави ми впечатление, че по северозапада хората са много приятни, но в много случаи все нещо им криво.

Знаеш, не съм инсталатор, търговец и пр. Не съм свързан по никой начин с Грейко, освен като притежател на техен продукт.

Да, смея да твърдя, че според твоя критерий съм "професор" в настройването на горелката.
Бучки, дори да ги има, знам - за каквото съм платил, това съм получил и си трая.
При мен се случи шлака с дървесни бук и дъб. Само съм споделил за това и как съм се справял.
Няколко чувала бяха, не повече от десет.
След това минах на слънчоглед.
Когато цените бяха 180лв за тон добри пелети, ходих да видя едни за 120.
Не купих и не ревах!
bmahob - майстор
Аз съм от хората с 21КВ камина на 70м2 етаж от къща.. и ще отговоря за да ми е топло :-D . Сега сериозно щот няма капацитет, човека дето ми прави системата, ма на село е тъй, немотийка и страдание :-D , ама след няколко месеца безсънни нощи в нета успях с помоща н аневолята да си сгрея душата и джоба :)
Ние ли бяхме, дето се от после ни идва?!
По добре няколко месеца преди, приятно четене с образователна цел, отколкото след това безсънни нощи, нерви, джоба там.......
bigdragon - майстор
Трифоне, за вас не знам, но:

Отдавна е известно, че три дни на проби
и грешки заменят половин час четене
.

"Секи сам си преценя" според възможностите...
silent - майстор
Аз съм с Алба 15+3кв. Тотално Изолирани 40кв. плюс тотално неизолирани 60кв.-Тавана е тераса. А и имах идея за бойлер поне един, който си остана идея.
Вероятно мога и с по-малка но преди години нямаше кой знае какъв избор плюс това едвам отклоних продавача от желанието да ми продаде 24кв.
Принципно вероятно не е икономична кой знае колко но пък става за ударно затопляне и в прилична зима няма да я мисля. Не гоня 70градуса димни даже под 120 комина ми подгизва целия от конденз все едно е поливан с маркуча, затова съм ги вдигнал умишлено от друга страна рядко има живот покрай камината и ми дреме как работи. Отделно през последните години все по-малко работи че то и зима няма. Само по новогодишните празници и ако има някоя седмица с трайно ниски температури под -5гр. Миналата година имаше една таква седмица в Софийско.
Така че не виждам кой знае каква драма въобще а пък честно казано ептен не виждам каква е и драмата на девойката дет се е загрижила за чуждите камини.

Тема "Защо, защо защо си купувате големи 'печки'???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: