• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Дай графика на консумацията и температурата за 1-2 такива цикли дето прави. Ама по-скоро си за по-голям товар.

Между другото по-голям товар не означава повече стаи. С по-висока температура към кръговете също ще достигнеш по-голям товар.
jamezon - специалист
пет дек 06, 2024 1:03 pmbrum написа:
Дай графика на консумацията и температурата за 1-2 такива цикли дето прави. Ама по-скоро си за по-голям товар.

Между другото по-голям товар не означава повече стаи. С по-висока температура към кръговете също ще достигнеш по-голям товар.
Тези ги снимах тази сутрин,надявам се ще вършат работа.

Ами надух я до 40 градуса както казах,но резултата е същия.

На другите 2 снимки се вижда,че и с покачване на входяща и изходяща вода,компресора е на едни и същи обороти(Hz) и EEV...

Прикачен файл

Screenshot_20241206-122542.png

Прикачен файл

Screenshot_20241206-114504.png

Прикачен файл

Screenshot_20241206-133527~2.png

Прикачен файл

Screenshot_20241206-133530~2.png
ivanovbg - майстор
Да питам, като я надуеш до 40⁰ в пода също ли 40⁰ вкарваш?
jamezon - специалист
пет дек 06, 2024 2:46 pmivanovbg написа:
Да питам, като я надуеш до 40⁰ в пода също ли 40⁰ вкарваш?
Понякога и толкова влиза за кратко време,понеже смесителни я вентил така работи.
Пуска гореща,пуска студена и така в тръбите се смесва. :rolleyes:
brum - майстор
На тази картинка с "operating power"-a - гледам, че горе-долу на една константна мощнсот работи. Това колко е и входяща или изходяща мощност е?

Ама изглежда като да работи без да модулира много. Ако модулира тая крива трябва да мърда. Например така:

Прикачен файл

cop.jpg
cop.jpg (100.2 KиБ) Видяна 605 пъти
jamezon - специалист
пет дек 06, 2024 3:23 pmbrum написа:
На тази картинка с "operating power"-a - гледам, че горе-долу на една константна мощнсот работи. Това колко е и входяща или изходяща мощност е?

Ама изглежда като да работи без да модулира много. Ако модулира тая крива трябва да мърда. Например така:
Според мен е моментна консумирана мощност,т.е разход на електроенергия. Тъй като първата линия е 3.3 киловата,а като гледам бялата е на 2 и нещо,а максимално на машината дават 2.18 киловата.

Качвам снимка и когато е на БГВ,какви са стойностите на компресора при по-високи температури,има съвсем лека разлика,не знам колко е нормално.

Прикачен файл

Screenshot_20241206-153355.png
Здр. Когато прочетох темата погледнах моята Тошиба 8кв. какво ми дава като консумация за 90 квадрата апартамент без външна изолация.
- нямам буфер, 5 бр. алуминиеви радиатори, 1 лира в банята, без БГВ - консумацията на час е от 700 - 800 вата при 1-2 градуса външна температура, нощно време когато е по студено вдига до 1 кв.
- компресора върти на 30 hz. при външна температура около 0 градуса. Системата работи динамично спрямо външната температура, като на 0 градуса топли водата до 43-44 градуса. Термопомпата е инверторна и работи мн. добре с променливо натоварване. Когато външната температура е +5 - +10 градуса чак тогава прави цикли, иначе компресора си върти почти постоянно. При мен системата е на 1 кръг , като имам и пелетна камина за при - 20 градуса че съм в балкана. Без буфер работят само по отделно. Чудих се да слагам буфер и пропускателен клапан, но след доста ровене и четене при братушките излиза , че е най добре така както е при мен, стига в радиаторите да има минимум 20 литра вода за дефрост. Миналата зима не съм усетил да ми изстиват стаите при дефрос , който при тази термопомпа се случва доста рядко.
Здравейте. Предварително се извинявам, че пиша в темата на колегата. Имам само един въпрос всъщност те са много но искам да акцентирам върху едни. Проблем ли е ако пластинчатият топлообменник се монтира хоризонтално и влияе ли по някакъв начин на ефективността му? Благодаря на отзовалите си!
jamezon - специалист
съб дек 07, 2024 6:22 pmivan_storm написа:
Здр. Когато прочетох темата погледнах моята Тошиба 8кв. какво ми дава като консумация за 90 квадрата апартамент без външна изолация.
- нямам буфер, 5 бр. алуминиеви радиатори, 1 лира в банята, без БГВ - консумацията на час е от 700 - 800 вата при 1-2 градуса външна температура, нощно време когато е по студено вдига до 1 кв.
- компресора върти на 30 hz. при външна температура около 0 градуса. Системата работи динамично спрямо външната температура, като на 0 градуса топли водата до 43-44 градуса. Термопомпата е инверторна и работи мн. добре с променливо натоварване. Когато външната температура е +5 - +10 градуса чак тогава прави цикли, иначе компресора си върти почти постоянно. При мен системата е на 1 кръг , като имам и пелетна камина за при - 20 градуса че съм в балкана. Без буфер работят само по отделно. Чудих се да слагам буфер и пропускателен клапан, но след доста ровене и четене при братушките излиза , че е най добре така както е при мен, стига в радиаторите да има минимум 20 литра вода за дефрост. Миналата зима не съм усетил да ми изстиват стаите при дефрос , който при тази термопомпа се случва доста рядко.
А термопомпата постоянно ли работи или спира и да почива? Моята 30 херца вижда само като тръгва и спира :-D
jamezon - специалист
пет дек 06, 2024 3:23 pmbrum написа:

Не мога да я накарам да си промени мощността,винаги е на макс.Пробвах да й намаля нейната ЦП,за да може да вдигне зададената в параметрите температурна разлика на вход и изход на ТП от 5 градуса и да почне да намаля мощността,но не- вдигна градусите на разлика от 11° и си продължи на максимална мощност докато не достигна температура да изключи пак. Циклите си се повтарят он/оф...
Сега мисля да сложа още един буфер 80л последователно обаче,след моя и преди ТП пък да видим какво ще стане. :axe:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: