Принципно при нас е прието горещата вода да се връзва на горния край на серпентината, но в схемите на Бош е дадено да се връзва на долния. И двата начина са правилни, тъй че там грешка няма да търсим. Ако са еднакви серпентините, може и да се мине само с добро обезвъздушаване
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
50 мнения в "Газов котел Bosch Condens 2500 W - 14 kW ЕДНОКОНТУРЕН проблеми или не?!"
liusien
- специалист
Приятели!!! Както обещах, сядам да ви обясня какво се случи при мен след като дойде техник от друг сервиз. Прегледа котела от А до Я... Изкара два електронни уреда които са с магнит на гърба си и ги лепна на котела така, че да мога да виждам показанията им. Преди всяко замерване ми казваше какво мери, какви са допуските и ако искам да ги сравнявам с данните в книжката на котела! Направи нова настройка на котела и ми забрани да пипам в менюто на котела!!! Разреши ми да пипам единствено температурите на водата за радиаторите и тази за серпентината на бойлера!!!!!!!!!! Накрая, когато приключи работата си, ми изкара една дълга бележка от малък принтер със всичките данни и настройки на котела!!! Някои от тях ги записа на протокол, който да даде на ф-ма БОШ, а и на мен ми даде копие от него. По негов съвет, каза да направя температурата на бойлера да бъде 60 градуса!!!!!!!!!!!!
Попитах го не е ли много висока, но той ми обясни, че така ще се харчи малко гореща вода, а тя ще се разхлажда със студена до постигане на комфорта за къпане и миене!!! За бойлера каза да оставя само едната серпентина, втората да остане за солар в бъдеще време! Днес срязах тръбите за да подведа захранването на серпентините по друг начин и щях да припадна като видях как са залепени, поне в едната тръба!!!!!!!!!!!!!!
Ще кача снимка да видите работата на "оторизирана фирма" и на някакъв измислен "инженер", който само парадираше с дипломата си!!!!!!!!!!!!!!!!
Надявам се на друго място да няма проблеми, защото в противен случай, ще ми се наложи да сменя цялата инсталация!!!
Пак ще ви пиша, когато преправя връзките с бойлера. Накрая имам само един въпрос - тръбите ми са фи 25... При температура на лепачката 250 градуса, колко секунди да изчакам да се загреят тръбата и фитингите за да не ги прегрея???

Трифон П.Трифонов
- майстор
Нека е инженер, но като не му стига акъл да залепи едни тръби.......
Първото адекватно мнение в темата.
viewtopic.php?f=10&t=73271#p1183115
Помислих, че левитирам, а то надул съм чорапите да се надувам!!!
пп. Всяко зло за добро, Люси.
Онзи ако не беше оплескал тръбата, нещата вероятно пак биха били перфектни, но сега поне видя как се прави от правилните хора, по правилния начин.
Онзи ако не беше оплескал тръбата, нещата вероятно пак биха били перфектни, но сега поне видя как се прави от правилните хора, по правилния начин.
liusien
- специалист
съб дек 07, 2024 7:07 pmТрифон П.Трифонов написа: Нека е инженер, но като не му стига акъл да залепи едни тръби.......Трифоне, омръзна ми да идват разни "майстори" в къщи, след които да мъча да оправям това, което са оплескали! Не съм "специалист по всичко", затова, когато имам проблем (както е в случая), задавам много въпроси докато схвана какво точно да направя! Това не значи, че искам да "открадна" занаята на хората и да им правя мръсно като им крада потенциални клиенти! Искам сам да си помогна, а не - да полудявам от факта, че съм повикал уж "специалисти", а да се окаже, че са ми "турили капата"!!!!!!!!!!!!! За справка - филма "Баш майстора"!!! Аз се чудех, защо когато пуснаха котела в експлоатация, повече от два-три часа котела не можа да затопли бойлера дори с 5 градуса!!!!!!!!!!!!!!!!! Оказа се, както и Лазар написа тук, че трябва добре да се обезвъздуши серпентината!!! Сега, след като срязах едната тръба и видях, че при спойката на един редуктор за кран е прегрята тръбата и самия редуктор, нещата започнаха да ми се изясняват!!!!!!!!!!!!!!!!!! Убедих се, че да попаднеш на майстор, който обича професията си и я работи със желание, е като да уцелиш джакпота на ТОТОто!!!!!!!!!!!!!!! Днес нарочно не пристъпих към поправка на арматурата. Изчаквах да напишете нещо, може би съвет, а утре ще се хвана да довърша!...

liusien
- специалист
Да ви се похваля - НАЙ-СЕТНЕ всичко е наред при мен!!!
Налепих тръбите и колената към фланците не серпентината, а след това пуснах водата за да се напълни. Обезвъздуших я и пуснах котела да топли бойлера. За около 25 минути той загря до заложените от мен 55 градуса и изключи! Това стана само с едната (долната) серпентина. Втората я затапих да не влиза боклук и прах с оригиналните тапи. Когато мога, ще сложа и един солар за лятото. Сега остава да видим какви ще са сметките за употребен газ! Не очаквах така бързо да се стопли водата! Монтирах си един контролен електронен термометър и го гледам как през няколко секунди качва температурата на водата в бойлера и се радвам като малко дете!!!!!!!!!
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО МЕ УЧЕХТЕ КАКВО И КАК ДА ГО НАПРАВЯ И ЗА ТОВА, ЧЕ МЕ ИЗТЪРПЯХТЕ С МОЙТЕ "РОМАНИ" ТУК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО МЕ УЧЕХТЕ КАКВО И КАК ДА ГО НАПРАВЯ И ЗА ТОВА, ЧЕ МЕ ИЗТЪРПЯХТЕ С МОЙТЕ "РОМАНИ" ТУК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Трифон П.Трифонов
- майстор
Щастливо, безаварийно къпане по и не само по празници, Люси!
liusien
- специалист
нед дек 08, 2024 8:19 pmТрифон П.Трифонов написа: Щастливо, безаварийно къпане по и не само по празници, Люси!Благодаря ти, Трифоне!

Тема "Газов котел Bosch Condens 2500 W - 14 kW ЕДНОКОНТУРЕН проблеми или не?!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература