Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Навремето там коминът бе изграден от Яни и фирмата му. Вярно е, че е единична иноксова тръба, но е сертифицирана, от френски производител, а не гаражно производство, като от моята снимка, каквито има доста по софийски кооперации. Това са демо котли, които работят рядко, малко и почти никога едновременно. Освен това залата е голяма, обществена, постоянно се отварят врати и въздухът в помещението е неограничен, така че не е проблем някой котел да поработи с отворена камера, с въздух от помещението. За жилища няма как да бъде ползвана подобна схема
M_slav - напреднал
съб яну 25, 2025 4:40 pmnilro написа:
По т.2
Дано да е изграден от неръждаема стомана.
Отворът ф80 е достатъчен,защото там ще отиват само изходящи газове,а въздух котела ще взима от помещението.
Тоест,към този отвор няма да се свързва с коаксиален димоотвод,който върви в комплект с всеки газов котел.
Коминът не е от неръждаема стомана. Щом отворът е сам един, предполагам, че е предвидено димоотвеждането и входящия въздух да са във описаният от Вас вариант.
Изображение

След като попрочетох тук-там, установих, че видовете системи са няколко вида за комини, включително и такъв.
Вертикалната тръба е доста по-широка, има само едно отклонение ф80.
Желанието ми е котелът да бъде скрит в шкаф. Това ще представлява ли проблем за количеството въздух, който е необходим за работата му?
nilro - специалист
Да кажем,че комина няма да изгние,няма да протече по снадките и конденза от него ще се събира и отвежда някъде в мазето.
Обаче,четеш това,което те устройва и вървиш по пътя на най-малкото съпротивление.
Колегата с повече опит е писал по-назад за вентилационни решетки и проблеми с течение и микроклимат за живеещите,ако котела взима кислород от помещението!
Има разклонители които разделят изходящите газове на ф 80 и входящия въздух,необходим за горенето на котела пак на ф 80.
Помисли как да вземеш въздух по ф 80 от фасадата или стълбищната клетка ,ако е разрешено.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз не съм сигурен, че не е осигурен въздух въздух от общия комин, даже почти съм сигурен, че този розов картон нарочно скрива големия отвор. Понякога се изгражда шахта, от която се черпи въздух за горене, а коминът за изгорелите газове се монтира в тази шахта Ние тук само можем да си чешем езиците, но правилният начин е да се избере фирма, която ще монтира котела и нейна ще е цялата грижа да се запознае с проекта на комина и да предложи подходящ котел, който да орговаря на условията
Николов Н. - специалист
Вижте какво стана преди 4 дена във Банкя! Загинаха ХОРА!!! Защо има индивиди ,търсещи съвет за газови инсталации из разни любителски форуми. В тях всеки втори се прави на всезнаещ! Чете от нета и дава /предимно/ тъпи акъли! Газовите инсталации,електро инстлациите са опасни от пожарна гледна точка и за здравето на хората. Защо с цел икономии на 50-100лв. правите глупости! Мислете първо за близките си,после-за себе си. Газивите инсталации подлежат на периодически преглед и заверка от ОТОРИЗИРАНА фирма. Но все пак всики сам си решава!!
:partyman:
пон яну 27, 2025 8:24 pmНиколов Н. написа:
... Газивите инсталации подлежат на периодически преглед и заверка от ОТОРИЗИРАНА фирма. Но все пак всики сам си решава!!
Споко бе, какво си се развикал?! Гуглил си, но защо толкова повърхностно.
"Оторизираната фирма" са лица лицензирани да осъществяват технически надзор над съоражения с повишена опасност. По нашенско се осъществява стриктно, ежегодно.
Всяка година се отчитам срещу квитанция за няколко лева.
Къщата ми е безопасна за скъпи гости.
M_slav - напреднал
Вижте какво стана преди 4 дена във Банкя! Загинаха ХОРА!!! Защо има индивиди ,търсещи съвет за газови инсталации из разни любителски форуми. В тях всеки втори се прави на всезнаещ! Чете от нета и дава /предимно/ тъпи акъли! Газовите инсталации,електро инстлациите са опасни от пожарна гледна точка и за здравето на хората. Защо с цел икономии на 50-100лв. правите глупости! Мислете първо за близките си,после-за себе си. Газивите инсталации подлежат на периодически преглед и заверка от ОТОРИЗИРАНА фирма. Но все пак всики сам си решава!!
До колкото схващам, идеята на форума е да се обмени опит или да се потърси мнението на повече от един човек. На хора, "патили", дет' се казва.
Не си спомням да съм търсил цени или да съм питал как да спестя 50-100 лв. Наблюденията ми са, че тук има хора, които не се свенят да предадат опита си (било то и горчив). И една дама, ме упрекна, че не се допитвам до специализирана (ОТОРИЗИРАНА) фирма, а истината е, че вече имам различаващи се предложения от такива. Предложенията бяха: 1. система с алуминиеви радиатори и 2 комбинация от вентилконвектори и радиатори, а за котела и комина, репликата беше "Преправили сме много такива". И с цел да избегна "преправяне", побългаряване и изграждане на неефективна или опасна инсталация за Х-лева, зададох конкретни въпроси. Някой от отговорите се припокриват с това, което четох тук, а именно:
- зададен брой алуминиеви глидери не е достатъчен, като отоплителна мощност при работа на инсталацията с t 50/30 С;
- комбинация от вентилконвектори и радиатори не е ок, поради разлика в дебити и т.н.;

Въпросът за тип на котела бе породен от спецификата на комина. И ако е необходимо да се търси вариант за снабдяване с въздух отвън, то моментът с осигурявнето на трасето е преди изолиране на тавани и подготовка на стени, а не на заварено положение с "преправяне", къртене или използване на въздух от помещението, което не е добър вариант, според мнения в темата.
Относно марката на котела, всички знаем, че даден продукт с времето оказва дефекти, и ако професионалистите са се натъквали на серия еднородни такива при даден модел, би ми помогнало да се ориентирам към друга или конкретна марка.
Та със спестяването на 50-100-1000 лв. и оторизираните фирми, смятам, че изчерпахме въпроса.
Последна промяна от M_slav на вт яну 28, 2025 10:23 am, променено общо 1 път.
Николов Н. - специалист
Не си ме разбрал,съжелявам. Имах в предвид монтажа,настройки и последващи периодични проверки. Успех и безаварийност при ползването.
Разбирател - помощник
Здравей, по ред на номерата
Първо - отоплителните тела.
Изискай от инвеститора проектите по част ОВ и Газ! Мощностите на радиаторите не ми изглеждат правдоподобни.
В част ОВ ще видиш реалните топлинни загуби по които да избереш радиаторите (вентилаторни конвектори само ако ще връзваш термопомпа за охлаждане) От тук

https://clima.vip/offer/aluminievi-radi ... elyos-evo/

ще видиш таблица с мощностите на избраните от теб радиатори при различи dT
Имай предвид, че dT=(Тподаване + Твръщане)/2 - Тстайна
т.е. dT50= (80+60)/2-20, но може и да е (75+65)/2-20 или нещо друго.
Така ще избереш правилните радиатори при температурите които си избрал.
Максималният кпд на котлите е при Т 50/30 и е около 98%. На всяко увеличение с 10 градуса кпд пада с около 3% в зависимост от котела. т.е при Т 80/60 кпд ще е около 90%.
Сложи си термоглави.

За котела.
В проекта по част Газ трябва да е указан и начина на отвеждане на газовете и подаването на въздух ! В никакъв случай въздух от помещението !!
Съгласен съм с Лазар, че най вероятно въздуха се взима от пространството около димохода, но това трябва да се провери. Ако е така, ще минеш с коаксиален комин ф80 /125. Ако не, ще трябва да разделиш коаксиалния извод на два отделни. Всички производители имат такъв артикул. Понеже преобладаващата посока на вятъра за София е СЗ, аз бих извел взимането на въздух на източната фасада.
Съвети за котела
- понеже е двуконтурен, за за се къпеш комфортно минимум 24 кВ
- препоръчвам да си избереш котел с възможно най- ниска минимална мощност, за да намалиш т.нар. циклене или режим on/off.
- има производители които предлагат модели специално предназначени за свързване към общ комин. Те имат възвратни клапи на въздуха и димните газове, както и др. особености като по- високи минимални обороти на вентилатора.
- препоръчвам да провериш котела дали предлага работа с компенсация по външна температура. Накратко чрез датчик (обикновено се монтира на северна фасада) котела следи външната температура и по нея автоматично променя температурата на подаване. Така примерно ако си избрал за радиаторите Тподаване 60 градуса при -15 отвън, колкото по-топло става времето, толкова по ниска ще е Тподаване - съответно по- голям кпд!
- провери кой поема гаранционното и следгаранционното обслужване
От мен толкова.
Успех !
вт яну 28, 2025 9:28 amНиколов Н. написа:
Не си ме разбрал,съжелявам. Имах в предвид монтажа,настройки и последващи периодични проверки. Успех и безаварийност при ползването.
Въпреки, че по това време
трудно ти се разбира, в този случай беше съвсем ясен- строг и справедлив и леко по допирателната на темата.
Има ли за какво да не съжеляваш?
пет яну 24, 2025 10:32 pmM_slav написа:
Налага ми се котелът да е двуконтурен, за да ползвам и БГВ.
Вероятно 99.9% от инсталациите с монтирани едноконтурни котли ползват БГВ затоплена от тях.
Единственото "неудобство" е добавянето на обемен бойлер. Същото спестява други неудобства.

Тема "Изграждане на отоплителна инсталация на апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: