Най - вълнуващия въпрос зимно време.
съб фев 22, 2025 9:00 pmPIP написа:
Не го казвам да извъртам, но .......
...риба, ама цаца! Мъжки звучи.
PIP - майстор
съб фев 22, 2025 9:08 pmSvetoslavoff1 написа:
Според мен е за хора, които си правят сметката. Ако сега ми се налага да правя основен ремонт на апартамент, бих заложил на ТП.
И аз си правя сметката, но предпочитам да инвестирам в нещо, което ще ми повиши доходите през цялата година, отколкото да ми намали разходите за няколко месеца.
съб фев 22, 2025 9:58 pmТрифон П.Трифонов написа:
Не го казвам да извъртам, но .......
...риба, ама цаца! Мъжки звучи.
ами намери термопопма струваща 2хил. лв и ще си още по-мъжествен... на всяка манджа мерудия
Сметката ти я направиха, мъжки.
Имаше шанса да се извиниш и беше длъжен след изпуснатата дума.
Случва се. Едно простичко Извинявай, би било достатъчно.
Svetoslavoff1 - майстор
PIP, малко на шега, май е от един виц - "и двете дядо попе"(за приходите и разходите) :)
Малко множко ми се видят някои сметки. За 105м2 апартамент предния месец сметка 206лв. Изцяло на ток сме.
Този месец "тока" ми върви с 41.5% повече от предния. На третината от отчетния период сме, а има още седмица студ. Прогнозата за началото на март не е никак топла.
Вярно, в къща разликата би била по висока сравнено с апартамент.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не го казвам да извъртам, но ако става дума за възможо най-евтината термопомпа на пазара признавам, че си прав и може и да я избие... и да се наложи да купи друга след това. Знам ли, аз тия термопомпи, които гледах за себе си почваха от 15хил. лв и колкото по-ниски са температурите, толкова по-неефективни пишеше, че са. За мен термопомпата е за хора с пари в банката.
На линка, който съм дал изобщо не са най-евтините термопомпи на пазара, аз самият в момента съм с по-евтина марка вече три зими и тя вече се е изплатила спрямо електрически котел. След края на сезона ще замине на символична цена, а марката Guang Teng съм спрял да я предлагам още преди 2 години, само поддържаме монтираните. А това за ниската ефективност при ниски температури, то си важи за всички марки ТП, както и за климатиците, не знам защо се изненадваш. То си е заложено в принципа на работа на хладилната машина. Но и при -10°, ефективността е поне 2,5 пъти по-висока от ел. котел
PIP - майстор
нед фев 23, 2025 12:05 amLazarGanev написа:

Но и при -10°, ефективността е поне 2,5 пъти по-висока от ел. котел
:lol: добре, и какво се оказа, тъкмо го изби и е време за нов.
LazarGanev - "Велик майстор"
Въпросът ти не отговаря на цитата, Аз не сменям моята ТП, заради изтекъл ресурс, напротив, тя не е мръднала, отива да служи в нова къща за отопление и охлаждане. Даже я купува мой приятел, няма да го завлека. Аз също не съм на загуба. Още при монтажа, планът беше да се ползва година-две, за да видим как работи (понеже за кратък срок монтирах 6 бр.), да я изучим и да я сменя с друга, Е, станаха три години, защото не е готова къщата на сина му. Иначе в офиса чака друга мостра, която да монтирам и да изпитвам известно време, предполагам че след това ще има друга и т.н, да сме живи и здрави. Може и две различни, за да ги сравнявам. А още преди това ползвах правена ТП от климатик (Мицубиши). Исках да се убедя, че и най-евтината китайска ТП ще работи не по-зле, че и по-добре от преправен марков климатик. И се убедих, както предполагах. И то без да я ползвам за БГВ, там преправената изобщо не може да се включи в състезанието
PIP - майстор
нед фев 23, 2025 2:23 amLazarGanev написа:
Въпросът ти не отговаря на цитата, Аз не сменям моята ТП, заради изтекъл ресурс, напротив, тя не е мръднала, отива да служи в нова къща за отопление и охлаждане. Даже я купува мой приятел, няма да го завлека. Аз също не съм на загуба. Още при монтажа, планът беше да се ползва година-две, за да видим как работи (понеже за кратък срок монтирах 6 бр.), да я изучим и да я сменя с друга, Е, станаха три години, защото не е готова къщата на сина му. Иначе в офиса чака друга мостра, която да монтирам и да изпитвам известно време, предполагам че след това ще има друга и т.н, да сме живи и здрави. Може и две различни, за да ги сравнявам. А още преди това ползвах правена ТП от климатик (Мицубиши). Исках да се убедя, че и най-евтината китайска ТП ще работи не по-зле, че и по-добре от преправен марков климатик. И се убедих, както предполагах. И то без да я ползвам за БГВ, там преправената изобщо не може да се включи в състезанието
Благодаря за това мнение. Аз не бих посмял да купя китайска машина все още, но явно поне има избор.
Фен съм на Сони. От много години всичкото Сони е китайско.
Тези дни четох статия, в която според авторът ѝ, китайските производители на електрически и хибридни автомобили са поне на 4-5 години пред конкуренцията.
В друг форум има тема за отровени китайски климатици. Вярно, на 4г е само, но ако за 2 или 3 термопомпата се избие, смяната ѝ след още една година е на откровена печалба. Примерно речено.
Не съм чел всяко едно мнение. По скоро хората си ги купуват и с учудване установяват, че работят, вършат работа. Мненията са по скоро позитивни.
https://forum.setcombg.com/%D0%B4%D1%80 ... D0%B3.html
https://forum.setcombg.com/%D0%B4%D1%80 ... ost1081472
Защо термопомпите да са по зле?!
Според мен Китай вече изпреварва със страшна скорост останалия "технологичен свят".

Нужно ли е да мятаме мнение първосигнално, "на аба"!

Тема "Електрически котел или конвектори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: