Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
gnt69, кажи за в къщи колко харчиш
gnt69 - майстор
нед фев 23, 2025 2:22 pmLazarGanev написа:
gnt69, кажи за в къщи колко харчиш
В къщи сметка за ток около 100 лева при нормална консумация. Пелети тая година взех 1 тон щото нямаше на изгодни цени, но смених климатиците миналото лято че старите много дрънчаха. Сложих Митсубишита и се родих. Пуснах ги в началото на сезона и не съм ги гасил. Сега в студовете запалих котела да им помага. Но къщата е друго от всички страни те духа вятъра. Сметките за ток се вдигнаха на 200-220 лева. В къщи не си правим сметка кога ще пускаме пералнята кога миялната кога сушилнята. Пуска се като се напълни, обикновено денем. Замислям се за термопомпа ама трябва да купя и подови конвектори за да сменя радиаторите че са изчислявани за 60 градуса температура на водата. Така че се надявам да приклуча сезона с 1 тон 300 лева пелети и 400-500 лева ток за климатиците. :partyman:
А забравих да спомена какво топля около 120-130 квадрата. Голям студ навън, нощес замръзнаха слънчевите колектори ама беше -13 в Русе. Коригирах от термостата да ги топли бойлера ама явно трябва за догодина да доливам соларна течност. Сега е пак минус.

Прикачен файл

Screenshot_20250223_143659_WeatherXM.jpg
kalin72 - майстор
Тая термопомпа, дето Лазар пусна на страница 2, пише, че до 65 градуса на изходящата вода стигала - за радиаторите е достатъчно...ако наистина е вярно и поддържа 65 градуса за поне 1 час работа, може и да се наканя за една такава, и пелетите в паралел за големите студове :)
нед фев 23, 2025 3:00 pmkalin72 написа:
Тая термопомпа, дето Лазар пусна на страница 2, пише, че до 65 градуса на изходящата вода стигала - за радиаторите е достатъчно...ако наистина е вярно и поддържа 65 градуса за поне 1 час работа, може и да се наканя за една такава, и пелетите в паралел за големите студове :)
Ако можеш да се наканиш, можеш и да се похвалиш.
Задължително пусни тема, за да се обсъдят нещата!
Ами ето при gnt69 - за 120-130м2 има 100-120лв ток + малко пелети - абсолютно се покрива с моите прогнози на база статистика
kalin72 - майстор
Ще го направя тия години, че имам други по-належащи идеи за харчене на пари ;)
И тема ще пусна, как иначе :)
PIP - майстор
Не виждам как може да се сравняват сметки по м2 жилищна площ. Аз грея половин първи етаж (50м2) и трети (100м2) и поддържам 12-15гр минимална температура в отделна сграда (50м2/на 3.2м височина) и последните три сметки на газ са ми между 419 и 440лв на месец. За Самоков става дума. Имам приятел греещ 100м2 апартамент дето се мръщи на 130лв за газ за същите месеци. Имам близки, които плащат по над 800лв газ за по 2х50м2 етажа тия месеци.
Газта в момента е около 19ст, тока 27ст, с термопомпа 10ст. Аз като смятах преди да взема за резерва котела на ток термопомпите, които гледах бяха 15-20хил. лв за 15-17квт и за хиляда лева разлика на отоплителен сезон спрямо газта за мен все още не си заслужава.
Всеки гледа каквото намери за добре. Понякога стават грешки, понякога подходящото остава скрито.
За теб наистина не си заслужава.
шоп - майстор
нед фев 23, 2025 3:00 pmkalin72 написа:
Ще си разочарован. Няма икономично отопление с хладилна машина при Т на топлоносителят над 40 гр.
Предполагам 65 гр е при външна +7
СОРа ще е нищожен и когато навън е студено и ти трябва най-много топлина, ТП няма да достигне и 60 гр, ще се скъса от дефрости...

Та съвета ми е ако искаш ТП:
или подово или вентилаторни преоразмерени конвектори.
Всичко е въпрос на сметки. Присадили сме много термопомпи на системи с пелетни котли или котли на твърдо гориво и радиатори, като предварително пресмятам мощността на радиаторите с новия топлоизточник и ако се налага сменя е някой радиатор с конвектор. Разочаровани ме знам да има. "Преоразмерени конвектори" за котел на твърдо гориво знам какво значи, но за термопомпа е много интересно понятие :-D

Тема "Електрически котел или конвектори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: