• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср ное 06, 2024 7:31 amdon.nasco написа:
Привет,

Това е за контролери на Грейко NPBC-V3-GR.
Твоят на каква горелка е?

За ESP-то - би трябваро всяко да става, стига да има micropython firmware за него. Аз ползвам модел на WROOM от ebay.

Edit: Може би ще е от полза - https://micropython.org/download/ESP32_GENERIC/ - ето този модел и фърмуер ползвам.

Котела е Greyko 30K. Но долколкото разбирам контролера е на Натурела (Варна).

В интерес на истината още се ориентирам, но инсталацията е на поне 8 години и нямам много документация освен надписите по корпуса :yawinkle:

Edit: а оригиналния софтуер за Windows XP/7 дали някой знае от къде мога да си го набавя?
don.nasco - специалист
Тоест и котела и горелката са на Гейко?

А с какъв дисплей е горелката - стар монохромен или от новите цветни?

Ако контролера е от новото поколение за горелки RB Start с цветен дисплей (към този контролер можете да си закупите допълнителен wifi модул), тогава този софтуер няма да ви свърши работа, защото доколкото знам са променили доста неща в протокола (даже не съм сигурен че контролера има Serial порт, май е само USB).

Пратете някоя снимка да го видим :)
ср ное 06, 2024 11:19 amdon.nasco написа:
Тоест и котела и горелката са на Гейко?

А с какъв дисплей е горелката - стар монохромен или от новите цветни?

Ако контролера е от новото поколение за горелки RB Start с цветен дисплей (към този контролер можете да си закупите допълнителен wifi модул), тогава този софтуер няма да ви свърши работа, защото доколкото знам са променили доста неща в протокола (даже не съм сигурен че контролера има Serial порт, май е само USB).

Пратете някоя снимка да го видим :)
Не е от новите, те искат да сменят цялата горелка и контролера си за да може да се управлява през WIFI. Монохромен с 4 бутона (F, Back, Up, Down). Ще пратя снимки по късно днес, защото не съм в къщата в момента.
Ето ги и снимките. Котела мисля че е точно какъвто трябва :-D

Изображение

Изображение

Изображение

Пристигнаха също така:
- ESP32-C6 na Waveshare (https://www.waveshare.com/esp32-c6-dev-kit-n8.htm)
- RS232 breakout board пак на Waveshare (https://www.waveshare.com/rs232-board.htm)

Та идеята е тази вечер да си поиграя. Само че нещо не мога да се ориентирам в GitHub репото. Струва ми се че има и странични неща които нямат общо с пелетната горелка :rolleyes: Дали може да се чуем по някакъв чат (facebook, viber, whatsup, etc.). Ще пиша на e-maila :supz:
don.nasco - специалист
Привет,

Нещата, които ти трябват са в папка src/.
След като си свалиш файловете ще се наложи да направиш малко промени по тях, за да отговарят на твоите нужди.

Първата промяна ще е нужна в `boot.py` - трябв да си сетнеш твоите wifi настройки на ред `sta_if.connect('name', 'password')`
Също така е хубаво да си свалиш `utpd` сървъра от https://github.com/robert-hh/FTP-Server ... 2-and-PYBD и да го добавиш - след това много лесно през ftp може да достъпваш файловете на ESP-то

Следващият файл, който трябва да редактираш е `main.py` тук има повече неща за пипане.
В моя случай имам три допълнителни сензора, освен контролера на горелката, които са закачени към ESP-то - едното е сензор за температура и налягане BMP280, другият е max6675 K-type thermocouple който е датчик за температурата на изгорелите газове, и един сензор ds18s20, който съм привързал към връщата тръба, пак мери температура.

Та, ако при теб тези ги няма, спокойно може да махнеш трите функции ktype(), bosh() и ow().
Правиш нужните промени и в collect_data(timer) като там почистваш горните три функции и също така може да махнеш частта

`r = requests.post('http://172.16.1.1:8089/post', json=result)`

При мен пращам резултата до една машина, където събирам данните и ги визуализирам тук - https://hodor.bsdbg.net/rb20/

След това редактираш файла `uartworker0.py` като в него задаваш кой UART интерфейс на ESP-то да се ползва, и кои пинове - това ще го видиш по спецификацията на твоето ESP32 (това е единственото нещо, което правиш като промени тук)

```
uart = UART(2)
uart.init(baudrate=9600, tx=17, rx=16, bits=8, parity=None, stop=1, timeout=1000, rxbuf=256)
```
това е при мен, ползвам UART(2) и пинове 17 за TX и 16 RX - на тези пинове трябва да си закачиш UART-to-Serial платката (и всъщност, както ти казах в email-a, тази платка, която си взел е с женски COM порт, а на теб ти трябва мъжки, за да може да го включиш към женският на платката - или може да си го модифицираш, както направих и аз - прочети по старите постове в тази тема, там съм показал какво ползвам и какви модификации съм направил)

В `setModeAndPriority.py` правиш същите промени, както в `uartworker0.py`, за да може и той да ползва твоя UART интерфейс.

`setBoilerTemperature.py` не го пипаш, той не се използва, защото поне при моята горелка прави магарии (писах в предишен пост за това)

И накрая редактираш `index.html` темплейта - това може и да не е задължително, но все пак - в него показвам стойности от сензори, които ти може би нямаш и няма да имаш, затова може да се почистят редовете, примерно от този вид

```
<div class="col">
<button type="button" class="btn btn-default btn-md btn-block" style="text-align:left; padding-left:20px">Presuare: {{ d["PBMP"] }} hPa </button>
</div>
```

То тук всъщност само Toutside и Presuare са излишните, всички други са стойности от горелката.

Та, това е по файловете.

Имаш малко работа по самото ESP - трябва да му сложиш MicroPython v1.21.0 - с тази съм аз и знам че работи - има по нови версии, но с тях имам проблем с пускането на picoweb.

Та, настройването на ESP-то е горе-долу следното:
- флашваш си версията на микропитон-а
- качваш файловете на ESP-то - това тук може да е малко забавно - един вариант е да си подкараш WebREPL - https://github.com/micropython/webrepl
Или пък можеш директно през relp конзолата (докато ESP-то ти е закачено към компютър по USB) да качиш поне boot.py файла и този за FTP сървъра.
Подкараш ли wifi-то и ftp-то от там вече работата с файловете на ESP-то е песен :)
- след това трябва да добавиш и picoweb през REPL (или WebREPL) конзолата

```
>>> mip.install("pkg_resources")
>>> mip.install("github:pfalcon/picoweb/picoweb/__init__.py", target="/lib/picoweb")
>>> mip.install("github:pfalcon/picoweb/picoweb/utils.py", target="/lib/picoweb")
```

като на picoweb му трябва и още един пакет ulogging, който май вече се казва само `logging`

```
mip.install("logging")
```

Ето тук дискутират какво трябва да се направи - https://github.com/orgs/micropython/discussions/9565 и може да ти е полезно. Ако срещнеш някакви спънки, ще кажеш.

Та, сигурно изтървам нещо, но това е добро начало.
Пиши с въпроси/проблеми и ще гледаме да ги решаваме в движение. Едно е ясно, няма да стане от първият път, но това не трябва да те отказва :)

Поздрави,
Атанас
don.nasco - специалист
Качих ново обновление в GitHub - основната промяна е добавянето на всички зависимости, от които има нужда picoweb, за да работи (включае и самият picoweb).
Тествано и работи на MicroPython v1.24.0

Инсталацията е опростена до инсталиране на микропитон и копиране на съдържанието на src/ папката в паметта на ESP-то. (разбира се, част от промените, които описах в предният пост важат и ще трябва да бъдат направени, за да заработят нещата във вашият случай)
съб ное 09, 2024 10:42 amdon.nasco написа:
Качих ново обновление в GitHub - основната промяна е добавянето на всички зависимости, от които има нужда picoweb, за да работи (включае и самият picoweb).
Тествано и работи на MicroPython v1.24.0

Инсталацията е опростена до инсталиране на микропитон и копиране на съдържанието на src/ папката в паметта на ESP-то. (разбира се, част от промените, които описах в предният пост важат и ще трябва да бъдат направени, за да заработят нещата във вашият случай)
Благодаря! Сега ще ги пробвам :supz:
Привет. Екранните менюта на ел. контролер са завъртяни наобратно (огледално). Как да го оправя?
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Температурен мониторинг GREYKO RB (NPBC)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: