Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Защото не разбирам, като ходя по света снимам за форума.
https://photos.app.goo.gl/x89QnEbSACmqRceM9
Още един, също външен, изолиран, но зидан, съм качвал тук, през годините, но не намирам снимката. Не е проблем, на 200м от домът ми е.

Кога пишеха активно братя Ганеви, Алекс сервиз, Филматопло, АнтонБМ и още няколко, последните капацитети все още не селектираха винарки.

Комин от двустенни иноксови тела е система, която включва и конденнзно казанче.
Никакъв проблем да е в котелното, а комина може и да не е задължително външен.

Проблема не е в обикновените зидани комини- у дома никога не са чистени. Дори напротив, показах задръстен иноксов, за да се види какво и защо се случва. Тези, горните, тогава още не знаеха отоплителния раздел, което не пречи сега да са професори.
Кой от тези е монтирал клапа за регулиране тягата на комина си, като част от системата за отвеждане на димните газове? Вероятно няма нужда, понеже комините им са перфектни, а печките високоефективни.
MamaMy - майстор
Именно това имах предвид като измишльотина. Истинските иноксови тела не текат защото имат силиконов уплътнител и казанче което събира мизериите. Клапа се монтира на комин при отворена камина. Останалите уреди на твърдо и течно гориво си имат собствени клапи. :razz:

ПП И освен теб, не виждам друг дървен философ да се изявява в темата. Сега вече може да пуснеш линк към други форуми където било писано повече :butthead:
нед юли 06, 2025 2:19 pmMamaMy написа:
Именно това имах предвид като измишльотина. Истинските иноксови тела не текат защото имат силиконов уплътнител и казанче което събира мизериите. Клапа се монтира на комин при отворена камина. Останалите уреди на твърдо и течно гориво си имат собствени клапи. :razz:

ПП И освен теб, не виждам друг дървен философ да се изявява в темата. Сега вече може да пуснеш линк към други форуми където било писано повече :butthead:
Нямаш си и на идея, Мама, изобщо си нямаш никаква идея за какво иде реч.
Освен това, ако си присъствал през годините в раздела, то щеше да си го видял поне- коментирано е многократно, както и съм качвал снимки и видео.
https://photos.app.goo.gl/yQDJuyXiEN7GsL8s8
Ето подобен монтаж.

Ако беше следил поне този раздел, през годините, щеше да знаеш как съм монтирал аз и къде.
Всеки комин "тече"- прави конденз. Правилният комин го прави само докато се затопли, за кратко и конденза се събира където трябва. Кондензното казанче се монтира на тройник, в началото на димохода, а конденза се отвежда с маркуч.

Това е форума, който споделям, когато иде реч за отопление, дървен философ.

Изображение
нед юли 06, 2025 7:11 pmMamaMy написа:
Е те тук леко се обърка пич. Алкохол употребявам само под формата на боза. И това къде 30 години вече. От 20 години и не пуша. :lol:
Може да го потвърди всеки който ме познава, а и всеки кръвен тест за последната година, а те са над 100 :-D
А!!! Сори Мама!
Диагнозата вероятно е по тежка.

Ето и споменатия от мен комин. Тегли яко, но....
Прикачен файл:
IMG_20250706_194223.jpg

Има си проблем откак го иззидаха. Топлоизолацията, която може да се види буквално, не допринесе за подобряване на нещата.
Продължават съвети в тази насока, във форума, при проблеми с конденз и течове на глеч, но са грешни, видно от кадъра.
Всъщност, грешката е някъде другаде. Нека вещите коментират!

Тема "Въпрос за изместване (сгъване) на комин/димоотвод с 1,5 метра от вертикалната ос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: