Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Rado76 - помощник
Здравейте,
Имам монтирана термопомпа моноблок 9кв във вече изградена система с радиатори общо 10бр на 2 етажа, около 100м2 с буферен съд 80л. Системата е с ППР 32 до колектора и буферен съд свързан последователно.

Котлето на дърва работеше 15г с помпа 25/4 без проблеми, термопомпата също тръгна но делта Т беше около 15С. Сложих помпа 25/6 за тест, спадна на 10С. Когато работи в режим БГВ обаче разликата е 15С. Има ли смисъл да слагам по-мощна помпа за да сваля разликата? Най-вече не ми харесва работата на бойлера - вдига висока температура за да го стопли, 80л със сепрепентина е, може би е малка серпентината вътре.
Не е помпата виновна. С по-мощна помпа само ще се замаже истинския проблем.
Каква е помпата и настройката ѝ?
Кой лепи пропилена?

С 25/60, моята държи делта от 2 до 6 градуса.

При мен буфера е свързан паралелно и съм с две помпи. Втората, която се грижи за радиаторите, също е 25/60 (грундфос Алфа) настроена на РР2. Делтата на радиаторите не съм измервал, след като отчетох значително подобрение в работата на ТП при промяна на настройката от РР1.
С радиатори съм също.

Няма бойлер 80л който да е подходящ за работа с ТП. Минимум 200 и с увеличена площ на серпентината.
Rado76 - помощник
Аз съм лепил пропилена, където е възможно съм проверявал отвътре съединието и е било наред. От колектора към радиаторите са 16мм тръби с метална вложка. Помпата е THS RS 25/6, на трета степен харчи 45W. И мойта помпа има РР1 и РР2 но никога не съм ги ползвам, винаги е била на максимална скорост.

Бойлера със серпентина е заварено положение, чакам да протече за да го сменям но не ще.
Колкото и да не ти харесва работата с бойлера, ще трябва да търпиш, щом не се предава.
Бройката на радиаторите е ясна, но колко са подходящи като обща мощност за работа с ТП не е.
Това може да е една от причините за висока делта.
Имам една THS 25/4. Купих я заради цената и не особено отговорната ѝ задача. Втора такава вече не, макар да си върши работата.
Детето - специалист
А ТП дали си няма в нея циркулационна помпа?
Rado76 - помощник
ср окт 22, 2025 7:47 pmДетето написа:
А ТП дали си няма в нея циркулационна помпа?
Няма, има изход за управление на външна.
bobivg - специалист
Каква марка и модел е тази термопомпа?
За мощности до 16kW моноблок не съм срещал термопомпа, която да няма вградена циркулационна помпа.
Да не си купил термопомпа за басейни?
В документация трябва да е записано какво е съпротивлението на самата термопомпа щом не са предвидели вградена и освен него трябва да предвидиш и за инсталацията.
radius - майстор
пет окт 24, 2025 2:57 pmbobivg написа:
За мощности до 16kW моноблок не съм срещал термопомпа, която да няма вградена циркулационна помпа.
Айде сега, Мицубиши не си ли виждал или говорим за китайци?
Rado76 - помощник
пет окт 24, 2025 2:57 pmbobivg написа:
Каква марка и модел е тази термопомпа?
Да не си купил термопомпа за басейни?
В документация трябва да е записано какво е съпротивлението на самата термопомпа щом не са предвидели вградена и освен него трябва да предвидиш и за инсталацията.
SPRSUN e

Тема "Въпрос за циркулационна помпа в термопомпена инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: