Най - вълнуващия въпрос зимно време.
molt - специалист
Да в дневната е камината.Приложил съм и скици с квадратури , разположение на радиатори и....за да е по нагледно.Моля ако имате възможност да ги погледнете има и клипчетата как гори камината.Ето още едно от преди час как гори само на поддържане
https://youtube.com/shorts/R6w__GJw2HU?feature=share
не са ли много жарките които летят ?От малкия опит да тук с камини /баща ми и тъста имат/ ми се струва , че доста хвърчат жарки при степен 1 и поддържане .Все едно вентилатора а и тягата от комина са и силни.Пелети "КиБо" от Разлог.

Колко би трябвало да са нормалните температури на комина при тази камина и др има ли разлика ?
Ако сваля вентилатора на P1- от 30 на 28, P2- от 36 на 33, P3- от 38 на 36 няма ли да вдигне градусите малко!

Термостат не трябвало да е в стая с термоглава - така ли ?То само баните нямат. Или да го позиционирам според моето усещане за топлина. Че само по вода камината ... да изгасва , но до 10 мин пак пали и поне за сега в това време е доста топло. Около 26 градуса първи етаж при камината и 25 градуса на втория - на това питане намерих някакво решение на стр. 149
Последна промяна от molt на вт окт 07, 2025 3:51 pm, променено общо 2 пъти.
Ако се намали вентилатора температурата в комина ще падне още, а това не е добре. Горенето ми изглежда нормално.
molt - специалист
Някои дали може да снима как са свързани буксите на стайния термостат на Натурела.И по точно цветовете на rj11 буксата.Дали са 4 или 2 проводника и кои пинове са вкарани и къде.Искам да си направя кабел и да го кримпна но не знам подредбата.
съб окт 11, 2025 5:28 pmmolt написа:
Някои дали може да снима как са свързани буксите на стайния термостат на Натурела.И по точно цветовете на rj11 буксата.Дали са 4 или 2 проводника и кои пинове са вкарани и къде.Искам да си направя кабел и да го кримпна но не знам подредбата.
вт дек 08, 2020 10:33 amsveto написа:
пон дек 07, 2020 9:59 pmMcl написа:
пон дек 07, 2020 9:49 pmТрифон П.Трифонов написа:

Е, те ли ти изпратиха телефонният?
Сам си си създал проблеми, а не толкова липсата на упътване и дрън-дрън, при положение, че си разговарял с тях.
Разговарял съм много пъти, не само по жицата.

Няма такова внимание към проблемът на клиента!
Аз за това питах, дали те са му продали такъв ама явно не. То човек за всичко трябва да пита,иначе са мъки и неволи.
Не мислех, че е нужно да се влиза чак в такива подробности, но явно се налага. Понеже не бях решил точно къде ще го монтирам се зачудих колко метра кабел ще ми трябват, освен това щеше да ми е по-удобно да прекарам кабела през една малка дупчица в стената без накрайника и след това да го кримпна. Затова коментирайки въпроса със служителката тя ми каза, че модула се свързва със стандартен телефонен кабел с 4 жила и накрайник Rj11 и няма никакъв проблем да си го купя откъдето си поискам. При поръчката ми казаха, че модула стандартно се предлага с 1 метър кабел, но след няколко часа ми се обадиха да уточнят, че това не е така и кабелът се заплаща отделно. Затова поръчах само модула без кабел. След като го получих и уточних мястото на монтажа, съответно дължината на кабела отидох и си купих готов 10 метров телефонен кабел с накрайници. Когато свързах нещата се оказа, че има някакъв проблем. Разбира се всичко щеше да се изясни с едно телефонно обаждане, но тъй като получих модула в събота нямаше как да им се обадя и докато чакам да дойде понеделник реших да питам тук дали някой не е имал подобен проблем. Махнах левия панел на камината и видях какъв е кабела на основното управление. Драма няма, всичко е точно. Служителките на Натурела наистина са много отзивчиви в това спор няма. Просто отчитам като нужно да се постави една елементарна схемичка на свързването, или в упътването да се упомене вида на кабела, за да се избегнат подобни ситуации. И понеже форумът е за взаимопомощ разказвам всичко това за да може, ако някой друг си купи допълнителен модул от Натурела за да го ползва като стаен термостат да знае, че се свързва с телефонен четирижилен ПРАВ кабел с конектори Rj11. (Тъй като в България по стандарт телефонните кабели са кръстосани, ако се купува готов кабел, то трябва да му се кримпне наново единия накрайник за да се изправи).
molt - специалист
Благодаря Ви г-н Трифонов, аз все още чета наред всички страници около 260стр. съм сега.Това гледам е от 359 стр.Ще чета наред лошо че много неща чета ама още повече забравям :lol:
И аз като колегата не си платих от Натурела искат 1.5лв на метър за кабел и после "рева" .. Благодаря,че има отзивчиви хора и споделят информация.
И аз отчитам това,че Натурела не предлагат инфо. за захранване и с какъв кабел да се ползва термостата.
Ще пусна снимки като кримпна кабела за да има информация.

п.п. Трифонов вчера до 11 часа днес сутринта в 6 часа ...почивка няма ли.
съб окт 11, 2025 7:59 pmmolt написа:
...
п.п. Трифонов вчера до 11 часа днес сутринта в 6 часа ...почивка няма ли.
Всяко зло за добро!

Почивка има. Ида ли за риба, няколко дни ощипаните си почиват от мен. Не винаги.
molt - специалист
Кабела трябва да е прав.С четири "жила" Еднакво подредени цветове в буксата и от двете страни.Ето така
Прикачен файл:
Screenshot_2025-10-13-20-29-31-477_com.android.chrome-edit.jpg
Screenshot_2025-10-13-20-29-31-477_com.android.chrome-edit.jpg (43.82 KиБ) Видяна 841 пъти
Прикачен файл:
IMG_20251013_122018.jpg
IMG_20251013_122018.jpg (52.91 KиБ) Видяна 841 пъти
Д-р. проблем ако изпише "Няма изп.модул".Кабела е виновен.Бях сигурен в кабела ,но тази грешка я даваше.Преработих едната букса на кабела и тръгна .
А гледах цветове ,всички бяха влезли хубаво в "леглата" си, проверих с ланнтестер,проверих с мултицет.Всичко наред беше ама даваше грешка.
Прикачен файл:
IMG_20251013_204752.jpg
IMG_20251013_204752.jpg (86.25 KиБ) Видяна 841 пъти
Прикачен файл:
IMG_20251013_204744.jpg
IMG_20251013_204744.jpg (61.36 KиБ) Видяна 841 пъти
сега е така за проба.
Здравейте. Бихте ли ми показали къде точно е настройката на времето в режим поддържане. Влизах в менюто, но там са някакви секунди само, а чета в темата, за 90мин, 120 мин?
И второ искам да попитам, при палене се появява конденз под нея в дясно, прилагам снимка, който е само в началото. В процес на горене го няма. На какво може да се дължи и дали е обект на гаранция, камината е на 1 седмица?
П.с Не иска през телефона да прикачи снимката, ще я кача от компютъра като се прибера.
Ако няма нужда от подаване на енергия, по добре да изгаси и да запали след час, примерно, вместо да поддържа накакво тлеене през това време.
За час печката няма да изстине дотокова, че да се появи отново конденз.
Нормално е да се появи конденз при първо запалване, когато е студена- навлиза студена вода от радиаторите в относително топла зона.
Така е, като чешмеджии монтират отоплителни инсталации.
Колкото по-студено става навън, толкова печката по-дълго ще работи и толкова по-рядко ще има конденз.
Гаранция?!! Що за въпрос!
Кой извърши монтажа?
Идеята да го увелича е, че започва процеса на гасене, пада температурата на помпата до 55 през това време и започва процес на палене докато още тече времето на гасене! Монтажа е от лице посочено от дистрибутора като оторизирано такова, но той няма отношение от свързването, а е от самата камина.
https://photos.app.goo.gl/ZhNwVzANJtbS8GML6

Утре ще му звъня!

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: