• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Изградил съм локално парно с печка с водна риза “Герканд“ с номинална мошност 6 kW и максимална мошност 8 KW.Използвам метални радиатори и лира за Баня свързани звезда , помпа 45 до 60 w с дебит 1,67м3на час и предпазен клапан 1,5 бара.Системата е отворена с разширителен съд от 10 литра.Радиаторите са с обща мояност 10 928W .На помпата която е монтирана на връщащата тръба е поставен байпас със кран и невъзвратен клапан .
Печката вдига рязко температура до над 120 градуса и водата завира и се дренира през разширителния съд.Налага се често да допълвам системата и да обезвъздушавам.Искам да сложа 18 литров расширителен съд затворен тип и да направя системата затворена. Възможно ли е това и как да го направя за да я оптимизирам? Имам и втора помпа която смятам да сложа на изходната топла тръба. Удачно ли е това?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не! Не рискувайте живота на близките, потърсете специалист, вижда се, че основни неща не знаете. Форумът е е Гръмни се сам
Jacomo - специалист
Не е удачно нищо да правиш, докато не разбереш защо при 10kW консумация, имаш завиране на камина с максимална мощност от 8kW. Или има грешка в сметките на радиаторите, или същите по някаква причина не отдават тази мощност. Радиаторите имат ли кранове, термоглави, термостати, термозадвижки...? Също дай схема и снимка на тоя байпас, кран и клапан.
Не му давайте съвети какво да прави, при положение, че задава такива въпроси!
Да потърси специалист!
На война като на война...
Радиаторите имат обикновенни кранове за радиатори и от другата страна имат стандартни ръчни обезвъздушители.Парното е в Селска Къща и досега за 15 десет години не е гръмнало ни веднъж.Дори кат загрее печката става приятно топло.Ноо това е неконтролируема печка почти като Руска Ракета X100.Но ако сложа затворен разяирителен съд мое да гръмне...Аз за 30 години съм виждал само един газов котел да гърми.Има предпазен клапан 1,5 барааа, Ората слагат 3 барааа.Термодвойка за спиране и пускане на помпата кат стигне водата 60 тина градуса. Проблема е че температурата в камерата се регулира трудно и кат пийне човек две ракийки не му се става да регулира клапите за въздух ръчнооо.Радиаторите са повечко но от много глава не боли. А кат спра кранчето на единия и ей ти го максималния капацитет на печката. Алоо това е форум Направи си сам - харакири.Ноо разбирам ако сложа затворения разширителен съд нещата ще станат опасни. :axe: :mrgreen: А във фирмата дет ги прай ме питат що не съм сложил глѝколл. Ай това ако не е харакири и затуй не ща майстори. Мошността на радиаторите регулирам с кранчетата на самите радиатори като ограничавам потока вода,Радиаторите са наклонени така че обезвъздушитрелите дь са най - на високо. :roll: Начи извода е - не питай ами деиствай.Тока на селу спира сегис-тогис зимъска и помпата спира а печката завира. :axe: :rolleyes:Благодаря за отговорите.
zz_stefanov - майстор
С кого воюваш?
Винаги има първи път, който за някои да е последен. Преди две години гръмна една водна риза и уби тия пред нея.
Мерси.Минавам на електричество,Но там тока мове да ме убие. :rolleyes:
Отивам да търся Майстор. :supz: :supz: Пък вие прегледайте рекламите на Модератора през това време
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет дек 11, 2025 8:02 amnivanov1 написа:
Мерси.Минавам на електричество,Но там тока мове да ме убие. :rolleyes:
Отивам да търся Майстор. :supz: :supz: Пък вие прегледайте рекламите на Модератора през това време
Ooх, поредният ...
Jacomo - специалист
Излиза, че трябва да мислиш за голям буферен съд, който да поема до кило ракия.
MamaMy - майстор
Хубаво е човек да си вярва, но всичко с мярка. Такива безгрешни обикновено свършват най-зле.
  • 1
  • 2

Тема "Локално парно с камина на един етаж." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: