• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stoyansbg - специалист
Проекта е завършен. Благодаря на всички за помощта!
Прикачен файл:
IMG_5211.jpg
IMG_5211.jpg (89.46 KиБ) Видяна 493 пъти
vladilen - специалист
@stoyansbg
честито
Моля те сподели каква е монтираната термопомпа последно, схемата на свързване, буфер?, втора помпа, разширителен съд, имаше терзания за диаметрите 1" от помпата, настройки, какво е управлението...и въобще как се представя системата топлинно и финансово
ще бъде полезно
stoyansbg - специалист
ср яну 07, 2026 12:36 pmvladilen написа:
@stoyansbg
честито
Моля те сподели каква е монтираната термопомпа последно, схемата на свързване, буфер?, втора помпа, разширителен съд, имаше терзания за диаметрите 1" от помпата, настройки, какво е управлението...и въобще как се представя системата топлинно и финансово
ще бъде полезно
Благодаря. Термопомпата е Mitsubishi Heavy Hydrolution HSB100/FDCW100VNX-A. Отоплявана площ 120 квадратни метра (около 142 със стените).
Схемата се вижда на снимката - има само разширителен съд, предпазен клапан и обезвъздушители/кранове. Според инсталационните инструкции, при обема на водата в моята инсталация няма нужда от буферен съд. Без него системата е по ефективна, така че ако няма нужда, по-добре да не се добавя.
Бойлер не съм свързвал към термопомпата, защото 1. усложнява системата и 2. ефективността пада при загряване на водата до по-високи температури.
Циркулационната помпа е една и тя идва в комплект с термопомпата. Досега не съм я засичал да работи на 100%. Обикновено стига до 50-70% докато работи компресора, а в останалото време работи на минимума, който съм задал. Фабрично е 20%.
Тръбите са медни с диаметър Ф28 мм, финтингите са 1".
Термопомпата работи с компенсационна крива според външната температура. Отначало работеше със заводските криви доста добре, но при падане на температурите минах на собствена крива, която е наистина крива - леко начупена с настройки през 10 градуса, но все пак крива. Заводските са си прави, на които им променяш само наклона. единственото, което ги прави криви са минималната и максималната температура на водата. Все още не са падали температурите под -5 градуса, за да я настроя за целия диапазон, но в момента при външни температури 20, 10, 0, -10, -20, -30, температурата на водата е съответно 23, 29, 30, 32, 35, 38 градуса. Заради добрата изолация, при падане на външната температура, не се налага голямо увеличение на температурата на водата.
С тази конфигурация и настройки поддържам около 23-24 градуса в цялата къща денонощно. Само при слънчево време (без значение каква е температурата навън), в хола, който е с югоизточно изложение и много големи прозорци, температурата се вдига до 25-26 градуса.
Сметката за ток за цялата къща за ноември и декември беше 205 и 237 лв съответно. Горе-долу толкова плащах и за апартамент с половината площ, отопляван с 3 климатика.
vladilen - специалист
браво
и никой до сега не ти предложи да не слагаш буфер, то допълнителни помпи то чудеса - срамота :)
нямаш локални термостати и задвижки нали?
тази година съм по твоите стъпки + конвектори за лятото
vladilen - специалист
https://heatpumpmonitor.org/map
мониторинг на термопомпи по ингилийзко основно
stoyansbg - специалист
ср яну 07, 2026 5:01 pmvladilen написа:
браво
и никой до сега не ти предложи да не слагаш буфер, то допълнителни помпи то чудеса - срамота :)
нямаш локални термостати и задвижки нали?
тази година съм по твоите стъпки + конвектори за лятото
Предлагаха ми, но предпочетох да се доверя на производителя.

Не, нямам стайни термостати и задвижки. Всички кръгове са напълно отворени и единствено ограничени от дебитомерите. Единствено си мисля да сложа един zigbee прекъсвач/сухо реле/ на някой от aux входовете на управлението на термопомпата и при слънчево време Home Assistant да и казва да мърда кривата с 1-2 градуса надолу.

Успех ти желая!
ср яну 07, 2026 1:35 pmstoyansbg написа:
..., при обема на водата в моята инсталация...
А той какъв е?
stoyansbg - специалист
ср яну 07, 2026 6:43 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср яну 07, 2026 1:35 pmstoyansbg написа:
..., при обема на водата в моята инсталация...
А той какъв е?
Обема само на тръбите в подовото е 102 литра (970 метра с 12мм вътрешен диаметър). Според инструкциите, в моя случай, над 80 литра в системата не е необходим буферен съд.

Прикачен файл:
Screenshot 2026-01-07 at 6.53.18 PM.png
Screenshot 2026-01-07 at 6.53.18 PM.png (76.75 KиБ) Видяна 111 пъти
ср яну 07, 2026 6:56 pmstoyansbg написа:
Ако в тази платформа имаше "лайкове"....
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Подготовка за водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: