• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Валтер Желязков - специалист
Малко информация и от мен.
Къща РЗП 100 кв. м., гредоред, тухла, външна изолация 3 см. стиропор, вътрешна 10 см. вата на таваните. Отопление 24/7, температура по показание на СТ 25 градуса на 140 см. от пода. Термопомпа Атлантик Лория 6008, сплит система - 8 kw, управление по външна температура в комбинация със СТ. Буферен съд 80 литра /класическо свързване/, дебит 28 л/м, помпата на втора скорост от 4, делта около 2 градуса. Втора помпа 25/4 към отоплителните кръгове /два кръга/, 97 бр. алуминиеви глидера Н-500 + 10 бр. Н-700. БГВ 200 литра /120+80/, подгрява се на ток-неподходящи бойлери за подгряване с ТП.
Разход на електроенергия по фактури:
- м. Октомври 556 кв. - 145,37 лв.
- м. Ноември 778 кв. - 206,07 лв.
- м. Декември 1122 кв. - 287,80 лв.
нед яну 11, 2026 10:32 amВалтер Желязков написа:
... дебит 28 л/м, помпата на втора скорост от 4, делта около 2 градуса...
Марка/модел помпа? Сериозна е!

Резултатите са супер.
LazarGanev - "Велик майстор"
Фактурите предполагам са за целия ток за домакинството, от които стотина лева са ти дежурни всеки мец, без отоплението? Всъщност фактурата от октомври 145лв може би е за септември, т.е. без отопление? Супер си, ето пример, за тези, които твърдят, че ТП с радиатори не става
За безпочвените страхове на другите също.
Валтер Желязков - специалист
Да, разхода е за целия имот, 99% от ел. уредите са в отопляемата част следователно участват в отоплението.
Фактурите са правилно написани по месеци, но имам слънчев колектор за БГВ, а октомври беше щедър. Забавих малко информацията, защото изчаках да излезе и фактурата за м. Декември.
Помпата си дойде с ТП, точни параметри немога да дам , но мисля, че е Wilo Para 15/8, табелката е от вътрешната страна.
Последна промяна от Валтер Желязков на нед яну 11, 2026 2:31 pm, променено общо 3 пъти.
13.10 до 12.11.2025г. - 83.51лв.
13.11 до 12.12.2025г. - 105.71лв.
13.12 до 12.01.2026г. - 197лв. предполагаеми, според електромер Шели. Разлика с Енерго про- стотнки.
Здравейте! Питах в друга тема, но понеже нямам отговор няколко седмици, пиша и тук.
Преди известно време си сглобих термопомпа от климатик 24-ка, с която отоплявам едноежажна къща -85 кв м. ТП работи добре, напълно според очакванията ми. Единственото нещо, което ме дразни, е че при дефрост много силно се чува движението на фреона. Прегледах тръбите за евентуални пречупвания, които да намаляват сечението, но не открих такива. Дали някой се е сблъсквал с подобен проблем?
speka_rs - майстор
нед яну 11, 2026 8:10 pmgedj написа:
Единственото нещо, което ме дразни, е че при дефрост много силно се чува движението на фреона. Прегледах тръбите за евентуални пречупвания, които да намаляват сечението, но не открих такива. Дали някой се е сблъсквал с подобен проблем?
Нормално е колега, свикава се. Аз съм с преправен Дайкин с неговите дефрости можеш да си сверяваш чесовника.
Ако се изолира топлообемника, по тръбите, който са изолирани, продължава да се чува.
Ти да си на топло, другото според мен не грижа.
Благодаря за отговора. Явно ще трябва да я местя на друго място. Лека вечер.
пон яну 12, 2026 6:45 pmgedj написа:
Благодаря за отговора. Явно ще трябва да я местя на друго място. Лека вечер.
Дължина на тръбите, както и количеството фреон, също били сред причините за шум при дефрост.
Пише го навсякъде.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: