Тръбите са по 3 метра, а машината аз я разопаковах. Стара Мидия (на 3 г.), но неизползвана, кашона аз го отворих, за това мисля, че това може да се изключи като вариант. Системата е вакумирана.
Въпрос относно охлаждането:
Имам големи притеснения, че когато навремето са полагали тръбите за парното на някои места в пода и в стените, не са слагали никаква изолация. Дори съм почти сигурен, че е така. Изниква въпроса лятото, ако реша да ползвам ТП за охлаждане през конвектори, как да го направя, за да няма конденз, влага и проблеми.
Как мислите, възможно ли е с трипътен смесителен вентил след помпата на кръга за ОИ да се постави и от едната страна да дърпа студената вода от буфера, а от другата да смесва през връщащата линия от конвекторите и със задание да кажем от 18 градуса (примерно) или малко повече да охлаждам помещенията. Така по този начин, освен проблемите с влагите по стените и пода, бих си решил проблема и с конденза и отвеждането му от конвекторите, понеже те ще се слагат на мястото на радиатори и трябва доизграждане на трасе. Разбира се ще си поставя комбиниран уред от тия за 10лв да мери темп и влага, ще си разпечатам една табличка и ще си следя за дадените условия точката на оросяване и съответно ще си нагласям на дневна база този трипътен вентил. Сигурно има и автоматики за това, но не съм запознат, а и ако горното работи няма да е проблем да се отделят 5 мин на ден за донагласяне. Предполагам вече е правено, но не намерих инфо, за това ако някой знае нещо, ще се радвам да прочета.
ПП: Сега погледнах при температури над 30 градуса и влажност 60+ точката на оросяване е много висока. Чудя се ще успява ли да охлажда ефективно?
Благодаря