• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тръбите са по 3 метра, а машината аз я разопаковах. Стара Мидия (на 3 г.), но неизползвана, кашона аз го отворих, за това мисля, че това може да се изключи като вариант. Системата е вакумирана.
Sybev - напреднал
Въпрос относно охлаждането:

Имам големи притеснения, че когато навремето са полагали тръбите за парното на някои места в пода и в стените, не са слагали никаква изолация. Дори съм почти сигурен, че е така. Изниква въпроса лятото, ако реша да ползвам ТП за охлаждане през конвектори, как да го направя, за да няма конденз, влага и проблеми.
Как мислите, възможно ли е с трипътен смесителен вентил след помпата на кръга за ОИ да се постави и от едната страна да дърпа студената вода от буфера, а от другата да смесва през връщащата линия от конвекторите и със задание да кажем от 18 градуса (примерно) или малко повече да охлаждам помещенията. Така по този начин, освен проблемите с влагите по стените и пода, бих си решил проблема и с конденза и отвеждането му от конвекторите, понеже те ще се слагат на мястото на радиатори и трябва доизграждане на трасе. Разбира се ще си поставя комбиниран уред от тия за 10лв да мери темп и влага, ще си разпечатам една табличка и ще си следя за дадените условия точката на оросяване и съответно ще си нагласям на дневна база този трипътен вентил. Сигурно има и автоматики за това, но не съм запознат, а и ако горното работи няма да е проблем да се отделят 5 мин на ден за донагласяне. Предполагам вече е правено, но не намерих инфо, за това ако някой знае нещо, ще се радвам да прочета.

ПП: Сега погледнах при температури над 30 градуса и влажност 60+ точката на оросяване е много висока. Чудя се ще успява ли да охлажда ефективно?

Благодаря
Sybev - напреднал
ср яну 14, 2026 9:21 amLazarGanev написа:
Смешки
Ако можеше и на мен да ми е смешно.... За съжаление това е положението. Парите ли са били малко, знанията ли са били малко, обаче от майсторите това е. Или нали е котел и радиатори ще се ползва само за отопление изолация не трябва. Има ли решение в случая или единственото такова е да забравя да се охлаждам чрез ТП.
Rakeem - напреднал
Конденз по тръбите може да има само при контакт с въздуха, след като са закопани, то такъв няма опасност да се появи.
Изолацията е с цел да се предотврати топлообмен, загуби при преноса.
Все пак при този тип охлаждане не е нужно да се поддържа ниска т. на водата.
Да речем!
А за конвекторите трябва ли да се погрижи? Или с табличката и уредчето за 10 лв. ще пресече образуването на конденз?!
Николов Н. - специалист
Добре е в сайта да дават акъл по определена тема,тези които занят нещо. А пенсионирани ,парясници с по 12 професии - "от всичко по нищо" и трупащи мнения /предимно глупави/.!
ср яну 14, 2026 10:24 pmНиколов Н. написа:
Добре е в сайта да дават акъл по определена тема,тези които занят нещо. А пенсионирани ,парясници с по 12 професии - "от всичко по нищо" и трупащи мнения /предимно глупави/.!
19.
Аз знам че е нужно, а ти?! 100% глупави мнения.
вт фев 19, 2013 11:30 amradius написа:
Конденза ще заустя във водостоците. Не знам нужно ли е, но предвиждам и воден затвор. С какви тръби се прави - PVC 25-35mm?
Измислих, сифона да е под декоративния кожух на конвектора - за да има достъп при нужда, ще има и тройник с тапа за почистване. Бива ли така да стане:
kondenz.jpg

На ет.1 от готов под до бетона имам 13 см, на ет.2 имам 7см, т.е. ще има място да се извие U-то. Единствено, ако сложа чисто стенни тела ( окачени), а не подово-стенни, няма да стане по този начин, но не се сещам предимства на чисто стенните тела.
Така ли се прави отвеждането?
viewtopic.php?f=10&t=41839
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: