Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
вт май 28, 2024 8:25 amТрифон П.Трифонов написа:
Всеки, който се интересува знае и е виждал такова.
Метнал ли е чаршафа?!
За първи път виждам такова.
Като се загледаш по-добре се вижда, че не е метнал чаршафа, а направо е махнал тръби.
Изображение
вт юни 04, 2024 12:56 pm6osi6 написа:
вт май 28, 2024 8:25 amТрифон П.Трифонов написа:
Всеки, който се интересува знае и е виждал такова.
Метнал ли е чаршафа?!
За първи път виждам такова.
Като се загледаш по-добре се вижда, че не е метнал чаршафа, а направо е махнал тръби.
Изображение
Точно това имам предвид, като казвам- "метнал ли им е чаршафа".
С премахването на тръби е постигнал същото- намален капацитет на системата.
Всеки ден минавам по два пъти покрай показаното. Дори съм им клиент.

Съвсем примерно, дейността на компанията е изисквала n на брой персонал, технически помещения и пр.
Инфраструктурата е изградена в съответствие, но на по късен етап се е наложило да бъде съкратен персонал.
Ето, съкратено е и производството на БГВ.

пп. Прекалено буквален си, пък на мен метафората ми харесва.
mgbagera - специалист
вт май 28, 2024 3:44 pmAndri01 написа:
... Бях с 2 "Теси" - ...... , другия на 4-та година се проби на заварката.
Ех, как ми се иска да не го бях прочел :sad: Сега ще го мисля постоянно моя колко му остава понеже е на 9г.

Изглежда че ще трябва да мисля за някаква оповестителена система против наводняване, понеже е на тавана.
nautilus33 - майстор
Един въпрос- слънчев колектор 2кв.м. до колко би загряват 300л бойлер? И има ли значение с каква площ са серпентините?
Николов Н. - специалист
Въпросителните са много. Вид на колектора,ориентиране,наклон,работа на помпата,сезон на работа. Площа на серпентината също оказва влияние. При най-добри обстоятелства до към 40гр. може да вдигне.
nautilus33 - майстор
Колектор е плосък на елдом, с алуминиев абсорбират. Наклона е 45градуса, южно изложение. Серпентината е 1", но не знам с каква площ. Статия бойлер 200л го топлеше до към 70-80 градуса лятото в най-големите жегите. Серпентината се проби и ще вземам нов, но ще го прави майстор. Цената за 200 и 300л е една и съща, та за това се чудя, но не ми се слага още един панел. 300л единствено искам, ако сложа термопомпа един ден, за да се ползва като буфер един вид. Защото 200л мисля, че ще е малък за термопомпа.
LazarGanev - "Велик майстор"
Уф, голяма каша ти е в главата. Бойлер няма как да служи за буфер на термопомпата. Струва ми се, че ще дадеш едни луди пари за нищо, накрая няма да имаш нито бойлер, нито буфер за термопомпата, ама щом си решил - кой съм аз да те спирам :cool:

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: