• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
За февруари 60.10 евро за къщата за топлото. Другия ток малко повече :lol: .
LazarGanev - "Велик майстор"
Нямаш милост, тези от Енерго Про и те деца хранят :-D
radius - майстор
:lol:
Не знам кого хранят, но ако не са сменили 3-4 електромера за 7-8 години, ей ме на.
Една комшийка дебне инкасаторите и пише в едни тефтери, питах я, каза че не са я лъгали, поне не и в показанията.
fbr - майстор
съб мар 07, 2026 7:53 pmLazarGanev написа:
Нямаш милост, тези от Енерго Про и те деца хранят :-D
Изчакай само да излезе битовия потребител на пазара, какви деца, какви дечища ще се нароят. Това сега, ще е приказка за лека нощ.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ти сега не се засягай :) . Дет се вика - кот доди. Аз за секи случай съм наредил като аптекарски ш'шета ТП, газов и пелетен котел, дано не се налага да ги ползвам последните.
съб мар 07, 2026 10:05 amGerasim написа:
нед яну 11, 2026 8:10 pmgedj написа:
Здравейте! Питах в друга тема, но понеже нямам отговор няколко седмици, пиша и тук.
Преди известно време си сглобих термопомпа от климатик 24-ка, с която отоплявам едноежажна къща -85 кв м. ТП работи добре, напълно според очакванията ми. Единственото нещо, което ме дразни, е че при дефрост много силно се чува движението на фреона. Прегледах тръбите за евентуални пречупвания, които да намаляват сечението, но не открих такива. Дали някой се е сблъсквал с подобен проблем?
Да , имам същият проблем, 8кВ машина с пластинчат топлообменник на Каоре, Н 52см, с площ 1,2м2, с водни приводе на 1" нямах никакви шумове. Смених го с китайски 36 пластини, Н 35см, с водни приводи на 3/4 с площ 0,9м2, и проблемите започнаха...кавитацията си каза думата, както и по-тесните канали. При дефрост се чува все едно пускам чешмата, засилва се и най накрая фффттт-по силничко така....и спира! С каорето, топлият фреон и топлата вода , вървяха ръка за ръка, сега с малкиат ТО, направо огромна разлика, топлият стремглаво нагоре, водата много бавно...включва се защитата на компресора за минута две. Абе с 2 думи лоша работа!!!!! Ще го сменям, ДЕБИТ И МАСА СА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПТО ЗА ЕДНА ТП!!!!!!!!! #-o
Действително ТО е китайски Hrale, но е висок 50 см и водните изводи са на 1 цол. Звукът е точно както го описваш. Иначе топлообмена мисля, че е добър. Входящата вода и изходящия фреон са с разлика около градус, а изходяща вода и вх фреон около 2-3. Но шумът е ужасен и нощем се чува. Ако съм сигурен, че проблемът е в ТО ще го сменя.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: