Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BaiGrozdan - специалист
EmoZ написа:
Не знам колко ти е точно повърхността на печката, ама нека да е 2 квадрата, като я изолираш ще намалиш повърхностната температура от примерно 80 на 30, С. Коефициента на топлопредаване е около 10 W/m2K. Ако температурата в помещението, където ти се намира печката е 20, С.

И топлоотдаването към помещението от 1200, W ще стане 200 W, въпросът е дали и каква част можеш да реализираш от тази разлика като полезна топлина в отоплителната си инсталация. Според мен много малка част и въобще не си струва напъните, но ти си знаеш.

Измери повърхностната температура на печката. После залепи едно парче изолация на стената на печката си и измери повърхностната му температура, пък после аз ще ти кажа как да си сметнеш безразмерно колко ти пада мощността на топлоотдаването от печката към помещението.

Успех.
EmoZ написа:

Оххх, ти май не прочете/разбра какво съм те попитал, както и да е. Моят съвет е да си смениш завивките с по-тънки и да осигуриш по-добра вентилация на помещението, димен и СО датчик, а и да не забравя: да не пропускаш да палиш по една свещ - нещо да не тръгне накриво.

Успех.

п.п. Това в случай, че не смениш мястото на печката или мястото на спалнята.
Мисля, че разбрах какво си ме питал, ако имаш предвид предният си пост.Проблемът е, че нямам такъв контактен термометър, а и няма как в момента да залепя парче изолация, защото страниците на печката трябва да се махнат, но това не може да стане преди края на отоплителният сезон, поради простата причина, че печката трябва да се разглоби.Относно последният ти пост-да прав си.И Лазар Ганев е прав, но както съм писал вечер я поддържам много рядко.освен това сигурно съм голям късметлия,защото откакто се помня винаги съм имал печка в тази стая.В крайна сметка въпросът беше ще има ли някакъв ефект при изолиране на водната риза, а не ще се задуша ли ,ако печката ми е в спалнята.
EmoZ - специалист
Мммммне, не си ме разбрал, и нещо съвсем ти е объркано, не се сърди. Топлообмена между печката и помещението е естествена конвекция между най-външните конструктивни материали и въздуха (е и доста радиация), тук температурата на 'ризата' няма никакво отношение.

Та за за какво ти е да разглобяваш печката не мога да разбера. Като нямаш термометър аз как да ти кажа колко 'ше е ефекта.

По въпроса: 'дали 'ше има ефект' - естествено, че ше има, как няма да има (кажи ми за две явления в природата дето да не са свързани и ше станеш нобелов лауреат), въпроса е колко 'ше е ефекта и дали 'ше ти върши работа. Смисленият ти въпрос е не 'дали', а 'колко'.

Успех.
BaiGrozdan - специалист
EmoZ написа:
Мммммне, не си ме разбрал, и нещо съвсем ти е объркано, не се сърди. Топлообмена между печката и помещението е естествена конвекция между най-външните конструктивни материали и въздуха (е и доста радиация), тук температурата на 'ризата' няма никакво отношение.

Та за за какво ти е да разглобяваш печката не мога да разбера. Като нямаш термометър аз как да ти кажа колко 'ше е ефекта.

По въпроса: 'дали 'ше има ефект' - естествено, че ше има, как няма да има (кажи ми за две явления в природата дето да не са свързани и ше станеш нобелов лауреат), въпроса е колко 'ше е ефекта и дали 'ше ти върши работа. Смисленият ти въпрос е не 'дали', а 'колко'.

Успех.
Както ида е.Сигурно не съм те разбрал.Благодаря за мнението все пак.Смятам темата за приключена. Какво ще излезе-ще споделя следващият отоплителен сезон-ако съм жив.
Със здраве.
Time2Burn - специалист
С риск да стана досаден ... преди н-брой години, когато не съществуваше такова чудо като парно с водна риза и т.н., когато във всяка стая се палеше печка и във всяка СПАЛНЯ гореше по едно нажежено кюмбе, та тогава как я карахме и как не я издушихме. Спомням си че като малък нощно време се напикавах от жега, а циганската любов светеше от жега и мъркаше като коте в ъгъла...

Тема "печка "прити" 17 квт." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: