• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ValBo - специалист
Замислил съм да си направя локално парно за апартамент 65кв.
Разположението на апартамента не е удобно за разполагане на камина и затова си мислех за котле от "студен" тип. Т.е с добра излолация не позволяваща да се нагрее външната обвивка(нещо като бойлерите)
Но не мога да реша с какво да го загравям това котле.
С дърва и въглища е почти невъзможно - мазите са малки, а и искам да не ставам нощно време да слагам въглища, а следобед когато децата ще са сами (това след няколко години) да не пипат нищо.
Варианти които намерих са няколко:
1. С ток
2. С метан/пропан-бутан/нафта
3. Печка на дървени пилети

Пырвото почти отпада заради цената на тока.
Метана ще дойде някой ден до нас, но още не мога да разбера дали си заслужава. нафтата е скъпа вече, пропан бутана също
Най-клоня към вариант с пилети. Слушам добри отзиви за такава печка, но честно не съм наясно от къде се купуват пилетите;-).

Най-вероятно има и много други възможности.
Ако имате желание, дайте да ги разнищим.
При нарастващите цени на енергоносителите сравнително евтино отопление, алтернатива на централното парно мисля, че е желано от всички.;-)
Аз лично съм само любител в тази област, а виждам че има доста спецове

П.С. Знам, че веднага ще кажат климатици.
Да алтернатива са донякъде само. както казах цената на тока ще расте, а и те шумят, капят и харчат много в най-студените дни.
jack71 - напреднал
ами за парно какво да ти кажа. значи аз съм с къщичка 60-65кв. и бях на парно до тази година. котела е на дърва и въглища. кофтито в случая е че трябва постоянно да го пълниш и да го следиш (моя котел бе в мазата) . втория проблем бе че завираше постоянно (вярно че котела е доста мощен , повече от необходимото)
ако жилището ти е практично и стаите са една към дръга , а не както при мен всички гледат и излизат на терасата, то те съветвам горещо да си вземеш една печка за дърва с прозорче и воала. не е нужно камина. има печки които са с много хубав дизайн. майка ми вече 3 зими се топли така - само една печка за апартамент от 100 кв., но пак уточнявам за да има ефект всички стаи трябва да са отворени една към друга.
а ако има опция за газ - има едни комбинирани бойлер-котел на газ (не знам за ток) които си седят в банята и от там идва и топла вода за парно...
ValBo - специалист
Преди няколко години направихме парно в апартамента на баща ми
От стара печка на твърдо гориво (модел 36г) с помоща на водна риза стна разкошно. Цената излезе около 1500 лв - 3 радиатора, серпентина за бойлера, тръби и скъпи колена, муфи и пр съединителни елементи. Годишно отоплението им излиза под 200лв за 65 кв. апартамент -южен, при условие, че са зиморничеви;-)
Да го направя и аз, не е проблем.
В момента обаче дъщеря ми е на 4 години. След години, ако станем и повече, ще е голям проблем да ги пазя от гореща печка, а след още 7-8 г ще остават половин ден сами. Не искам да им се налага да слагат дърва в печка, а още повече да я палят.
Предпочитам да е автоматично или поне безопасно.
Та затова клоня към автоматичните горелки и печки на пилети
estrogen - специалист
От 5 години изпозваме стар руски котел за отопление на трърдо гориво ( въглища домбас пробвахме и с малко КОКС не става ) Апартамента е 97 кв.м + боилер със серпентина . Парното работи на самотек намира се във междинната стая между етажите на горния етаж има 1 разширителен съд , има направени 2 клапи(контролни) за контрол на килорода към горивната камера и изхода към комина , така регулираме горенето и следим температурата на водата да не надвишава 80 градуса разбирасе има термометър . Обема на цялата с-ма е 200-220 л. , котела е събира да 15кг въглища , мощноста му е доста голя според баща ми е 75 кВ на мен ми се труват доста преувелечени . На горно горене е със едно зареждане изкарваме до 20 часа зажиси и колко е студено , слизам да го реголирам максимум 2-3 пъти или да му сложя въглища , една зима я изкарваме със 2 до 3 тона .
Здравейте, отоплявам 2 етажа с котел на твърдо гориво. Към 24kw котел с ератовска горелка са вързани 2 лири за баня Български Термолукс от най големите, бели заради котления камък. Радиаторите ми са Турски на Airfel http://www.airfel.com.tr/ не знам как са като качество но за сега нямат грешка. Радиаторите са ми 7 на брой. Към системата имам вързан 200 литра бойлер с 3 серпентини 2 от които ползвам Бойлера пак е Български. Миналото лято го ползвахме малко на ток и ми се стори доста икономичен. Есента ми свързаха и соларната система. Ползвам немски колектор марка Wolf. От който смея да твърдя че съм извънредно доволен. Тръбите на соларната система са медни и са изолирани с някакъв вид мека гума и отгоре с алуминиево фолио. Тръбите на парното са марка HENCO http://www.henco.be/ Белгииски. Като качество ми се струват доста добре въпреки че много не разбирам. Прецених че е добре да вкопая тръбите в пода вместо да ми се подмятат по стените. Тъста ми на долния етаж прецени че е по добре да се виждат тъй като ремонтите доло така или иначе бяха приключили. Тия всичките работи ги пиша малко или много зада споделя мнението си от подобен род система. Тъй като в интернет прочетох доста писано и много се чудех как да се отоплявам. Преди да сложа парното си мислех че е доста добра идея да се отоплявам с климатици. Купихме си за хола и зимата ни замръзна при условие че не е спиран и все пак е доста скъп климатик. А аз вече бях с малко дете! Както и да е решено беше че ще се прави парно. Въпроса беше какво ще е горивото. Четох разни статистики някои от които ми се сториха големи стъкмистики. Преди имахме парно правено по домашно му и горяхме към 12 тона домбас. на сезон е някои сезони и по 8 тона но рядко. Още не са ни газифицирали селото и нямаше как да ползвам Газ. На ток ми се стори доста по скъпо. Въглещата са голяма занимавка и винаги си много мръсен да не говорим колко отпадак остава. Работата е двойна веднъж на есен имаме прибиране на въглища и на пролет имаме изхвърляне на боклуци голяма хамалогия. Да не говорим че ни вземат 100лв на курс до сметището на Цалапица. Тази есен си купих 3 палета пелети които са по 1050 кг. за 300лв за тон. Казаха ми че ако купувам през лятото цената е 250лв. а имало години в които са продавали и на 200лв. В момента първото качество е 380лв. Намират се и на 300лв но не много добро качество пелети.
Общо взето повечето производители които съм издирил продават 3 вида качество на пелети от дърво. разликата м/у качествата е в съдържанието на пепел. Купих си по 10 торби и от другите качества за да видя как се държи горелката с тях преди да си купя по голямо количество. От фирмата която ми инсталира котела ми казаха че за всеки вид гориво трябва системата да се пренастройва. Общо взето горелката се затлачва от ниското качество пелети но пък те са по богати на смоли и ми се струва че имат като че ли малко по голямо КПД. но пък от друга страна са доста занимавка с това почистване. Най-доволно е А качество от 2 палета изгорени до момента това са 2100кг от ноември мисля почнахме да ползваме по редовно котела да сме събрали 1 кофа пепел която м/у другото хвърлих в градината за тор :) Къщата ми няма изолация но е добре измазана тази година си сложих и нова дограма. Хора ако нямате пари не почвайте ремонт много е гадно да го докараш до някъде и да спреш. Според мен на теб ти трябват пелети или камина с еко брикети и малко въглища. Ползата от пелетите е в управлението на процеса на горене
като ти трябва топло пали като не ти трябва поддържа минимална температура. От доста неща зависи управлението на котел на пелети. Котела ми е предназначен да гори въглища но му изкорубиха скарите и ми сложиха нова вратичка на която се монтира горелката. Тази горелка има компютър който контролира подаването на пелети това е 1-вото място за управление на горенето към този компютър се вързват 2 сензора за температура които управляват включването и изключ ването на горелката единия е по скоро защитен. а другия ми стои на 65 градуса. Циркулацията на водата в системата на парното се осигурява от водна помпа която е направена при мен да изключва на 50 градуса. Малко под 50 градуса горелката пак се включва. На всеки радиатор имам една врътка Honywell това е велика фирма , вижте това нещо струва ми се много добро. Отделно имам в хола пак на същата фирма управление което при определена температура може да изключва горелката. Това управление ми дава възможност в раз личните части на деня да си задам определена температура в помещението и то да ми я поддържа. Но не се лъжете термоглавите по горе са доста по добро и евтино решение. Като цяло управлението на една такава система е доста сложно тъй като има доста места които може да барнеш и нещо после да не ти е топло. Малкия в къщи постоянно си играе с термо главите и това май им е единстерния недостатък :) Но за апартамент си мисля че един пелетен котел на Wolf е едно доста добро решение стига да ги имаш паричките щотто май не е много евтин. Не знам кой го продава в BG но имам един приятел в Германия има подобен и е много доволен. http://www.wolf-heiztechnik.de/тук може да погледнеш.

Ако някой има информация за производители на пелети и адреси моля споделете я. Когато има конкуренция надявам се производителите да се замислят за качеството и да погледнат малко и от нашата камбанария защото когато ние сме доволни и те ще са. Най малкото ще ги препоръчваме ние клиентите.

Миналата седмица изгоря захранващия блок на горелката от фирмата която ми поддържа парното го смениха без пари и ме разпитаха от къде вземам пелети. Нямам много поглед върху това къде се произвеждат в БГ но Аз съм от Пловдив в Рогош има но не ми се сториха добри като качество. Във Велинград има 3-ма производители и там има повечко конкуренция и като че ли държат повече на качеството заради това. Фирмите за които знам са тези

Фирма / Град / Суровина
G T I ЕООД - Мизия - дървесина и слама
Екофлам ООД - Велинград - дървесина
Ерато Ресурс Е00Д - Хасково - дървесина
Екокалор ЕООД - Велинград - дървесина
Свилоза АД - Свищо - дървесина
Биофаайър ЕООД - Велинград - дървесина

Средно разхода ми на пелети за денонощие е около 2 човалчета а те мисля са 30кг. Надявам се като направя изолация разхода да падне.
На пролет може да пробвам и пелети от сламат как гори ще споделя впечатления :)

Прикачен файл

DSC01762.jpg
Стаята след ремонта и парното
DSC01762.jpg (22.4 KиБ) Видяна 16041 пъти

Прикачен файл

615952_RB_00_FB.EPS[1].jpg
Друга снимка на термоглавата
615952_RB_00_FB.EPS[1].jpg (9.17 KиБ) Видяна 16041 пъти

Прикачен файл

615952_BB_00_FB.EPS[1].jpg
Тази термо глава е много добра но си е и цифра в сравнение с обикновенната врътка . Но пък не го мислиш денем 20 градуса нощем 18 и без грижи. Пък и тя има доста възможности
615952_BB_00_FB.EPS[1].jpg (7.48 KиБ) Видяна 16041 пъти

Прикачен файл

BPHnormal[1].jpg
Пилетния котел за който ви говорих някога ако се налага да правя на ново ще искам него :)
BPHnormal[1].jpg (46.23 KиБ) Видяна 16042 пъти
Последна промяна от sonaris на пет яну 30, 2009 1:48 am, променено общо 2 пъти.
Time2Burn - специалист
пИлети се казва само в Пловдив. Тук сме виртуален свят и им казваме пЕлети. Моят съвет е че с пелетите излиза най - скъпо, а и цената им непрекъснато се по качва и то по - често отколкото на ток. Причината за високата им цена е голямото търсене на пелети от Италия и големия износ.
fbr - майстор
Можем да разберем дали е по-скъпо ако знаем калоричността на един килограм пелети.1 кг. пелети са приблиително 0,30лв. Така ще разберем колко топлина ще получим за парите си .Така че без тези данни не може да се казва, ето това е евтино ,а това скъпо.
filmatoplo - майстор
Термоглавите ме накефиха .Коя фирма ги доставя .
Time2Burn - специалист
fbr написа:
Можем да разберем дали е по-скъпо ако знаем калоричността на един килограм пелети.1 кг. пелети са приблиително 0,30лв. Така ще разберем колко топлина ще получим за парите си .Така че без тези данни не може да се казва, ето това е евтино ,а това скъпо.
Един килограм пелети е точно 0.40 лева, или казано накратко един чувал е 6 лева за 15 кг.
Разход грубо - 4 чувала за денонощие и то при слаб консуматор - каминка с водна риза не повече от 10-15 киловата с изводи на ризата един цол. Темата е коментирана доста, не ти трябва да си инженер за да прецениш че с пелети е най - скъпото отопление за момента.
  • 1
  • 2

Тема "Малко дa побистрим парното отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: