• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се, че може топла вода да се получава директно от котела на проточен принцип, ако той е двуконтурен, но за къща е по-подходяща схемата с бойлер. Този, който е дошъл за газовата инсталация, дали е оторизиран за тази цел?
Ето един подходящ бойлер за газов котел - имат и други, с две серпентини, но ги няма на сайта, мога да ти дам номерата на моделите. Може и на друг производител - Сънсистем и др. http://eldominvest.com/bg/1/id/10/page/ ... -view.html
maestroone - напреднал
Да, оторизиран е. Той прави инсталацията на един колега. Сега ще прекараме около 10 метра подземна тръба и нататъка вече медна за газовата инсталация. Аз смятах той да ми прекара медни тръби от газовия котел към колектора на втория етаж, но мисля да ги направя сам от пластмасовите тръби, понеже не знам дали става връзка между медните и пластмасовите тръби. Нали трябва тръбата, която излиза от котела, да се разклонява веднъж към бойлерите и лирата, втори път към колектора за подовото отопление и трети път към колектора на втория етаж. И той както ми обяснява, че тези бойлери не са ми нужни, няма смисъл да споря с него. Ще му кажа да ми пусне тръба към готварската печка на кухнята на първия етаж. Тръбата за газ под земята с нещо обвива ли се , в смисъл изолира ли се ? И тези медните за газ, които са вкопани, изолират ли се ? Той трябва да ми даде документация, нали ? Понеже газта в нашия квартал казаха, че ще дойде след 1-2 години. Но аз тъй като правя основен ремонт, се подготвям. Благодаря за отговорите !
Газовата тръба под земята може да бъде от полиетилен ПЕВП или от стомана. Ако е от стомана се изолира с два слоя изолационна лента, той технологията я знае. Вкопаните медни тръби също се изолират за предпазване на медта от въздействието на вар, цимент, гипс. За документите има два варианта - ако сега си платиш проекта и таксите за техническия надзор е по-добре, защото ще се издаде междинен протокол за изпробването на изградения участък и ти имаш документ за тази вкопана част от инсталацията. Другият вариант е да го правиш, а после да оправяте документацията, но този вариант не ти го препоръчвам, защото след 2 години може той да не е на пазара, а друга фирма трудно ще се ангажира да узаконява нещо, което е вкопано и не може да се види как е изпълнено. Във всички случаи трябва да надуете с въздух изградения участък, за да го изпробвате.
2v6 - майстор
maestroone написа:
Този, който дойде за газовата инсталация, ми каза, че тези бойлери въобще не ми трябват. Газов котел ми е бил достатъчен. Към него се свързвала топлата вода. Аз много не му вярвам. И ми се иска да направя газова инсталация + бойлерите. Единият, който няма серпентина, ще го махна. На негово място най-вероятно ще взема 150-литров.
2v6 ти ме съветваш подовото отопление да го правя с ф20, така ли ?
А може ли някой да пусне една примерна схема на газова отоплителна инсталация, която да захранва бойлери, лира, подово отопление и на втория етаж само радиатори. И след време, когато събера пари, към тази инсталация ще се включат слънчеви колектори. Възможно ли е това или аз фантазирам ?
Първо решил ли си какъв котел ще слагаш?
Щото като гледам отиваш на голяма инвестиция, без проектиране - резултатите обикновено са лоши :idea:

За тръбата съм написал ф20. Ако ти идва скъпа може ф18. С ф16 става лошо :!:
maestroone - напреднал
Не е проблем да взема тръбата ф20. Искам да стане качествено. След като го направя да не съжалявам. Специално за отоплението (то почти във всяка сфера в строителството) скъпото (в разумни граници) в дадения момент излиза евтино след време. Тръбата ф20 ще бъде "unitpipe" - Made in Bulgaria. Не съм питал за цените на котлите, но имам една брошура на "DeDietrich". Може би котелът ще бъде от тази фирма. Пък и аз тези пари за отоплението ги давам на части. Сега ще дам за тръби, после като дойде газта ще се довърши цялата инсталация.
Лазаре, техническият надзор за пробата аз ли трябва да го осигуря или пък това е работа на майстора ? И този надзор след пускането на газта продължава ли да наблюдава инсталацията или пък това го правят от Овергаз ? Понеже чух, че всяка година идвали да гледат тръбите. И това табло за отчитане на газта може ли сега да го сложим след подземните тръби и преди медните ? Благодаря за отговорите.
P.S.: Майсторът щеше да дойде днес. Сега ми се обади - идва утре.
Искай от тази фирма да ти изготви проект, който трябва да е одобрен от техническия надзор, това е тяхна работа. След като се е разписал на проекта, после пак той ще ти приема инсталацията, издава ти паспорт и след това всяка година прави преглед и се разписва в книгата - това е негово задължение. Ти гледай да си изряден с документите, защото работите ще се разсрочат във времето. Таблото ще го сложат Овергаз на улицата и е добре да минеш и през тях, за да уточните сроковете.
maestroone - напреднал
Този майстор нещо ме моташе и му казах да не идва. Обърнах се към други 2 фирми. Едната фирма казва, че е по-добре надземната част, която ще бъде вкопана в мазилката и замаската, да бъде от стоманена тръба. Тя утре ще ми даде оферта. А другата фирма е Овергаз. Тя вече ми даде оферта и казват, че е по-добре надземната част да бъде от медни тръби. Какъв съвет бихте ми дали ? С медна тръба ли да я правя или със стоманена ?
В такива случаи аз от земята излизам със стомана до 1,5-2 м за да е по-неуязвима и тогава чрез холендър преминавам на мед. Може да се сложи и кран. Правилно си постъпил с "майстора", и аз имах такова чувство.
  • 1
  • 2

Тема "Относно газово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: