Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ротационен вентил -така се казват с механично действие се завърта стержина който отваря или затваря потоците преминаващи през него .Марки -Хонейуил,Данфос ,Имети - допълнително към тях се монтират задвижки контролирани от терморегулатори . Защо трябва да се регулира температурата към радиаторите - ами цяла софия затова пищи от големи сметки -и в студ и Пек към радиаторите пращат вода с еднаква температура .Логично е да се следи стайната и външната температура и да се регулира водната чрез вентила - а не да се бъзика температурата на котела - и да гори като разпран.Така се прави в цивилизованите държави -и няма преразход в слънчеви дни и стопени тръби с Ал вложка от температура над 80 гр.До месец ще правя такава система с Атмос и контрол на малък и голям кръг -ще ви пиша като е готово.
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Ротационен вентил -така се казват с механично действие се завърта стержина който отваря или затваря потоците преминаващи през него .
Май говориш за вентил с моторна задвижка. Къде си видял да пише "ротационен вентил" :?:
filmatoplo написа:
...
Марки -Хонейуил,Данфос ,Имети - допълнително към тях се монтират задвижки контролирани от терморегулатори .
Ти говориш за по-просто управление, а даваш 10 пъти по-сложни и скъпи идеи :)
filmatoplo написа:
...
Защо трябва да се регулира температурата към радиаторите - ами цяла софия затова пищи от големи сметки -и в студ и Пек към радиаторите пращат вода с еднаква температура .
Там където се ползва камина Прити или друг котел няма големи сметки. В София пищат само хората с големи сметки - колко са 10, 20 хиляди :?: Знаеш ли колко от останалите 2000 хиляди не се оплакват от големи сметки и колко пък са доволните :?:
filmatoplo написа:
...
Логично е да се следи стайната и външната температура и да се регулира водната чрез вентила - а не да се бъзика температурата на котела - и да гори като разпран.Така се прави в цивилизованите държави -и няма преразход в слънчеви дни и стопени тръби с Ал вложка от температура над 80 гр.До месец ще правя такава система с Атмос и контрол на малък и голям кръг -ще ви пиша като е готово.
Ако приемем че "голям кръг" означава циркулацията през радиаторите, то "малък кръг" е циркулацията през котела. Какво разбираш под "контрол на малък кръг" :?: Не е ли "бъзикане" на температурата на котела :?:

При камините-котли Прити контрола на температурата в стаите става единствено чрез промяна на силата на горенето -
ръчна промяна на въздуха за горене и ръчна промяна на скоростта на добавяне на дръвцата :wink:

Регулирането на температурата към радиаторите е общо взето безсмислено, както вечи обясни LazarGanev :idea:
filmatoplo - майстор
2в6 стига де , чукни в гугу -ротационен вентил :wink: . Нали печките Прити по модел на котлите са една алтернатива която поради социална политика се внедри в частните домове .И бате Ваньо майстора пуска тръби и помпа готово - да ама не , когато пече кладем огъня малко ,когато е студ кладем повечко . Резултата е на лице -катран ,конденз и пробив на ламарината .Това по повод на печиците -не можем да изискваме от тях да работят като котли и да ги накичим с автоматика 2 пъти по скъпа от печката -затова ще се пробиват за 200-300 лева толкова.Аз говоря за котлите -и съм свидетел как работи един котел с вентили и регулиране на кръговете и котел само с помпа . При първия липсва -опушеното котелно , катран и конденз в котела и по целия комин ,прегряване на тръби и изолация , корозия на ризата ,харчене на безбожно много гориво .И на вън хората си монтират вентили и на най малката каминка с водна риза с контрол от стаен термостат - само ние я караме гьотере . :wink:
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
2в6 стига де , чукни в гугу -ротационен вентил :wink: .
То може ли човек да им хване дирята на всички преводачи :? Сега остава да кажеш каква е цената на вентила със задвижката, ама в някоя друга тема - такива вентили нямат приложение при системи с ръчно зареждане :idea:
filmatoplo написа:
...
Нали печките Прити по модел на котлите са една алтернатива която поради социална политика се внедри в частните домове .И бате Ваньо майстора пуска тръби и помпа готово - да ама не , когато пече кладем огъня малко ,когато е студ кладем повечко . Резултата е на лице -катран ,конденз и пробив на ламарината .Това по повод на печиците -не можем да изискваме от тях да работят като котли и да ги накичим с автоматика 2 пъти по скъпа от печката -затова ще се пробиват за 200-300 лева толкова.
Точно заради различната сила на огъня се слага такъв вентил :!: На схемата е единия начин за свързване. Предпазва от конденз без значение колко силен е огъня. Най-евтините каминки с водна риза са над 300 лв. Термостатични смесителни вентили на 3/4" има и за около 40 лв - кое му е скъпото :?: С такъв вентил и камината не хваща ръжда, и бойлера със серпентината си държи топлата вода :idea:
filmatoplo написа:
...
Аз говоря за котлите -и съм свидетел как работи един котел с вентили и регулиране на кръговете и котел само с помпа . При първия липсва -опушеното котелно , катран и конденз в котела и по целия комин ,прегряване на тръби и изолация , корозия на ризата ,харчене на безбожно много гориво .И на вън хората си монтират вентили и на най малката каминка с водна риза с контрол от стаен термостат - само ние я караме гьотере . :wink:
И как така стайния термостат управлява най-малката каминка с водна риза :?:

Прикачен файл

untitled.GIF
Свързване на термостатичен вентил за осигуряване на минимална температура на водата на входа на котел (камина с водна риза)
untitled.GIF (5.54 KиБ) Видяна 3410 пъти
filmatoplo - майстор
За едно и също говорим :) ама всеки със свои думи го изразява -извода е един -монтирайте си на печките уред който ще ви усигурява контрол на връщащата вода , така намаляте конденза .
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
За едно и също говорим :) ама всеки със свои думи го изразява -извода е един -монтирайте си на печките уред който ще ви усигурява контрол на връщащата вода , така намаляте конденза .
Не е задължително на връщащата вода :idea:
Ако се сложи на изхода и се настрои на 60 градуса пак няма да има конденз (стандартните предпазни вентили за котли са за 45 на вход и 60 на изход :idea: ).
Дима от дървата кондензира когато водата е под 45 градуса.
При нормална циркулация и 60 градуса на изход от котела, на входа при такава схема няма да спадне под 50 градуса - няма да има никакъв конденз :)

Прикачен файл

untitled.GIF
Свързване на термостатичен вентил за осигуряване на минимална температура на водата на изход на котел (камина с водна риза)
untitled.GIF (5.49 KиБ) Видяна 2988 пъти
filmatoplo - майстор
Обяснявай схемата де - значи при така поставен и нагласен вентил на 60 градуса помпата първоначално ще върти в кръга -Н до достигане на 60 гр и тогава ще се отвори кръга към -С подаване към радиаторите . Ако е така добре .
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Обяснявай схемата де - значи при така поставен и нагласен вентил на 60 градуса помпата първоначално ще върти в кръга -Н до достигане на 60 гр и тогава ще се отвори кръга към -С подаване към радиаторите . Ако е така добре .
Да, така работи.
filmatoplo - майстор
Правил съм по тази схема , иска втора помпа за радиаторите - инак към тях е слаба циркулацията .При печка и 2-3 радиатора може да сработи но при по сложна конфигурация с котел и комбинация с различни отоплителни тела не става - така едно време бях подведен от проектанта на една фирма .Иде ми да ида сега и да го нашамарям-понеже му нарисувах схема и го питах за последно преди да закупя всички компоненти за системата преди монтажа .Той каза -ние така ги правим . :evil:
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Правил съм по тази схема , иска втора помпа за радиаторите - инак към тях е слаба циркулацията .При печка и 2-3 радиатора може да сработи но при по сложна конфигурация с котел и комбинация с различни отоплителни тела не става - така едно време бях подведен от проектанта на една фирма .Иде ми да ида сега и да го нашамарям-понеже му нарисувах схема и го питах за последно преди да закупя всички компоненти за системата преди монтажа .Той каза -ние така ги правим . :evil:
И какъв е проблема когато е слаба циркулацията :?:
Само с втора помпа към радиаторите не става :idea: Дал съм по-назад схема за бърза циркулация през радиаторите.

Тема "Проблем с корозия на стоманено котле Прити 26KW." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: