Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, имам една къща на село, стара тухлена, в момента я ремонтирам малко по малко. Сега съм се заел с отоплението. В едната стая има огнище което е доста голямо, чудех се дали има някакъв вариант да се монтира водна риза на това огнище? ама не знам има ли такива ризи, гледах, че се продават "Камини за вграждане", то си е все едно печка, само дето се зазидва в огнището. А примерно огнището както е така голямо, може да му бутам и по големи трупчета, нали се сещате. Та ще съм ви благодарен ако някой сподели идеи относно монтиране на водна риза в огнище..
ArturDent - Почти Безобиден
По принцип можеш да си направиш някаква самоделка на серпентини, които да ограждат отвътре огнището. За това обече ще ти трябва железар, заварчик (много кадърен). Накрая обаче можеш да получиш една много скъпо струваща БОМБА. Не се шегувам! Има толкова много неща които трябва да се предвидят че ме страх дори да си помисля.

Мисли над варианта, частично да сложиш някъкъв кожух отгоре и с въздъхуводи да си закараш топлото където искаш.
Ако пуснеш снимки ще е много по-лесно за обяснение.
filmatoplo - майстор
Ако реши да е парно с водна риза по добре да си я направи системата отворена - за заварките няма проблем ако разполага с моя заварчик :wink: , като идея пък може и със въздуховоди да я спретне .
kaishew - специалист
Здравейте,и аз преди време попитах за нещо подобно но не получих кой знае каква помощ,затова повиках неволята и взех,че измислих и направих следната"въздушна риза",която се оказа доста успешна.При горене на огъня ,в края на въздуховода идва топъл въздух с около 100 градуса.А той идва от вън с вентилатор.

Прикачен файл

Picture (13).jpg
Picture (13).jpg (232.92 KиБ) Видяна 6056 пъти

Прикачен файл

Picture (15).jpg
Picture (15).jpg (194.52 KиБ) Видяна 6056 пъти

Прикачен файл

Copy (2) of Picture 043-1.jpg
Copy (2) of Picture 043-1.jpg (27.94 KиБ) Видяна 6056 пъти
kaishew - специалист
така че ,мисля че може да се направи нещо подобно в зависимост от размери и конкретна конфигурация.Даже го предвиждах през лятото да въртя вода през тази риза и да топля водата на басейна ама то си беше достатъчно топло и не се наложи.А това е температурата на самата риза при експлоатация.Така пък има възможност за индувидуално приложение.

Прикачен файл

Picture 0041.jpg
Picture 0041.jpg (203.65 KиБ) Видяна 6043 пъти

Прикачен файл

Picture 0441.jpg
Picture 0441.jpg (197.2 KиБ) Видяна 6043 пъти
Снимки ще направя като ходя в петък и в събота, ще пост-на тук, да видите за какво става на въпрос. Ще измеря и точната квадратура на помещенията. Повече ми харесва варианта с водна риза, отколкото с въздушна. Системата ще е отворена. За заварките няма проблем, познавам точния човек който ще свърши работата. За сега май няма повече какво да се каже, като си отида ще измеря огнището и стаите и ще пост-на резултатите тук, да го мъдрим :D. Благодаря на всички за отговорите
ДРАГОМИР - специалист
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Последна промяна от ДРАГОМИР на чет окт 15, 2009 4:36 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Кайчев -Мерлото не те ли сгря че прибегна до (климатика ) па и жената само требе да ти каже- мъжо купих си нови ботуши и си готов сгрят :drinkers: .
zmeios - специалист
Евалата на Кайчев за добре илюстрираното мнение!

Не разбирам защо хората се пънат постоянно да пренасят топла вода и с нея да се отопляват, когато има точни условия да пренасят топъл въздух.

Единственото преимущество, за което се сещам при огнище в селска къща, е че при водата изходите на загретия въздух "не духат". Или поне не им се усеща, защото конвекторите духат в подходяща посока.

Във Америка 2/3 от къщите, строени след 1950, имат въздуховоди вградени в стените, откъдето подухва затоплен въздух (на ток обикновено, ама има и други варианти). Не говоря за някакви тузарски сгради, а за народни, обикновени къщи, от дървени греди (там дървото е евтино) и гипскартон.

Там отводните канали за топлия въздух ги слагат ниско долу над пода. Отпред се слага декоративна решетка. Даже и по нашите железарии ги има тия решетки.

Вярно, там загряването на въздуха става в мазето, и се "издухва" нагоре към първия (и обикновено единствен) етаж. Ама щом при Кайчев системата работи с тоя кюнец... такова... въздуховод :) под тавана, значи едва ли това е огромен проблем.

Тема "Идеи за огнище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: