Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Transporterr - специалист
бих ти посочил поне две причини за пъненето..

1.пренасяйки въздух смесваш всичкия въздух в къщата .Айде сети се сега някой ако пръдне в хола какво става в спалнята :?:
2.ефективноста на пренасяне на топлина с въздух е по малка (нека еспертите по топлотехника да добавят алфте и делтите по въпроса )

стига ли ти? :)
ДРАГОМИР - специалист
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Последна промяна от ДРАГОМИР на чет окт 15, 2009 4:37 pm, променено общо 1 път.
Transporterr - специалист
естесвено че съвременната наука и техника има решение привидно за всеки проблем но дискомфорта си оставва да те лъха въздух със "смесено съдържание" ...мерси :?

по меду другото другаря Кайчев да няма огнеупорни гащи :-D
torbalan - Дървен философ
топленето с открито огнище си е вид готина гъзария...
да се слага водна надали ще е ефективно а и ще изглежда грозно...

аз също съм за варианта с въздуховодите...
Ще пусна снимките в събота като се прибера, да го измислим как да стане. Почнах да се замислям за въздушната риза, само че малко не са ми ясни нещата, ще трябва да минават през тавана кюнците и да духат от горе на долу, ама дали ще се получи не знам, нали по принцип топлия въздух отива отгоре, къщата е без мазе, може би ако изкъртя по пода, ама е много за къртене и да се пуснат там въздуховодите нямам си на идея как ще стане.

Кайчев, вентилаторът ти какъв е? И също така как е поставен? Да тегли студен въздух и да го прекарва през ризата или направо тегли топлият въздух от ризата? Дали ще стане да топли три стай, общо около 50 квадрата
kaishew - специалист
За това дали ще отоплява тези 50 кв.м. зависи от мощноста на самата риза и ще се радвам ако някой помогне при пресмятането,я формула я методика.Иначе вентилатора е от вън и вкарва пресен въздух в ризата от където отпада опасноста за различните миризми.Отделно и помага на горенето на огъня.Тъй като въздуха е с определено налягане се оказа че няма никакво значение къде го караш да ходи.За "огнеупорните гащи " там просто огъня гори по слабо и температурата е по ниска.Понеже сме в направи си сам вентилатора е от аспиратор с около 300 куб.м. на час а за налягането нямам данни.През зимата го ползвах и при -10 градуса от вън и пак си работеше.Ако те интересува нещо повече утре ще направя още снимки.
zmeios - специалист
disela написа:
ще трябва да минават през тавана кюнците и да духат от горе на долу
Принципно няма проблем - кръчмите с растерни тавани масово така им правят вентилацията в окачения таван - обаче най-добре предвиди вентилаторите да са по един във всяка точка на "издухване" -- не съм сигурен че ще сколасаш да намериш свястна, нескъпа турбина, която централно да "вкарва" колкото трябва.

Плюс това, ако имаш вентилатор във всяко помещение да дърпа, ще може да се пуска и спира индивидуално, т.е. донякъде да си регулираш топлината поотделно в помещенията. Иначе ще е "както дойде".

Вентилаторите непременно с регулатор, монтиран на стената (като димър за осветление, ама регулаторите за вентилатори са по-специални).

Тук има колеги които се занимават професионално с HVAC и им е ясно всичко как се смята, ама е доста пара професионалното изпълнение :(
kaishew - специалист
Ето и още малко от мен

Прикачен файл

Picture 241.jpg
Picture 241.jpg (178.99 KиБ) Видяна 4739 пъти

Прикачен файл

Picture 237.jpg
Picture 237.jpg (239.4 KиБ) Видяна 4739 пъти

Прикачен файл

Picture 236.jpg
Picture 236.jpg (200.81 KиБ) Видяна 4739 пъти
filmatoplo - майстор
Стара кримка си ти :wink: , в тая стаичка зад вентилатора ли правиш дистилация на плода от хасмата -защо не :-D .
pointx - напреднал
Аз мисля, че отопление с въздоховоди е доста по добро решения за вила от водното защото ако е с водно и не отидеш зимата примерно 1 месец и не си източил системата има опасност да замръзне и да отиде всичко.. Но от друга страна с въздух не ли все пак по неефективно. Имам предвид че постоянно трябва да има висока температура в камината за да успява да стопли въздуха - което предполага, че нощес като си легнеш в 12 ще се събудиш в 4-5 умрял... В голямо чудене съм как да го правя при мен.

Тема "Идеи за огнище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: