• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacket - специалист
Напълно е възможно. Имам и изходи, които мога да управлявам на базата на разни критерии. Единствения недостатък е че управлението е софтуерно от отдалечена машина, но това ще го променя ако ще правя подобно нещо.
В момента бойлера е откачен от колекторите, защото няма място за него (в последствие на негово място е бил монтиран втория радиатор в хола, който е в усвоен балкон), но аз така или иначе единия радиатор в хола не го използвам, мога да се пробвам да скалъпя нещо :)
Дори ако го направя със сигурност ще сложа и ръчно спиране/пускане (софтуерно), защото примерно като си легна нямам нужда да ми се топли бойлера, а камината да ми топли колкото може повече време радиатора в спалнята.
Другото което пък ми хрумва сега е, че по този начин ще мога да използвам бойлера като "предпазен клапан" - вдигне ли системата над 90 градуса се включва бойлера и дръпва веднага температурата. Освен ако вече не е включен де...

Проблема ми е, че досега не съм се занимавал с такива тръби. Какви инструменти ще ми трябват за развиване/завиване, евентуално рязане?
Този вентил също така от къде мога да го намеря?
Ще трябва ли да източвам цялата система при разглабянето?
Jacket, благодаря за отговора. Смятам също да измервам, наблюдавам и контролирам процеси в реално време, така че може да обменяме информация на тази тема.
Аз също съм начинаещ огняр. Имам само няколко паления на камината. Монтираха ми я преди две седмици. Благодарение на по-опитните колеги във форума научих доста неща за отоплението с камина с водна риза. Все още са високи външните температури за да разбера дали системата ми е правилно проектирана.
AntonBM е отговорил на повечето ти въпроси. Наистина е много важно първоначално да се подгрее водата до 60 градуса и тогава да включва помпата. През това време аз държа клапата на димните газове напълно отворена, а въздуха за горене регулирам с издърпване на чекмеджето за пепелта. Колкото е по сух материала, толкова е по -буен огъня. Пробвах с букови дърва рязани тази година и рязани преди три години. Разликата е очевидна. Доволен съм и от екобрикетите на "Кади", препоръчвани също от съфорумци. За по-ниски температури съм приготвил и малко домбаски въглища.
Бойлера е добре да работи. След като достигнеш желаните температури по стаите включваш накрая и неговата циркулация ръчно или автоматично, както си решил. Но препоръчвам да ти го върже някой с опит. Предполагам че трябва да се източи инсталацията, да се свържат тръбите на серпентината на бойлера към колекторите, да се напълни отново и да се обезвъздуши инсталацията. На моя бойлер на най-високата точка има автоматичен обезвъздушител.
Jacket - специалист
И аз паля по този начин - клапата на комина напълно отворена, но почти всеки път като се включи помпата до няколко минути ми намалява силно огъня...
С чекмеджето не мога да регулирам, тъй като то е зад вратичката на камерата, но пък за това си я има тази долната клапа предполагам.

Екобрикети мисля и аз да си взема точно от тези за да си реша горния проблем. Разпалвам отначало с брикети, докато се загрее ризата и след това минавам на дърва. Не знам само колко време гори един брикет и какво е нужно за разпалването му.

А иначе и при мен на бойлера е поставен автоматичен обезвъздушител най-горе.
Jacket - специалист
Явно ще трябва да слагам друг термостат... този просто няма как да го направя винаги да включа правилно поради мястото на което стои. Явно коляното се загрява прекалено бавно.

Тази вечер разпалих по-сериозен огън първоначално и вече чувах, че водата почва да бълбука, а помпата още не беше включила, добре че съм си извадил и отделен бутон за ръчно включване.
Като я пуснах датчика на колектора отчете 60 градуса за момент, което значи че водата е била доста повече.

Може ли да ми препоръчате някакъв термостат, който да не е от този тип (контактен), а да има отделен датчик, който да мога да закача директно към тръбата непосредствено на изхода на камината.
Аз пък ще се хвана да си пусна по-дълъг кабел за температурния ми датчик и ще го сложа също до термостата, а не на колектора, защото така не ми дава точна представа за температурата в началото.

Между другото направих малко промени по програмката :)
Черната линия на графиката е индикация за работа на помпата.

Изображение
AntonBM - специалист
този термостат е с много малки датчици (термодвойка)
http://www.intiel.com/dt-3_01_bg.pdf
Прикрепят се външно на стената натръбата.
Евтин е 65 лв. и върши работа. Може да ти управлява и бойлера. В схемата (гледай „В”) е дадено управление на бойлера с моторна задвижка, но става и с магнет вентил.
единак - специалист
Страхотно развитие има тази тема, много полезно.

АнтонБМ,

Този, който си дал не работи ли само на разлика от 2-20г? Как можеш да го нагласиш да ти се пусне помпата при Тв над 60г, независимо от делтаТ?
Виж по водната риза нямаш ли технологичен отвор за датчик, като на бойлера, но по-широк.
[/quote]
Моята камина я взех с този термометър и термостат. Точни са, мерил съм температурата и със сонда с повърхностен контакт показва същото.

Прикачен файл

5.JPG
5.JPG (59.76 KиБ) Видяна 5336 пъти

Прикачен файл

4.JPG
4.JPG (64.73 KиБ) Видяна 5337 пъти
AntonBM - специалист
Това е диференциален термостат. Това за което пишеш ти е диапазона на температурната разлика, които може да се променя. Реално това съоръжение следи 2 температури Т1 и Т2 и когато Т1>Т2 пуска помпата. Ползва се масово в слънчевите инсталации, но може да се ползва много успешно и при камини с водна риза. Дадена е схема за вързване в инструкцията (PDF). Идеята е, че обикновенно бойлера е топъл към 55-60°. Т.е. помпата ще тръгне след като камината постигне в ризата температура по-висока от неговата. Нали това искаме... Дори и бойлера да е студен примерно 10°, помпата няма да тръгне преди ризата да е станала поне 40° (тази температура можеше да се променя, но не съм много сигурен). Задвижката се слага с цел да не се прегрява бойлера. Тя задържа неговата темпераура до желаната максимална (това може да се настрои). Така помпата винаги ще работи ако камината е запалена и по-топла от бойлера.
Удачна настройка на температурите е:
ел. нагревателите на бойлера се правят да се вкчюват при Т2<45° - така това е най-ниската температура на водата в бойлера.
помпата се включва при постигане на температурна разлика между Т1>Т2+10>55°
Задвижката спира да топли бойлера при Т2>60° - помпата продължава да върти понеже бойлера отпада като консуматор и разликата межди Т1 и Т2 нараства.
Този термостат може да се ползва и без да топли бойлера (без задвижка) – само се взема неговата температура за информация (като минимална стартова).
П.П. И твоят е добър. Какви пари е и от къде го взе?
Jacket - специалист
На този диференциален датчик нещо не ми допада, че не може да се настройва температурата за включване на помпата, а само делтата. Сигурно е много добър за слънчеви колектори (вече пета година ходя на една вила на морето оборудвана със слънчеви колектори и мисля че точно такъв датчик съм виждал там, системата работи наистина безотказно), но за камината нещо не ми се рискува. На този етап не ми се тегли кабел до бойлера, доста е далечко, така че ще трябва да разчитам само на тези 40 градуса, а не на делтата.

kerk, за съжаление никъде нямам такива такива отвори за температурни сонди. А твоята система затворена ли е?
Последна промяна от Jacket на ср окт 28, 2009 7:13 am, променено общо 1 път.
Термостата, е Prodigy потопяем.
Още нещо полезно за начинаещи огняри.
http://hotfile.com/dl/15979736/395cf9c/ ... n.pdf.html
Системата ми е затворена.
Щом нямаш отвор за потопяем използвай зумера, които си сложил за сигнал висока температура като сигнала го подаваш на един ОУ с релеен изход и му даваш праг на сработване температурата на включване на помпата, примерно 60 градуса.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Няколко общи въпроси за камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: