• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
denuchi - специалист
щом ще питаш майстора, попитай го и какви мощности на серпентините е сметнал. за топлата вода, топлото и сондажа. и най добре му кажи да ти драсне една картинка на ТП и на самата инсталация. че доста гадаене ще има.
2v6 - майстор
007 написа:
Това което пише на помпата е tupe ups 15-45x20
С тая снимка направо ме разби :)
Колегите те питат за помпата с полипропиленовите преходи (изглеждат ми на 1/2"). Ако не е от пералня значи е от миялна машина :?

Това "tupe ups 15-45x20" къде го прочете? Би ли го снимал?

Компресора колко вата е?

Казваш, че термопомпата ти работи на 37 градуса. Това изходяща температура ли е? До колко градуса загрява бойлера от термопомпата (без да е включен на ток) :?:

Прикачен файл

picture_1.JPG
picture_1.JPG (91.14 KиБ) Видяна 5318 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Да не се окаже, че къщата я топлиш с нагревателя на бойлера :-D ? Колко плати за тази самоделка, ако не е тайна?
2v6 - майстор
Забравих да кажа - от цялата система най-много ме кефи топлообменника вода-фреон (този с гофрето). Доста съм се чудил как да се направи - този конструкция е перфектна :idea:
Браво на майстора =D>

Каква е помпата за външната вода? От къде се взима?
AntonBM - специалист
007 пусни още някоя друга снимка от друг ъгъл. Тръгнах по тази да гледам пътя на фреона – високо налягане, но ми се губи нещо... Не се вижда къде влизат и тръбите от отоплителната инсталация. По изпарителя всичко е ясно – хитро го е решил майстора, но защо няма топлоизолации? Така вярно, че се вижда по-добре, но няма ли кондез? Едните тръби са студени, другите топли... всичко е без изолация и затворено в талашитена кутия... Малко се съмнявам, че вадиш добър КОП от тази машинка.
denuchi - специалист
въпросите започнаха да стават доста. а сега да задам и още. в черният цилиндър влизат 3 бр. тръби поне така се вижда на снимката. двета за за бойлера примерно, а третата. по снимката се вижда че изходящата тръба за топлото е 3/4 до помпата. предполагам че след това и тя минава на ф20 както и връщащата вода. а чудно ми е и каква е мощноста на компресора. както и мощноста на тооплобменниците (серпентините) малко се повтаряма ама... спирам с въпросите.
LazarGanev - "Велик майстор"
denuchi, защо мислиш, че бойлера е отделно захранен? Според мене двете тръби ф20, които излизат от топлообменника са щранговете на отоплителната инсталация, а тази, която излиза от горния капак е ф16 и отива към разширителния съд и едновременно служи за обезвъздушаване на топлообменника. Бойлерът вероятно е вързан като радиатор. И друга помпа няма, а тая пластмаса върши цялата работа, ама до кога не се знае.
denuchi - специалист
мисля че някъде беше споменал, че за бойлера има отделен кръг. този черният целиндър + помпата от нещо си. но може и дане съм разбрал правилно. всеки път казва по нещо нова и много интересно. на затова чакам да се включи и да каже кое какво е.
Здравейте! Темата много ми харесва и реших че това ще е отоплението на моята къща подово+чилъри захранвани ТП+солари. Бих искал да ви попитам за мнение за оптималното(цена-качество) покритие на тръбите?! Над него смятам да са плочки?!
filmatoplo - майстор
Във този зеления маркуч има напъхани 6 медни тръбички ли - ако е така , майстора е гений. :) .
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: