• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dubzilla - помощник
Здравейте,

в апартамента имаме чугунен радиатор със стандартната врътка за пускане и спиране на парното (разграфена с цифри от 0 до 5 и звезда). Въпросът ми е - в тази врътка има ли някакви термопластини, който да увеличават и намалят дебита на преминаващата гореща вода през крана или тази врътка е на принципа на врътките на чешмата (отвиваш - тече повече, завиваш - тече по-малко гореща вода)?
Antonii - майстор
Това не е "врътка",а термо вентил.
С други думи тия степени които виждаш отговарят на някакви температури и за него трябва да имаш инструкция където пише коя степен на каква температура отговаря.
А поддържането на температурата става като се регулира дебита през отоплителното тяло, това вече си го прави сам. :)
Ти само задаваш градусите.
Последна промяна от Antonii на вт ное 03, 2009 4:43 pm, променено общо 1 път.
Takezo Sensey - модератор
Антоний искаше да даже :

Това не е "врътка", а термо - вентил.
С други думи тия степени които виждаш *, 1, 2, 3, 4, 5 ( някой имат и MAX ) отговарят на някакви градуси при които вентила затваря ( отваря ) . За него трябва да имаш инструкция където пише коя степен на каква температура отговаря.

Пример :

* + 5 ° ( на тази степен се оставя когато се отсъства по-дъго време от жилището )
1 + 10 °
2 + 13 °
3 + 16 °

Обикновенно между 3 и 4 има "точка" или друг знак, това е + 18 ° или т. нар. стайна температура която по стандарт се измерва на 1 метър от пода . Долу горе там ти се и пада и термо-вентила .

4 + 20 °
5 + 23 °

МАХ + 26 до 28 °

Всичките стойности са условни, за ориентир, като между всяка има и по-малки деления за по-точно "задаване" на желаната стайна температурата.В опаковата на термо-вентила има табличка с точните стойности на степените.

При зададена температура примерно на 4 което условно е 20 ° C , вентила сам отваря когато стаята се охлади до 19 ° и сам затваря когато в стаята стане 21 ° .

А поддържането на температурата става като се регулира дебита през отоплителното тяло, това вече си го прави сам.
Ти само задаваш градусите в помещението чрез степените : *, 1, 2, 3, ... , ... , MAX
liusien - специалист
Takezo Sensey написа:
................

А поддържането на температурата става като се регулира дебита през отоплителното тяло, това вече си го прави сам.
Ти само задаваш градусите в помещението чрез степените : *, 1, 2, 3, ... , ... , MAX
Здравейте, момчета! :)
Настъпва зимата и аз отново започвам да ви притеснявам... Въпроса ми е следния:
Както Takezo Sensey по-горе писа, разбирам, че дебита на топла вода която минава през радиатора трябва аз /примерно/ да го регулирам. Това става през секретния кран. Само че - има ли значение отдалечеността на радиатора от котела? В смисъл - радиатора който е най-близо до котела да е с по-затворен кран, следващия радиатор с още по-отворен и последния да е с напълно отворен кран??? Някой ми казваше или ми беше писал някъде тук /не си спомням, извинете ме/, че имало голямо значение точно тази настройка на секретните кранове за нормален топлообмен и съответно за малко по-икономична работа на котела... Котела ми е газов, кондензен /Де Дитрих/. А, сетих се последно - каква температура да му задам при която да не се губи кондензния ефект /икономичността/? На радиаторите в къщи имам термо глави, а в барчето /ако се сещате преди бях писал за него/ термо главите съм ги свалил - крановете в момента са напълно отворени...
Това е за сега... Ако нещо се сетя друго - пак ще опра до съвет при вас... :thumbs:
2v6 - майстор
dubzilla написа:
Здравейте,

в апартамента имаме чугунен радиатор със стандартната врътка за пускане и спиране на парното (разграфена с цифри от 0 до 5 и звезда). Въпросът ми е - в тази врътка има ли някакви термопластини, който да увеличават и намалят дебита на преминаващата гореща вода през крана или тази врътка е на принципа на врътките на чешмата (отвиваш - тече повече, завиваш - тече по-малко гореща вода)?
Тази врътка спира и пуска не парното, а водата към радиатора :idea:
И то в завизимост от температурата на въздуха около врътката.
Обикновено 1 - 8 градуса, 2 - 16, 3 -20, 4 - 24, 5 - 28.
Ако врътката е близо до радиатора и особено при покриване на радиатора с разни декоративни решетки температурата около нея е доста по-висока от температурата в стаята и практически се получава автоматично регулиране на температурата до радиатора. В стаята може и студено да си е :wink:
dubzilla - помощник
2v6 написа:

........
2v6 в твоя чест, всеки път когато помоля някой да загаси лампата в хола (или където и да е в апартамента), ще казвам "моля, прекъснете подаването на електричество към консуматора крушка" ;)

Благодаря на Takezo Sensey за изчерпателния отговор.
2v6 - майстор
dubzilla написа:
2v6 написа:

........
2v6 в твоя чест, всеки път когато помоля някой да загаси лампата в хола (или където и да е в апартамента), ще казвам "моля, прекъснете подаването на електричество към консуматора крушка" ;)

Благодаря на Takezo Sensey за изчерпателния отговор.
Да, на Takezo Sensey отговора е доста подробен, но с една грешка:
Takezo Sensey написа:
...
При зададена температура примерно на 4 което условно е 20 ° C , вентила сам отваря когато стаята се охлади до 19 ° и сам затваря когато в стаята стане 21 ° ...
Аз съм написал точно какво прави вентила, но явно за теб това не е от значение, както и разликата между "парно" и "радиатор" :)
pac_ - специалист
liusien написа:
Takezo Sensey написа:
................

Здравейте, момчета! :)
Настъпва зимата и аз отново започвам да ви притеснявам... Въпроса ми е следния:
Както Takezo Sensey по-горе писа, разбирам, че дебита на топла вода която минава през радиатора трябва аз /примерно/ да го регулирам. Това става през секретния кран. Само че - има ли значение отдалечеността на радиатора от котела? В смисъл - радиатора който е най-близо до котела да е с по-затворен кран, следващия радиатор с още по-отворен и последния да е с напълно отворен кран??? Някой ми казваше или ми беше писал някъде тук /не си спомням, извинете ме/, че имало голямо значение точно тази настройка на секретните кранове за нормален топлообмен и съответно за малко по-икономична работа на котела... Котела ми е газов, кондензен /Де Дитрих/. А, сетих се последно - каква температура да му задам при която да не се губи кондензния ефект /икономичността/? На радиаторите в къщи имам термо глави, а в барчето /ако се сещате преди бях писал за него/ термо главите съм ги свалил - крановете в момента са напълно отворени...
Това е за сега... Ако нещо се сетя друго - пак ще опра до съвет при вас... :thumbs:

С притварвнето на секретните вентили се балансира системата хидравлично-т.е. къде каква вода да ходи и да стига до всички радиатори почти еднакъв дебит.Настройва се опитно.За по-точно трябва да имаш колектор с дебитомери.Кондензния котел работи при ниска температура на водата около 50гр. и затова е много подходящ при изграждане на подово отопление.Може да работи и при 80-90гр.,но тогава излиза от режим на кондензация и ставя обикновен газов котел.Тогава вече нямаш икономията на кондензния!Много е важно при ОИ с кондензен котел оразмеряването на радиаторите,защото там се работи с по-ниска температура на водата!При инсталация с обикновен котел радиаторите са един размер(мощност),при кондензния се коригира размера за сметка на по-ниската температура-т.е. по-ниска температура,по-голяма площ за топлоотдаване!Сигурно ще Ти Се наложи да попритвориш някой кран в барчето.Всичко опира до проба и правилна настройка иначе- :cold: ! :2thumbs:
liusien - специалист
pac_ написа:
.....................
Сигурно ще Ти Се наложи да попритвориш някой кран в барчето.Всичко опира до проба и правилна настройка иначе- :cold: ! :2thumbs:
Ей тук е голямото ми питане! Не ми се смейте, че може би ще задавам глупав въпрос, но - въпросните радиатори в барчето са най-далеч от котела. Не е ли по-правилно да се притворят секретните кранове на радиаторите в къщи? Те са по-близо до котела и съответно мисля, че последните радиатори в бърчето да са с напълно отворени кранове?! Като са притворени на близките радиатори няма ли да се осигури по-голямо налягане към последните и така да се осъществи по-добър кръговрат на водата... или топлообмен? :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Точно така - притварят се най-горещите, за да стигне водата до най-студените
  • 1
  • 2

Тема "Настройка на парно - врътка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: