Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Горната серпентина неможе да затопли целия бойлер при което примерно от 200л става 100л който го устройва такъв вариант няма проблем.Аз предпочитам като платя за 200л да имам после и толкова топла вода.
filmatoplo - майстор
Скоро свързах 200 литра бойлер с 2 серпентини към парно с котел на тв гориво - като му включих и двете серпентини към парното - за целта направих байпас между изхода на горната и входа на долната серпентина :wink: на външните резби сложих по един холендър и с 2 колена байпаса е готов - при нужда бързо може да се преработи .Ако никога няма да слагате слънчеви панели си го свържете така . :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами тогава си вържи котела на долната серпентина :idea: :wink:
Бойлер с две серпентини се ползва за да ползваш и малкото топлинка идваща от слънчевите колектори през хубавите зимни дни. Затова слънчевите колектори се връзват на долната серпентина за да подгреят колкото могат влизащата в бойлера вода, а след това ако има нужда тя се доподгрява от котела чрез горната серпентина. Така двете системи не си пречат, а се допълват. Ако двете серпентини са една в друга, то котелът подгрява целия бойлер (както ти искаш), диференциалния термостат отчита, че температурата в бойлера е по-висока отколкото горе, в колектора и не включва циркулацията на помпата. Така ти имаш пълен бойлер с гореща вода от котела, но не използваш безплатната слънчева енергия - защо тогава си инвестирал в такава система? Затова германците не ползват слънчев бойлер по-малък от 300л. Затова се прави предварително проектиране - колко човека ще ползват водата, колко вода ще е нужна и тогава се избира обема на бойлера.
Филма, и аз така връзвам газовите котли към двете серпантини, защото българските бойлери обикновено са с малки серпантини.
kuuuuuul - майстор
Напълно съм съгласен и с двамата,но аз искам лятото да ми се топли целия бойлер защото там е далаверата.Предполагам че plamen3521 вече има достатъчно информация за да прецени кой вариант го устройва най добре.
ango - напреднал
plamen3521 написа:
забравих да пиша,че имам хоризонтален бойлер но на ток,мога ли да му купя серпентина ида спестя малко пари,благодаря на отговрили те

Има готови серпентини по железарийте около 60-70лв.В зависимост от фланеца.
kuuuuuul - майстор
За хоризонтален тези готовите не са много удачни,но предполагам че може да се направи по поръчка.
шоп - майстор
Те и за вертикални тези допълнителни медни серпентини не са удачни. Малки са с малко отдаване. Според мен е по-добре да се направи или поръча самоделка с повече витки и дължина.
предо 4-5 години монтирах такава купена за около 40 лв и не съм доволен.
LazarGanev - "Велик майстор"
kuuuuuul написа:
Напълно съм съгласен и с двамата,но аз искам лятото да ми се топли целия бойлер защото там е далаверата.
Естествено, че ще се топли целия - нали слънчевия панел се връзва на долната серпентина
filmatoplo - майстор
Монтирал съм няколко такива серпентини дето се слагат на фланеца на бойлера , Стават -те са има няма 3-4 киловата .
kuuuuuul - майстор
Лазаре извинявай грешката е моя,имах във впредвид по всяко време бойлера да ми е топъл целия,а това може да се получи само когато серпентините са една в друга иначе твоя начин е правилния при другия вариант. :prost:

Тема "бойлер със серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: