• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Със снимка и видео как на практика да си направиш такава машина. Поне базовите принципи. Домашно приготвяне на екобрикети и пелети
filmatoplo - майстор
Преди 2 часа ги пробвах в един котел - горят като вестници , вдигат температура ама много бързо исчезват и иска още :) - чувалчето свърши . :shock: Стига бе лятото сме на Перла .
moimoimoi - майстор
монтирвал съм такава машина за екобрикети- от дървен талаш
само талаш е нужен и нищо друго
машината има хидравлично бутало което компресира талаша с налягане около 100 бара
двигателя на помпата е 8киловата
цената на машината беше около 35000лева
към машината комплект има и аспирация която събира талаша от целия дърводелски цех-аспирацията е с мощност 11 киловата
Iliev Labs - специалист
Явно никой не знае истината. Аз я бях открил преди 2 години, но после я загубих.
Бях открил едно сайтче, на Великотърновска фирмичка. Може би се състоеше от един инженер и най-вероятно - жена му за общак. Той предлагаше една машинка.
Електромотор, редуктор, шнек и по спомен - кожуха на шнека грееше. С разни накрайници.
В различни модификаций, тази машинка правеше царевични пръчици, гранули от фураж (за животни) и екобрикетченца. Няма никакви свързващи вещества. Всичко ставаше с налягане и темперетура.
Цените бяха около 600 евро, зависи от модела.
После много време го търсех безуспешно. Но по време на търсенията попаднах на друг един майстор. По спомени Artiganchev или нещо такова. Тоя от едни земеделски сайтове и форуми. Прави такива за фураж. Не отговори нито веднъж, на няколкото ми запитвания по мейла.
И така истината потъна в забвение...
:(

П.П. Филма, не разбрах кое си пробвал?
lubomirlz - специалист
Моймоймой е прав, мен пък ме викаха да и разкачам кабелите нещо цилиндъра на тая не беше в ред. 7,5 киловата и беше двигателя и мисля че беше без подгряване може би щото беше 20 годишна италианка :lol: То на младите кръвта им ври :-D не че аз съм стар де :) и да може да се правят парички по тоя начин дървения талаш е евтин.
Iliev Labs,
и аз вече втора година се интересувам от такава машина. Чета из сайтовете, преглеждам обявете, но цените им космически, което от само себе си по добре да се отопляваме с дърва. Ако нещо успееш да си спомниш по конкретно за Великотърновската фирма, дай сламчица защото имам познати там.
Иначе производството не е сложно, слагаш суха дървесина и я пресоваш. По едно време мислех да си правя някакво подобие от преса, но и за тях искат ууууу.......... :idea:
zimel - специалист
Аз пресата я имам само, че не е хоризонтална като класически шприц а е отвесна и затова си помислих,че ако и пригодя цилиндър с бутало може да стане примитивен инструмент за т.н. екобрикети.
Искам да благодаря на всички които се включиха в моята тема,информацията ми беше много интересна.
Мисля,че сайтът е много сполучлив и полезен,все пак не може всички да разбираме от всичко-е има и такива хора,ама това е друга тема.
Iliev Labs - специалист
zimel , аз мислех да пробвам с брашно и вода. Знам че става здраво лепило. Но сега нямам време за това. Ако някой пробва, да пише за резултата.

Ето и една обява, на този дето не ми отговори тогава. Сега поне има цени. http://www.obiavibg.com/showad.php?adid=113303

Мен лично, на тази цена не ме интересува. Тия евтинките, мисля че излязоха в Гугъл, с ключова дума "екструдер" или "шнек".

Ето и един цитат от Dir.bg :
малко сравнение на ударни,шнекови и хидравлични преси за производство на еко брикети
ударни шнекови хидравлични
производителност: 600-700кг/час 80-120кг/час * 100кг/час
плътност на брикета: 1.15-1.2 1.4 0.8-0.9
калоричност - зависи единствено от вида на материала /ако няма добавки,но тогава вече не са ЕКОбрикети:)

надежност и издържливост на оборудването
подмяна на работния инструмент
при ударно-буталната преса втулките и поансона се износват на около 250 - 300 тона произведена продукция.изработването не е нито скъпо,нито трудно-нужен е само средно грамотен стругар,универсален струг и камера за закаляване
при шнковите преси - работния инструмент се износва бързо - на около 1тон,а изработката им е неколкократно по скъпа от тази на ударните
за хидравлините проста нямам спомени - работихме с такава преди 6-7 години
*производителността тук е моментна- ако се включи времето за подмяна на работния инструмент пада още повече!
малко за безопасността
шнековата преса е "Парно оръдие" - пуши,и стреля- трябва да се работи с каски:)
от време на време изхвърля парчета от брикета които пробиват тухли!!
единствената спокойно работеща шнекова преса съм виждал в завода за олио в гр.попово през 2002 г.,но там вида на материала беше не дотам добре очистени слънчогледови люспи
малко за цената
ако някой може да достигне продажна цена на брикети,произведени с шнекова преса 120 лв/тонбез ддс, палетизирани или 110лв/тон без ддс в чували от 25кг ще му ги изкупя всичките:)
цените са на брикети,произведени с бутално-ударна преса и са актуални към 27.09.2006г.
за контакт
0884521639
stamenov1 - специалист
Щнековите машини сбиват талаша и в последствие го и нагряват, ако не ме лъже паметта до около 250 ° при което слепването става от смолите които се намират в дървесината и налягането. Най добрата форма на брикета е квадрат със заоблени краища на 1/3 от стената, за да не превърта в машината. Имах чертеж на такава машина която я ползваше един приятел и брикетите излизаха с много висока плътност. Колкото са по плътни толкова по бавно горят и са по-калорични. Мотора за шнека беше по спомен 4 kw и 10 kw нагреватели. Имайте в предвид, че по време на работа шнека се износва доста и се налага да се наварява от време на време. Чертежите не мога да ги намеря, за което съжалявам. Имам му тел. но едва ли той ще се съгласи да ги предостави на някой безплатно.
От тези брикети имам в къщи от няколко години, и все още не са се разпаднали. Наподобяват Варненските.
Iliev Labs,
относно сайта и снимките които пускаш, от мой познати знач, че производителят се казва Валери от Долна Митрополия. Същите познати имаха за цел да започнат някакво малко производство и се интересуваха как да закупят на приемлива цена подобна машина, но и този производител нещо май ги разочарова. Българска му работа - дават обяви, рекламират се и когато клъвнеш, ............................
И из форумите четох, но никой не си дава точната информация, е нали сме Българи и манталитета ни Анадолски.
Така, че засега всичко си остава само като замисъл в главата ми с неизяснена перспектива :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Домашно производство на екобрикети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: