• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lubomirlz - специалист
Ами на лични ти бях казал че ми трябва за една камера, та датчиците там са минимум 3 и ако всичко е нормално не трябва да има голяма разлика в температурите. Каза ми че има грешка от няколко градуса но ще я ползвам само ориентировачно, поне ще разредя малко разходките, понеже сега се разкарвам през 2 часа да проверявам :)

Та така беден човек жив дявол :lol: :evil:
Jacket - специалист
Разбрах. Ами аз съм го измислил как да стане, просто ще трябва да го изпълня но ще е най-рано утре вечер.

Между другото с последния алгоритъм за "изглаждане" нещата изглеждат доста по-...гладки :cool:

Изображение
lubomirlz - специалист
Благодаря ти но но се притеснявай не е чак толкова спешно така или иначе платката ще я взимам другата седмица, датчиците и те ще ми се забавят. В пловдив намерих само един
единак - специалист
Страхотно, разкош!

Програмката с какви ОС работи?

Предлагам тази тема да се закачи като важна.
Jacket - специалист
Само под Windows, не съм сигурен под линукс дали ще се подкара с Wine, заради .Net 3.5.
По-натам мога да си поиграя с Mono и да тръгне и на други OS, но засега само Win.
ResidentEvil - специалист
Изтеглих програмата и много искам да си направя мониторинг за котела, но сигурно ще ми е трудно да намеря тези датчици. В какви магазини ги продават ?
Jacket - специалист
Самите датчици в повечето магазини за електроника. В големите (Комет, Пулсатор) със сигурност ги има, за по-малките не знам.

П.С. в момента правя нова версия съвсем от нулата, понеже старата се получи неоправдано тежка.
Засега обаче не планирам да й слагам аналоговия индикатор (циферблата долу в ляво), тъй като той е комерсиален компонент и по принцип не е редно да го използвам за свободно приложение.
Но пък ще имате пълен контрол над това какви датчици имате, максимум до 8 датчика. Примерно ще може да се настрои да работи с две помпи и 3 температурни датчика. Ще има поддръжка и на два нови датчика:

LM335, които са подходящи за измерване на околна температура, тъй като мерят и отрицателни стойности, примерно може да си сложите един такъв да мери външната температура.
H5V6 за измерване на относителна влажност на въздуха.

Ще има и отделни аларми за всички датчици.
Само че става малко бавно понеже междувременно си имам и доста други задължения, така че само малко търпение... А и гледам засега май никой не е направил постановката :)
klambrev - специалист
Поздравления от мен колега въпреки, че не подкрепям програмирането за виндолс се е получила приятна програмка за крайния потребител.
Ето един колега до къде го е докарал с пикото през веб интерфейс чрес снмп и едно какти за графиките.
http://ss7.dupnica.net/?page_id=1568
И аз съм се захванал с нещо подобно - Ruter edimax може да управлява 19 у-ва(GPIO), има си собстевена линукс ос което значи че ще може да се грижи и за много други работи. Може да работи като звукова карта, веб сървър и др. - http://www.sunspot.co.uk/Projects/sweexproject.htm
Jacket - специалист
Ами няма как, и аз до скоро се занимавах само с php, perl и т.н. но от скоро съм се запалил много по .Net и C#, просто има нужда и от други езици и платформи, няма смисъл човек да се ограничава :) . Иначе мониторинг системата на фирмата ни съм я писал изцяло на php и работи изключително бързо. Дори какти-то полека лека го премахвам, защото си пиша сам интерфейса към rrdtool. Особено с последната му версия 1.4, и новия rrdcached нещата изглеждат доста "хвъркати". Едното ми какти има вече 110 000 data source-а и скро ще има нужда от някакъв boost :)

А между другото новата версия на програмата използва точно rrdtool. 15mb архив ще събира графики за 5 години назад, като през първите две седмици данните са на 20 секунди. Работи изключително леко, надявам се тези дни да я докарам до някакъв стабилен вариант и да я пусна.
Jacket - специалист
Може да се каче че е готова новата версия 0.4b
Все още има доста за доизпипване, със сигурност ще изкочи някой друг бъг, но общо взето е в полу-стабилно състояние.

Вижте първия пост в темата.

Накратко новото.

1. Поддръжка на до 8 датчика (колкото поддържа и хардуера).
2. Поддръжка на два нови датчика (LM335 за температура и H5V6 за влажност). LM335 е подходящ за измерване на външа температура на въздуха, тъй като може да замерва отрицателни стойности, но имайте в предвид, че максималната T, която мери е 57 градуса. Също така се свързва по различен начин от LM35DZ.
3. Възможност за всякаква конфигурация на датчиците по пиновете, настройва се на всеки пин точно какъв датчик има и му се дефинира име.
4. Отделни икони в systray за всеки датчик, показващи стойността му. Могат и да се изключват.
5. Нов popup прозорец за аларма от датчик със съответния звук.
6. Тотално нов метод за рисуване на графиките. Вече се използва rrdtool, който е направен специално за складиране на такава информация с години без да заема допълнително място.
При първоначално стартиране на програмата, тя ще създаде архив с големина 15mb, който няма да расте повече, въпреки че може да складира данни до 5 години (може и повече, но засега толкова съм заложил).
Другото му голямо предимство е, че е изключително бърз в чертането на графики, без значение какъв е периода им.
7. Свалих изискванията единствено до .NЕТ Framework 2.0, който трябва да има всеки с Windows XP нагоре. Размера на програмата също е доста надолу, както и като цяло натоварването върху системата.
8. Засега премахнах Gauge-а (аналоговият индикатор), поради две причини - първо е комерсиален компонент и съответно не мисля да плащам за него, и второ вече логиката е малко нарушена. Може да имате всякакви комбинации от датчици и е глупаво да има само един такъв индикатор. Ще измисля нещо за в бъдеще, но по-скоро няма да е на главния прозорец, а ще могат да се изкарват на отделни прозорци такива индикатори за всеки датчик поотделно.

Ако вече имате старата програма, тя ще ви каже при стартиране, че има нова версия и ще можете да си я изтеглите директно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 37

Тема "Температурен мониторинг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: