• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) питай докъто съм топъл ,щото ел инсталацията и аз не мога дая разгадая :-D (ако се чудиш за главния колектор вътре има навивка от шнек за по добър топлообмен между топлата и студената вода)
filmatoplo - майстор
Мислих си да взема буфер с серпентина и по нея да пусна вода от водопровода с малък дебит под 10 литра в минута да стане проточна юнга - ама клиента не пожела щото имаше 200 литра бойлер със 2 серпентини и него свързах -двете последователно с външен байпас .Каквото можеше да се свързва го има тука приложено -управлява се от 6 контактни термостата и 4 контактора .Конвекторите работят при делта те 10 градуса а радиаторите при 20 градуса делта те - дебита се наглася лесно чрез показанията на термометрите .
msm - напреднал
filmatoplo написа:
Мислих си да взема буфер с серпентина и по нея да пусна вода от водопровода с малък дебит под 10 литра в минута да стане проточна юнга .
Здравейте,
за такива професионално изпълнени системи мога само да мечтая
браво на изпълнителите. Все пак само информативно ако се сложи една серпентина на фланец на бойлер (който смятам да ползвам за буфер) и през нея се пусне вода от водопровода какъв ще е ефекта.?
Да си дойдем на думата за моя прословут бойлер дето искам да го ползвам като буфер ако го монтирам нормално с щранга надолу и изведа една тръба ф6мм от най високата точка през фланеца (или през изходната тръба така няма да дупча фланеца) дали това ще реши въпроса с обезвъздушаването и дали тръбата трябва да се свърже с разширителя или да е свободна над нивото на бойлера?

Прикачен файл

untitled_1415.GIF
untitled_1415.GIF (9.16 KиБ) Видяна 5651 пъти
filmatoplo - майстор
Ако го обърнеш обратно бойлера и му сложиш фланец със серпентина и по нея пуснеш вода за къпане ще стане - номера е серпентината да се намира в горния край на буфера там където водата е гореща . Монтирал съм много такива бойлери които целия обем е с вода от парното а водата за къпане е в медна серпентина също в балона .Обръщането е и заради по лесното обезвъздушаване - по принцип съм монтирал по 4-5 балона и съм създавал циркулация като твоята - ама ако снимам и пусна снимки вече ще ми кажат че се хваля - иначе бас държа че такова нещо никой не е правил :wink: . Ако се възбуди интерес може да пусна нещо.
2v6 - майстор
msm написа:
Все пак само информативно ако се сложи една серпентина на фланец на бойлер (който смятам да ползвам за буфер) и през нея се пусне вода от водопровода какъв ще е ефекта.?
...
При температура в буфера 90 градуса и достатъчно дълга серпентина ще може да се къпе човек.
msm написа:
...
Да си дойдем на думата за моя прословут бойлер дето искам да го ползвам като буфер ако го монтирам нормално с щранга надолу и изведа една тръба ф6мм от най високата точка през фланеца (или през изходната тръба така няма да дупча фланеца) дали това ще реши въпроса с обезвъздушаването и дали тръбата трябва да се свърже с разширителя или да е свободна над нивото на бойлера?
Точно това се прави за обезвъздушаване - капилярна тръбичка. Отдолу се запоява кранче или преход на 1/2" и ръчен обезвъздушител за радиатор. Трябва да излиза под бойлера. Ако отива нагоре ще се получи воден затвор и обезвъздушаването ще е невъзможно.
В този случай (вход и изход на буфера отдолу) задължително ще трябва втора помпа P2, която работи докато температурата Т2 е над примерно 30 градуса.

Прикачен файл

exhaus_recuperation3.GIF
exhaus_recuperation3.GIF (8.21 KиБ) Видяна 5600 пъти
filmatoplo - майстор
Ей :) от кога си мисля че иска 2 ра помпа тук ама се подвеждам по строгия бюджет на испълнителя . :wink:щото аз под 4 помпи на система не слагам . :-D
msm - напреднал
[/quote]
В този случай (вход и изход на буфера отдолу) задължително ще трябва втора помпа P2, която работи докато температурата Т2 е над примерно 30 градуса.[/quote]

Здравейте отново
Благодаря за търпението и вниманието но съм се захванал с нещо
в което не съм компетентен и без ваша помощ не мога да завърша а нещата вече са на такъв етап че връщане назад няма.
Моля за търпение ако питам много и едно и също искам да съм сигурен че съм разбрал правилно за да избегна грешки и проблеми.

1 на дадената схема тялото започва да тотли след загрявяне на буфера или бъркам
2 ако се добави кран този под разширителя може и преди или бъркам
3 как е по добре тръбите да са поцинковани или ППР обикновени за топла вода
4 какъв да е цолажа до буфера 1/2 цола или 3/4
5 ако свържа и бойлер за топла вода (серпентина на фланец) към щранга към буфера дали 1/2 цола от топлообменника до буфера ще е достатъчно
6 изхода на ризата е 1 цол помпата ВИЛО RS 25/70r 1 цол има ли нужда от колектори или само намалител
7 автоматичен обезвъздушител на изхода на ризата нужен ли е

ето най после и малко снимки на (адронния колайдер) така го кръстиха в къщи домашните

Със здраве и успех

Прикачен файл

exhaus_recuperation3_7951.GIF
exhaus_recuperation3_7951.GIF (8.34 KиБ) Видяна 4937 пъти
msm - напреднал
msm написа:
ето най после и малко снимки на (адронния колайдер) така го кръстиха в къщи домашните

Със здраве и успех[/quote]

Прикачен файл

Николай 0012.JPG
Николай 0012.JPG (59.08 KиБ) Видяна 4929 пъти
msm - напреднал
msm написа:

Със здраве и успех[/quote]

Прикачен файл

47.JPG
47.JPG (23.41 KиБ) Видяна 4923 пъти

Прикачен файл

48.JPG
48.JPG (23.63 KиБ) Видяна 4923 пъти

Прикачен файл

49.JPG
49.JPG (23.4 KиБ) Видяна 4923 пъти
filmatoplo - майстор
Същия топлообменник има и в моя червения котел дето съм монтирал по горе. Имаш ли клапа която да отсича дирекното излизане на дима и откланянето му през топлообменника .
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Тръбен топлообменник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: