Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dansaver - специалист
Неразбрах защо ще ползваш газта само за отопление? При положение, че от бойлерите и готвенето ще имаш икономия която да компенсира поне малко увеличените сметки. Гарантирано ще излиза по-скъпо, но няма как да се сметне хамалогията и мизерията свързани с въглищата. Сметките на Антоний изглеждат коректни за тази квадратура и то при положение, че ще постигнеш комфорт какъвто не си имал досега, дори от прехвалените климатици.

ПП ако някой има забележки относно газа или газта аз използвам наложилите се в разговори термини.
kokoten - помощник
Къща,гредоред,72кв.м.2006 газифициране+смяна на дограма-5000лв.
Котле"Moratop"20KW,58алуминиеви глидера 600мм.+гореща вода(безкрайни количества)+готварска печка.
От 2006 до 2009 средно месечно по 38лв.за газ+20лв за ток.Изключително удобно,чисто и приятно за експлоатация.Зимните месеци t не пада под 20 градуса.БГВ е с t около 40 градуса
Dansaver - специалист
Тези цифри са под средните при газово отопление затова да не се подведе някои! Не казвам, че са невъзможни, но са рядкост, особенно за "безкрайните" количества топла вода
zhivko83 - специалист
И аз да дам моето мнение на неспециалист :
- ако не ти е доста добре изолирана къщата , на газ почти със сигурност ще ти е по - скъпо и инсталацията трябва да е добре изчислена
- прекарай си газ за готвне и БГВ , поне като резервен вариант, на месец ще даваш към 30 - 50 лв общо
- ако не ти се занимава с въглища може да рискуваш с газ , но добре си прецени
За да не влизаш в излишни филми , прекарайте тръба с газ , а я ползвайте когато решите ( ни вода , ни хляб иска ) :wink:
Успех !
Transporterr - специалист
zhivko83 написа:
За да не влизаш в излишни филми , прекарайте тръба с газ , а я ползвайте когато решите ( ни вода , ни хляб иска ) :wink:
Успех !
освен за вкарването и инсталирането -няколко хиляди по спомени от черно бели филми..:?

аз като чета се чудя.. на кой са му толкова мили въглищата и цяла мизерия около тях?Без да броим замърсяването на околната среда.при равни, или дори почти равни цени на отдаваната енергия мисля че всичко накланя в полза на по чистото(но не и по безопасно) гориво.

Изображение

Цени с ДДС на отделни енергоносители за МВЧ в лв.(1.9.2006 г.)
Енергоносител Цена
Ел. енергия нощна тарифа 93
Ел. енергия дневна тарифа 174
Дизелово гориво 212
Въглища 59
Дърва 58
Брикети 61
Пропан бутан 171
Природен газ 82
Топлофикация на природен газ 69-79
Топлофикация на мазут 110-120
Природен газ - кондензационен режим 69

http://www.citygas.bg/predimstva_iko.html

сега цените са малко нагоре но съотношението мисля че е достатъчно вярно
Antonii - майстор
satansho написа:
...(но не и по безопасно) гориво.
Колега защо смяташ, че природният газ не е безопасно гориво.
Той не е по опасен от което и да е друго гориво, даже в някои отношения е по-безопасен от пропан-бутана, бензина и някои други видове горива.
Тука в БГ е опасен не самият газ, ами хората които го ползват тъй като няма елементарни познания за боравене с него, а той както всяко нещо си има особености.
Първо хората които са ходили в Русия са забелязали, че в кухненските помещения има по едно малко прозорче което стои отворено винаги, дори и при -30 навънка. Това е с цел ако има изтичане на газ то тя да си излиза навън, а освен това и за вентилация на влагата която се отделя при горенето му.
Докато при нас в много къщи единствената вентилация(в най-добрия случай) е от въздухоочистителя на печката, а това вече е предпоставка за възникване на проблеми. И в нито един проект, поне в тези които са минали през мен, несъм видял поставено изискване за постоянен(естествен) въздухообмен в кухненското помещение.
Освен това вече има много надеждни газосигнализатори които спират притока на газ при откриването и на най-малката протечка.
zhivko83 - специалист
Имам предвид , да се прекара газ до табло с разходомер . Ние платихме около 300 лв ( на промоция , преди 1,5 гогини ) , а без промоция 600 лв . Не змая колко струва при колегата , но ако е толкова , аз му препоръчвам да си прекара , за да не ходи по мъките ако все пак реши да ползва газ някой ден . :wink:
о за вентилации не ми говори че се нагледал на хора дето си мислят че най вишето благо е да се хеметизират :?
иначе строго погледнато то и с един обикновен нож не боравиш ли внимателно може да стане я създърма я беля.С много неща е така друг прост пример са комините.Само в книгите пише че е възможно да се подпалят но аз съм виждал, даже няколко и причината е...точно тази която каза :!:
И понеже се оплеснахме към безопасноста така или иначе..да си кажа
пропан бутана елесно възпламеним когато се получат големи концентрации, когато е под налягане и се загрее прекомерно.
Това е за запалаването иначе знам че принципно не е отровен за организма но проблема е именно че е по тежъки от въздуха(за това са и прозорчетата ниско до пода) когато се вдиша получава се запушване на дробчетата и неможе да дишаш един вид .При не добро горене отделя въглероден окис който е силно отровен.течовете се откриват с сапунена вода! Нещата с природния газ предполагам са подобни освен че има специфичен цвят тъй като няма специфичен мирис.

така.изнесох кратка лекцийка но това е защото съвсем наскоро видях как се търси теч с помоща на нос и запалка :shock:
Последна промяна от Transporterr на чет яну 14, 2010 1:26 pm, променено общо 3 пъти.
mitaka_vk - специалист
Хммм някой виждал ли е проект по част ОВиК за къща или жилищна сграда. Там обикновенно се прави отоплението и след това тишина. Тааа как няма да го херметизираш жилището като никой никъде не предвижда да навлиза свеж въздух. Или се смята че прозорците вършат тази работа, ами ако навън е -30 на отворен прозорец ли трябва да се стои, иза какво тогава ми е отоплението?
mitaka_vk написа:
Хммм някой виждал ли е проект по част ОВиК за къща или жилищна сграда. Там обикновенно се прави отоплението и след това тишина. Тааа как няма да го херметизираш жилището като никой никъде не предвижда да навлиза свеж въздух. Или се смята че прозорците вършат тази работа, ами ако навън е -30 на отворен прозорец ли трябва да се стои, иза какво тогава ми е отоплението?
има сдограми с отвори и шибърче. аз такива съм виждал (велукс мисля)имаенно заради това .въпрос е че никой не им обръща внимание и обикновено се подминава като се смята за ненужна "екстра"

Тема "Сравнение между отопление на въглища и природна газ!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: