• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
liusien написа:
Здравейте, майстори! :wink:

Отговарям по реда на въпросите... След около три часа и половина непрекъсната работа - ел. мотора на вентилатора като работи на възможно най-ниски обороти - не се загрява. Може би за това допринасят ниските температури навън...

Температурата на въздуха която влиза през въздуховода - първоначално е доста топъл, но след около 15-20 секунди се охлажда и се поддържа около12-14 градуса... Не е това което на мен ми се искаше. Твърдо съм решил да сменя монтираните тръби 16-ки с по-големите 20-ки! При това положение ако успея да вдигна постоянната температура на въздуха който влиза от вън с още 2 - 3 градуса - ще мирясам! Отчитам като огромна грешка състоянието на ламаринените тръби на въздуховода! В момента те са облицовани с каменна вата, която явно не върши кой знае каква работа... Решил съм когато се стопли - когато и да е - да сложа във вътрешността на тръбите стереопор. Така топлия въздух няма тепърва да топли ламаринените тръби, а ще влиза по-топъл вътре в кафето...

Мисля си, че правилно разсъждавам, нали? :? :wink:
Увеличаването на дебита на водата ще повиши отдаваната мощност от радиатора. Допълнителната консумирана мощност е право-пропорционална на разхода на газ.

Допълнителната изолация на въздуховодите (ако граничат със студен въздух) със сигурност ще подобри ефективността. Няма значение дали изолацията е отвътре или отвън :idea:
Ако изходящия от вентилацията въздух го прекараш около неизолираната ламарина на входящия въздуховод ще се получи рекуперация - загряване на входящия въздух от този който се изхвърля. Така ще бъде по-топло без допълнителен разход на газ.
liusien - специалист
2v6 написа:
..........
Ако изходящия от вентилацията въздух го прекараш около неизолираната ламарина на входящия въздуховод ще се получи рекуперация - загряване на входящия въздух от този който се изхвърля. Така ще бъде по-топло без допълнителен разход на газ.
Не става... :? Двата вида вентилация - входяща и изходяща, са на две срещуположни стени... Няма как да се осъществи това. :idea:
kokoten - помощник
Решението на проблема с високия разход на газ е,че за съжаление трябва да си смениш котлето с такова което е с изх.мин. мощност около 3-4кВ.Простичката сметка показва,че дори да си включил 500В лира в банята котела ще гори газ и ще дава около 10кВ мощност която за съжаление излита през комина.При БГВ принципа е сьщия,може и малко да ползваш,разликата с мин мощност отлита през комина.Не бива да се забравяи това ,че 600мм глидери=100%ефективност,всеки 100мм"+"или"-"намаляват ефективността с около 7%.
LazarGanev - "Велик майстор"
kokoten написа:
Решението на проблема с високия разход на газ е,че за съжаление трябва да си смениш котлето с такова което е с изх.мин. мощност около 3-4кВ
Докторе, виждам, че не си чел темата. Човека отоплява къща и заведение, така че не го устройват нито 3-4, нито 10кВт и той си го знае, ама не иска да го приеме. Много се разводни темата с лакардии :-D
kokoten - помощник
"Велики майсторе"никъде не видях,че има заведение,но ако има отопленито му с водни радиатори е по-лошо от безсмислено.Един газов конвертор ще свърши перфектна работа(магазин около 150куб м за месец излиза 250-270лв.без изолаций).
ESPACE - майстор
Докторе, гледай си болестите, а умотворенията от типа

"Простичката сметка показва,че дори да си включил 500В лира в банята котела ще гори газ и ще дава около 10кВ мощност която за съжаление излита през комина."

си ги запази за себе си. Много си далеч от истината.
kokoten - помощник
"Специалисте",обясни ми какво означава минимална изходяща мощност.Както правилно си забелязъл това не ми е работа,но такива обяснения дават инженерите от "Овергаз".
Докторе, ако наистина имаш лекарско образование, това
kokoten написа:
изолаций
вероятно ти е останало от латинския :stock2: :) ?
А пък за да ме разбереш как НЕ МОЖЕ котел с мощност 10кВт да работи за лира 0.5кВт, а останалите 9.5кВт да излизат през комина, ще ти го обясня по следния начин с риторичен въпрос:
Как и колко време ще работи едно сърце при отпушени само 5% от кръвоносните съдове? То просто спира да работи, нали? Така е и с котела, защото си има защити и няма как 95% от топлината да излита през комина. Както сърцето, така и той няма как да работи нормално, ако насреща му няма поне 10кВт радиатори и ще боледува. Но както има некадърни доктори, така има и некадърни инженери, които нехаят за такива болежки. Та затова има толкова много недоволни пациенти и клиенти :). Да се надяваме, че ние с тебе докторе сме от кадърните :wink: :prost:
kokoten - помощник
Аналогията със сърцето е меко казано неподходяща.Аз,разбира се,не си позволявам да те оценявам какъв инженер си затова и ти не се опитвай да ме оценяваш какъв лекар съм.Ще задам въпроса си така:Защо котлето ми има изх.мин мощн.4кВ,а други имат 10 при еднаква макс.мощност.Какви защити се включват и от какво се защитва котела.И накрая,не знам що се нервиш,след като се зовеш Велик Майстор,може би величието е в това,да научиш другите
Извинявай, не съм те подценявал като лекар, направих забележка към правописа под формата на майтап :) . Не съм се нарекъл аз "Велик майстор", не съм молил никого за това, това беше една игра на един мод. Ако много те дразни, мога да предприема действия за премахването на този надпис, но иначе не ми се занимава с глупости. Това за минималните мощности на котела е дълга тема и има какво интересно да се каже. Ако искаш пусни нова тема и ще го нищим - да не спамим тая.
Аналогията със сърцето смятам, че е много подходяща, с тази разлика, че техниката като спре, пак може да си тръгне без проблем, докато спирането на сърцето е фатално. Котелът има много защити, но първата, която ще се включи в този случай е защитата от прегряване. Не ти се нервя, ама и не споря с тебе по лекарски въпроси, нали? Докато ти си хванал двама краставичаря и се мъчиш да им продаваш краставици :)
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: