liusien написа:Здравейте, майстори!Увеличаването на дебита на водата ще повиши отдаваната мощност от радиатора. Допълнителната консумирана мощност е право-пропорционална на разхода на газ.![]()
Отговарям по реда на въпросите... След около три часа и половина непрекъсната работа - ел. мотора на вентилатора като работи на възможно най-ниски обороти - не се загрява. Може би за това допринасят ниските температури навън...
Температурата на въздуха която влиза през въздуховода - първоначално е доста топъл, но след около 15-20 секунди се охлажда и се поддържа около12-14 градуса... Не е това което на мен ми се искаше. Твърдо съм решил да сменя монтираните тръби 16-ки с по-големите 20-ки! При това положение ако успея да вдигна постоянната температура на въздуха който влиза от вън с още 2 - 3 градуса - ще мирясам! Отчитам като огромна грешка състоянието на ламаринените тръби на въздуховода! В момента те са облицовани с каменна вата, която явно не върши кой знае каква работа... Решил съм когато се стопли - когато и да е - да сложа във вътрешността на тръбите стереопор. Така топлия въздух няма тепърва да топли ламаринените тръби, а ще влиза по-топъл вътре в кафето...
Мисля си, че правилно разсъждавам, нали?![]()
Допълнителната изолация на въздуховодите (ако граничат със студен въздух) със сигурност ще подобри ефективността. Няма значение дали изолацията е отвътре или отвън

Ако изходящия от вентилацията въздух го прекараш около неизолираната ламарина на входящия въздуховод ще се получи рекуперация - загряване на входящия въздух от този който се изхвърля. Така ще бъде по-топло без допълнителен разход на газ.