• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Поне да имаше някоя снимка на системата ,помпите , конвекторите ,сградата .Дасе орентираме в пространството . :?
dalgia - специалист
Търпеливо изчетох всичко до тук и забравих половината.Да ме прощавате ако напиша нещо вече написано.А и съм след гости малко под упойка :-D .Та буфера е задължителен , поне до сега е било така.Честото пускане и спиране на компресорите води до загряване на намотките и пробив.Пусковият ток надвишава в пъти номиналния а и ако се нацели върха на синосоидата при вкл. още по-лошо.ТП трябва да работи непрекъснато.Това се налага от факта ,че сградата се темперира на 3-4 ден и вкл./изкл. стават горе долу 1/3 а и повече , зависи от изолацията.Та за пиковия час , ако имаше буфер ,форсирай ТП два часа преди това до макс и в пика я изключваш докато отмине после пак тръгва нормално.Друго което ми направи впечатление 23 конвектора X 2кв =46кв , 2000кб/м X 50вата =100кв или аз пропускам нещо или се опитваш с 46кв разполагаема мощност да стоплиш 2000кб/м.Както преди това казах сградата трябва да се темперира.Топлинните изчисления са направени на база , че се отоплява цялата сграда а такива частични отопления (50 %) не означава ,че и сметките за ток ще паднат с 50%.От друга страна някой смело е решил ,че КОП на ТП е 1/4 което много ме съмнява да е така.Резервоара в който се събира водата от сондажа изолиран ли е .Водата която минава през ТП в канала ли се изхвърля или се върти в този резервоар до някаква гранична температура и след това се долива.Всичко това може да предположи по-ниска температура от 14гр (може би от сондажа) и от там и не такъв КОП предписан от фирмата.Диаметрите на тръбите към инсталацията какъв цолаж са.
Тук с един от колега от форума попаднахме на на весела изработка:
120кв чилър вързан на 1/1/4" тръби към 19кв охладителна секция, без буфер.Щом двете ТП не се вкл. едновременно се предполага или драстична разлика в термодатчиците или различен поток на водата през тях (ако настройките са еднакви).Една помпа ли върти водата през двете или са сотделни помпи и една обща за ВОЙ.С всичко казано дано съм бил полезен(едва ли).Наздраве на всички. :roll:
Последна промяна от dalgia на пет апр 09, 2010 7:44 pm, променено общо 1 път.
tsvetelincho - напреднал
Здравейте, като четях тая дискусия ми заприлича на притчата за слона и четиримата слепци.Единия пипа слона и казва:Това е змия,другия:Не,това е колона и т.н..Моето мнение,че това е опит с безплатна помощ да се оправят нечии бакии.Хубавото в случая е ,че още един път се доказва правилото- евтиното излиза скъпо, в някои случаи непоправимо скъпо. Добре че у нас започнаха масово да се предлагат(не инсталират) термопомпи ,та да се разбере едно важно нещо а именно - ОВиК инсталациите не са прости нещица и не е лошо да се прочетат малко кнжки с жълти страници за повече яснота преди да се захванем с тръбния ключ и оксижена.Тогава въобще нямаше да го има този казус.И накратко за термопомпените инсталации- и там топлата вода е вече открита-ако някой иска да си направи такава просто да следва картиките на производителя(не български, не защото не може да се сглоби такава термопомпа в БГ,те в Либхер отдавна правят хладилници, а защото в България няма лаборатории където 1-3 години фирмата производител да правии плаща изследвания за така прочутия COP който все ооще някои бъркат с КПД) и да си купи също така и основните елементи които производителят посочва,то не е като котела на твърдо гориво монтиран разширитен съд във банята и пей сърце.А и като допълнение видъх докато четях и изчисления за топлинни и охладителни товари на принципа куб. метри умножени с някакво число(май беше 50).Колеги, дайте да не принизяваме топлопренасянето до една формула,ако и докторите така го подкарат с анатомията...,точно такива бързи решения водят до големи проблеми.За това как се изчисляват хладилни или отоплителни агрегати пак трябва да се надникне в книжките, може и в Нета някаде да има нещичко.И накрая един съвет(безплатен)към колегата пуснал темата- когато на човек колата му харчи масло поглежда към двигателя, а не пита комшията дали му трябва нов бордови компютър.
Тани - модератор
Ще ми кажеш ли с какво помогна на питащия и какъв е конкретния ти съвет?
tsvetelincho - напреднал
На питащия ще е малко трудно вече да му се помогне нещата са вече монтирани.Като съвет нека да си отвори агрегата и да види марката на компресора и мощността и да почне оттам да прави промени контролерите и буферите няма да превърнат китайски компресор в Копланд
Че Copeland или вече Мanerope също се прави в Китай. Не е по-зле от китайския Daikin:lol:. И да пипа и да не пипа компресора като не му е балансирана хидравлично по мощност и брой на консуматори и енергоизточници.... файдата си е нулева.
Ако иска помощ да дава инфо и да не се прави на ощипана булка, че не искал да споменава името на фирмата изпълнител.
Ако иска да мрънка, а ние да си чешаме езиците в хаотични спорове тва е друго.
Апропо .... има тънкост в изчилението на колекторите и те могат да играят ролята на буферен съд. Вече е правено и работи успешно като система на няколко обекта. Лошото е, че е приложим само за мощности в диапазон 80...120 кв.
tsvetelincho - напреднал
Тук съм абсолютно ЗА.Трябва да се казва името на фирмата - изпълнител, тъкмо други хора да се предпазят.Току виж се получила и ранглиста на каубоите в бранша.Колкото до Copeland, разглобявал съм го и независимо къде е правен е добре направен,за китайските Дайкин си абсолютно прав.
Абе с риск да оспамя темата....
Никой не е казал, че производството на термопомпи или друг тип машини е лошо.
Все пак аз съм за българите да почнем да произвеждаме вместо да оакваме цели инсталации с реномирани марки. Пък и в рисърча сме царе. С евтин боб можем залеем целия световен пазар с висококачестване пръдня :lol: Шегувам се.
Лошото е че някой ако произведе вече нещо и то работи сполучливо другито го усвиркват, макар да отидат и да си купят евтин китайски боклук не по-хубав от набедения български.
Не еднократно съм се сблъсквал с великолепни импровизирани решения в доста неща, които макар смешни работят перфектно.
Относно мнението на колега по-горе казано... За книжките и картинките. От тях идея и взаимстване да, но да не забравяме, че подобен тип машини, данните и изчисленията, които дава производиттеля са на база лабораторни експерименти за неговия регион.
Всички производители на алуминиеви радиатори дават 100 вата на ребро.... ама как.... в каква среда.... на каква инсталация... в какъв регион... на какъв монтаж.... на какво количество водно съдържане... с каква циркулация....
Не случайно хората си купуват чилър произведен в Бари - Италия, после се чудят какво да му баят че да работи в България без проблеми. :roll:
tsvetelincho - напреднал
Тръбва да се направи една тема - Българите най-велики във всичко. :-D.И като подтема-Защо ни етрудно като произведем нещо да го сертифицираме(по DVGW примерно),а на италианците им е лесно. :-D
denuchi - специалист
ти какъв си . Българин или не. да ти отговоря на въпроса който си задал. докато се разхождат такива ......... : :?: из България като твоя милост наистина нямаме шанс.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Термопомпена система - за професионалисти!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: